Milli Eğitim Bakanlığı her yıl ihtiyaç sahibi öğrencilerin ihtiyaçlarını karşılayabilmek adına bursluluk sınavı organize ediyor. İOKBS sınavlarına katılabilmek için öğrencilerin ailesinin ekonomik durumunun Bakanlık tarafından belirlenen kriterlere uygun olması gerekmektedir. Sınavlara ortaokul 5,6,7,8 ile birlikte lise 9,10 ve 11. sınıf öğrencileri müracaat edebilir. 12. sınıf öğrencilere aynı yıl içerisinde düzenlenen üniversite sınavına katılacakları için sınavlara başvuru yapamazlar. Okulların tatil olması ile birlikte bursluluk sınavları için hazırlık yapan adaylar sınavlara kaç gün kaldığını merak ediyor. MEB tarafından öğrencilere 100 soru yöneltilirken bu soruların cevaplanması için 120 dakika sınav süresi verilmektedir. Peki bursluluk sınavını kazanmak için kaç puan gerekiyor? İşte yapılacak sınava ilişkin tüm detaylar...
KYK kredisi alanlar dikkat: 2 yılın üzerine borç ertelemesi talebinde bulunabilirsiniz...
Başarılı Olan Öğrencilere Her Ay Ödeme Yapılacak!
Bakanlık ihtiyaç sahibi öğrencilerin eğitim giderlerinin karşılanması adına bursluluk sınavlarını organize ediyor. 2022 yılında burs ücreti 470 TL olarak belirlenmişti. Temmuz ayı enflasyon güncellemesi ile birlikte memur maaşlarına yapılan güncelleme ile birlikte öğrenci bursları da artırıldı. 2022 bursluluk sınavı ücreti 660 TL'ye yükseldi. Burs ödemeleri yaz aylarında da devam ederek öğrenci hesaplarına 12 ay boyunca yatırılıyor. Sınıfta kalma, disiplin cezası alınması gibi durumlarda burs ödemesi kesiliyor. Öğrenci başarılı bir şekilde bir üst sınıfa geçtiği takdirde burs ödemesi yapılmaya devam ediyor.
Bursluluk Sınavı 4 Eylül'de Düzenlenecek!
Milli Eğitim Bakanlığı 2022 sınav uygulama takvimine göre bursluluk sınavı olarak da bilinen İOKBS 4 Eylül tarihinde düzenlenecek. Bu yıl başvuru işlemleri 21 Nisan'da başlayarak 13 Mayıs tarihinde son buldu. Bakanlık tarafından belirlenen şartları yerine getiren adaylar sınavlara müracaat etti. Bursluluk sınavlarında ek veya geç başvuru gibi süreç bulunmuyor. Aşağıdaki başvuru şartlarını yerine getiren öğrenci ve aileleri sınavlara başvuru yapabilir.
Bursluluk Sınavı Nasıl Düzenleniyor?
Bursluluk sınavlarında öğrencilere toplam 100 soru yöneltilmektedir. Adayların eğitim aldıkları sınıflar dikkate alarak sorular hazırlanır. 5,6 ve 7'nci sınıflarda okuyan öğrencilere Türkçe, Matematik, Fen Bilimleri ve Sosyal Bilgiler derslerinden 25'er soru sorulur. Lise öncesinde hazırlık sınıfı okuyan adaylar ile birlikte 8. sınıf öğrencilerine yukarıdaki derslerden 25'er soru yöneltilir. Lise 9,10 ve 11. sınıfta eğitim alan adaylara Türk Dili ve Edebiyatı, Matematik, Fen Bilimleri ve Sosyal Bilimler dersinden 25 soru sorulur.
Bursluluk Sınav Giriş Belgeleri Ne Zaman Açıklanacak?
Bursluluk sınav giriş belgesi e-Okul VBS üzerinden sorgulanacak. Milli Eğitim Bakanlığı sınavdan 1 hafta önce sınav yerlerini adayların erişimine açıyor. Sınav giriş belgesine adayların sınava girecekleri okulun açık adresi, salon ve sıra numarası yer alıyor. Ayrıca öğrencilerin sınavlarda uyması gereken kurallarda Bursluluk sınav giriş belgesinde yer almaktadır. Fotoğraflı sınav giriş belgesi elektronik ortamda okul müdürlükleri tarafından alınacak mühürlenerek onaylandıktan sonra öğrencinin sınava gireceği salon ve sırada hazır bulunacaktır.
Bursluluk Sınavı Kaç Puanla Kazanılır?
Bursluluk sınavında başarılı olarak burs almaya hak kazanmak için her yıl puanlar sınavın zorluk veya kolaylık derecesine göre değişkenlik göstermektedir. Ayrıca eğitim alınan sınıfa göre puanlar değişebilir. 2021 yılı bursluluk sınavına göre aşağıdaki puanları elde eden öğrenciler aylık 663 TL burs almaya hak kazanmıştı. İşte burs için gerekli puanlar;
5. sınıf için diğer çocuk kontenjanı 462 puan
6. sınıf için diğer çocuk kontenjanı 450 puan
7. sınıf için diğer çocuk kontenjanı 453 puan
8. sınıf için diğer çocuk kontenjanı 462 puan
9. sınıf için diğer çocuk kontenjanı 422 puan
10. sınıf için diğer çocuk kontenjanı 432 puan
11. sınıf için diğer çocuk kontenjanı 425 puan
İOKBS Değerlendirmesi Nasıl Yapılır?
Bursluluk sınavında her test için yanlış cevap sayısının üçte bir doğru cevap sayısından çıkartılarak öğrencilerin ham puanları hesaplanır. Sınavlarda 3 yanlış cevap 1 doğru yanıtı elemektedir. Öğrencilerin ham puanları toplamı, sınava giren öğrenci sayısına bölünerek her bir testin standart sapması bulunur. Derslerin ağırlık katsayıları ve formüller dikkate alınarak adayların puanları ortaya çıkartılır.
Sonuçlar Aynı Ay İçerisinde Açıklanacak!
Milli Eğitim Bakanlığı tarafından bu yıl 4 Eylülde yapılacak bursluluk sınavı sonuçları 23 Eylül tarihinde ilan edilecek. Sınavların geçerli sayılması için adayların sınav kurallarını uyması gerekmektedir. Başvuru şartlarını taşımadığı halde sınava girilmesi, cevap kağıdının zarar görmüş olması, başka bir öğrenciye ait sınav evrakının kullanılması, öğrencinin yerine başkasının sınava girmesi, adayın kopya çekmesi gibi durumlarda sınav geçersiz sayılır. Sınav sonuçları Milli Eğitim Bakanlığının resmi internet sitesinden T.C. kimlik numarası ve doğum tarihiyle sorgulanabilir.
www.idrak34.com