MHP Lideri Devlet Bahçeli'nin 22 Ekim'de Abdullah Öcalan’a, örgütü lağvetmesi koşuluyla, "Umut hakkı için başvurması ve TBMM’de DEM Parti Grup Toplantısı'nda konuşması" için çağrı yapmasının ardından başlayan süreç devam ediyor. Türkiye'de büyük yankı uyandıran çıkışa ilişkin AK Partili siyasetçi Orhan Miroğlu, Rudaw'a dikkat çeken açıklamalar yaptı.
ÖNCEKİ SÜREÇTEN FARKI NE?
Orhan Miroğlu, kendisine yöneltilen yeni başlatılan sürecin önceki çözüm sürecinden farkının ne olduğuna ilişkin soruya, önceki dönemlerde terör örgütü PKK'nın ‘kayıtsız şartsız silah bırakmak’ değil, ‘kayıtlı- şartlı’ silah bırakmasının söz konusu olduğunu ve Öcalan'a 'umut hakkı' gibi bir durumun önceki dönemde söz konusu olmadığını söyledi. Şimdi Öcalan'ın 'umut hakkı' için gereken 25 yıllık cezaevi sürecinin tamamladığını ifade eden Miroğlu, bir diğer farkın ise "silahların bırakılması karşılığında PKK’ya devletin vaat edeceği şey ‘demokrasiyi pazarlık masasına getirmek değil, Cumhurbaşkanının bugün grupta söylediği gibi silahların bırakılmasının karşılığı ‘önlerinin açılması’ için yasal düzenlemeler yapmak olacak olmasıdır. Önceki süreçten bir önemli fark da, anladığımız kadarıyla kamu diplomasisi yoluyla değil-yani öngörülebilir teklifler, öneriler ve sivil toplumun katılımı, akil insan modeli gibi kamu bilgisine açık bir süreç vs- sürecin istihbarat diplomasisi üzerinden yürüyor olması.” dedi.
"ÖCALAN'IN SİLAH BIRAKMA ÇAĞRISI BU DEFA KARŞILIKSIZ KALIRSA GEÇMİŞ OLSUN"
Öcalan'ın olası 'silah bırakma' çağrısının ardından PKK'nın silah bırakıp bırakmayacağına yönelik soruyu da cevaplandıran Miroğlu, bunun son şans olduğunu ve bir daha böyle bir fırsatın gelmeyeceğini belirtti. Miroğlu söz konusu soruya şu şekilde cevap verdi;İsterse yapar, neden yapmasın. Lideri bu çağrıyı son kez yapacaksa, son diyorum çünkü Öcalan’ın silah bırakma çağrısı bu defa karşılıksız kalırsa geçmiş olsun! Bir daha böyle bir fırsat olmaz. PKK görebildiğim kadarıyla silah bırakmam demiyor, ben ne olacağım diye soruyor! Haklı bir soru olduğunu kimse görmezden gelemez! Evet silah bırakan bir PKK, yer yarılıp yerin dibine girmeyeceğine göre, Ortadoğu’da statüko değişirken, nasıl var olacak? Suriye’de ve Türkiye’de bilhassa. Çünkü ne Irak’ta ne İran’da PKK için bir gelecek sözkonusu değil. Ama eğer PKK kendi Pan-Kürdiziminden vazgeçmezse zaten silahlı mücadeleyi bırakması kolay olmaz. Çünkü Türkiye hariç diğer ülkelerde silahın belirleyici bir önemi olduğu apaçık, aşiretler bile silahsız değil maalesef!
"ERDOĞAN, 40 YILLIK SİYASİ HAYATINI TAÇLANDIRMAK İSTİYOR"
Miroğlu, AK Parti içinde süreçten hoşnut olmayan bazı isimlerin olduğunu belirterek, bu kişilerin konuya Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın baktığı zaviyeden bakamadıklarını söyledi.Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın olaya milli çıkarlar açısından baktığını ifade eden Miroğlu, "Ortadoğu’daki muazzam altüst oluşu görüyor bir, söylediği gibi bu meseleyi tarihe gömüp kırk yıllık siyasi hayatını taçlandırmak istiyor iki. Bunlar onun sözleri, benim değil. Grup konuşmasında aynen böyle dedi. Ama parti bürokrasisinin ağırlıklı bir kesimi böyle mi düşünüyor derseniz, maalesef derim. Ne gerek vardı bu defterleri yeniden açmaya kadar uzanan bir darlık ve ufuksuzluk hakim. İnşallah süreç içinde diyaloglar ve istişareler yoluyla parti içindeki bu darlık da aşılır. AK Parti Kürtlerin siyasi temsili dendiğinde şu an en iyi durumda olan bir ‘Kürt Partisi’ aslında. Bu yeni süreçte partideki bu dinamikten fazlasıyla istifade edilmesi gerekir." ifadelerini kullandı.