Geçtiğimiz yıl Mayıs ayında Elon Musk CNBC'den David Faber ile bir röportaj için bir araya gelmişti. Altman ve OpenAI hakkında soru sorulduğunda Musk gözle görülür bir şekilde sinirlendi.
"KAPALI KAYNAĞA DÖNÜŞMESİ GARİP GÖRÜNÜYOR"
Röportaj sırasında Musk, "Ben olmasaydım var olamazdı," dedi ve ekledi "Bir şeyin kâr amacı gütmeyen, açık kaynak olması ve bir şekilde kâr amacı güden, kapalı bir kaynağa dönüşmesi garip görünüyor. Bu, onlara parayı ne için verdiğimin tam tersi. Bu yasal mı? Yasal görünmüyor."
Elon Musk, OpenAI ve CEO'su Sam Altman'a "yapay zeka" davası açtı
ELON MUSK OPENAI'A DAVA AÇTI
Perşembe günü Musk, OpenAI ve CEO'suna dava açarak şirketin Microsoft ile ortaklığının, kârı insanlığa fayda sağlayacak açık kaynaklı teknoloji oluşturmanın önüne koyarak misyonunu ihlal ettiğini iddia etti.
İkili daha önce de tartışmış ve Altman, Musk hakkında soru sorulduğunda kamuoyuna verdiği cevaplarda daha diplomatik davranmış, hatta Tesla CEO'sunu kahramanı olarak nitelendirmişti.
Ancak şimdi Musk, OpenAI'yi araştırma ve teknolojisini açık kaynaklı hale getirmeye zorlamak, Microsoft'un GPT-4 ile ilişkisini kesmek ve Altman ile Microsoft'un şirketten faydalanmasını engellemek için açtığı davada muhtemelen ilişkileri için geri dönüşü olmayan bir noktaya işaret ediyor.
"ELON MUSK KENDİ ÇABALARI İÇİN ONLARI YAVAŞLATMAYA ÇALIŞIYOR"
Falcon Rappaport & Berkman'da şirket ve menkul kıymetler avukatı olan Kyle Lawrence Business Insider'a verdiği demeçte, "Kendi çabalarına yetişebilmek için onları yavaşlatmaya çalışıyor gibi görünüyor. Büyük teknoloji devlerinin çoğu böyle çalışıyor. Diğer kurumların ilerleme kabiliyetini kısıtlayarak başarılı oluyorlar." dedi.
MUSK MİLYONLARCA DOLAR YATIRIM YAPTI AMA AYRILDI...
Musk'ın davası, milyarderin geçen yıl kendi yapay zeka şirketini kurmasının ardından geldi. Musk, kuruluşu sırasında OpenAI'ye on milyonlarca dolar yatırım yaptığını ancak 2018'de şirketin yönetim kurulundan ayrıldığını söyledi.
O dönemde Musk, Tesla ve yapay zeka çalışmalarıyla olası bir çıkar çatışmasını önlemek için ayrıldığını söylemişti.
"KURALLARIN İHLAL EDİLDİĞİNİN KANITLANMASI ÇOK ZOR"
Pennsylvania Üniversitesi'nden sözleşme hukuku uzmanı David Hoffman, Musk'ın büyüklenmesine rağmen OpenAI'ye karşı açtığı davanın en iyi ihtimalle sallantılı göründüğünü söyledi.
Hoffman, "Yazılı bir sözleşme olmadan sözleşmenin ihlal edildiğini iddia etmek çok zor olacaktır" dedi.
Musk'ın davasında OpenAI'nin "kuruluş anlaşmasından" saptığı iddia ediliyor, ancak böyle bir yazılı anlaşma yok gibi görünüyor. Hoffman, şikayetin yazılı olmayan sözleşme iddialarına dayandığını ve bu iddiaların mahkemede kabul görmesinin zor olacağını söyledi.
Musk bunun yerine, Altman'dan gelen bir e-postayı (bir sözleşmeden ziyade sıradan bir müzakere gibi görünüyor) ve OpenAI'nin kuruluş belgesini (Musk'ın imzalamadığı ve şirketi açık kaynak olarak tutmaktan bahsetmediği) gösteriyor.
OPENAI AĞIR BİR BEDEL ÖDEYEBİLİR!
Uzmanlar Musk'ın davasının başarılı olma ihtimalinin düşük olduğunu söylese de OpenAI yine de bir bedel ödeyebilir.
Hoffman, "Bu tür davalar pek çok kirli çamaşırın ortaya dökülmesine neden olabilir ve günlük faaliyetlerini etkileyebilecek büyük bir dikkat dağınıklığına yol açabilir" dedi.
Musk kazansa da kaybetse de davanın kamuoyuna yansıması OpenAI'nin itibarına da zarar verebilir ve Altman'ın kısa süreliğine görevden alınmasıyla yakılan ateşi körükleyebilir.
Lawrence'a göre dünyanın en zengin adamlarından biri olan Musk, OpenAI'yi yıllarca sürecek bir dava sürecine sokabilir.
DAVA, MUSK'IN KAZANMASI HALİNDE TEHLİKELİ BİR STANDART DA OLUŞTURABİLİR.
Brunson, "Musk bu davayı kazanırsa, her yerdeki kar amacı gütmeyen kuruluşlar için kötü bir emsal teşkil eder. Paralarını geri almaya çalışan bir grup hoşnutsuz bağışçının ortaya çıktığını görmeye başlayabilirsiniz ve çoğu kar amacı gütmeyen kuruluş OpenAI ile aynı kaynaklara sahip değildir." dedi.
Business Insider'ın ana şirketi Axel Springer, OpenAI'nin modellerini medya markalarının raporları üzerinde eğitmesine izin vermek için küresel bir anlaşma yaptı.