Osman Zeki Üngör, 65 yıl önce28 Şubat 1958’de İstanbul’dahayata veda etti. O, yalnızca“İstiklal Marşının Bestecisi”değildi.
Osmanlı dönemindeMusika-i Hümayun’dayetişerek önceFasıl Heyeti’nde,ardından filarmonikorkestrada kemancı oldu. HocasıVondra Bey’in vefatı sonrasıtemsillere eşlik eden orkestranınbaşkemancılığını yaptı, (tespitedilebilen) ilk konçerto solistioldu, 1914 Mart’ında Fransa’dakonser gerçekleştirdi. (Topluluk,II. Meşrutiyet sonrası SafvetAtabinen tarafından senfoniorkestrasına dönüştürüldü,halka açık konserlerde görevaldı.) 1917’de Kızılhaç yararınadüzenlenen Avrupa gezisindeorkestrayı yönetti. Önce hilafet,sonra saltanatın kaldırılmasıyladağılması gereken kurumudisiplinle bir arada tuttu ve yardımkonserleri düzenledi.
“Riyaseticumhur Musiki Heyeti”görevinde bulunan (Bahriye’den)Ertuğrul Orkestrası yerinebaşkentte görev yapmak üzeretalepte bulundu, kabul edildi,Mart 1924’te “Zeki Bey’in BüyükOrkestrası” adıyla kurumuylaAnkara’da konser verdi. Nisan1924’te kurumu (İncesaz Heyetive Armoni Orkestrası dahil)Cumhurbaşkanlığı’na bağlandı.
Musiki Müesseselerimüdürü olarak atandı ve ilkiş “seslendirebilir-öğretebilirmüzik ustası” vasfı taşıyanmezunları hedefleyen MusikiMuallim Mektebi’ni aynı yılkurdu, kasımda eğitime başladı.Yetenekli gençlerin yurtdışındaöğrenim görmesi için çalışmayaptı. Eğitim konserleri başlattı.Avrupa’ya giden Karadeniz SeyyarSergi Gemisi’nde (günümüzdekiCSO) orkestrayla özel konserlerverdi. Raporlarla Türk müzikyaşamının gelişimine liderliketti. Yurtdışına şef olarak davetedildi, orkestra yönetti. Küçükbiçimli eserler besteledi.
İstiklâl Marşı bestesinin yanlıştempoda söylenmesi, koro ileseslendiriye uygun çalışılmaması,şair ile hiçbir zaman bir arayagetirilmemesine ve bu sayedeşiirle bestede küçük figürfarklılıkları yapılma olanağınasahip olmamasına karşın “-larda”ile eleştirildi, adı çoğunluklabu durumlarda anıldı. Müzikeğitim kurumlarında adı yıllarcaunutuldu, yeni yeni hatırlandı.Adı nihayet Küçükçekmece’de birilkokula ve spor salonuna verildi,kitaplarda adı yer aldı.