?>

Opel'den otonom sürüşü atağı

Opel, 2025 yılı sonuna kadar kentsel alanlarda karmaşık çevre tanımlama özelliğine sahip yenilikçi bir prototip göstermeyi hedefliyor.

Gündem - 2 yıl önce

Stellantis bünyesindeki Opel, STADT:up adındaki proje ile karmaşık kent trafiğinde otonom sürüş için yeni konseptler ve pilot uygulamalar geliştirilmesinde destek sağlıyor.

Şirketten yapılan açıklamaya göre, Opel; Stellantis bünyesindeki bir Alman markası olarak Almanya Federal Ekonomi ve İklim Eylem Bakanlığı tarafından finanse edilen STADT:up projesinde yer alıyor.

STADT:up projesi (Kentte Otonom Sürüş için Çözümler ve Teknolojiler: Kentsel Ulaşım Projesi), 2025 yılı sonuna kadar kentsel alanlarda otonom sürüşü etkinleştirmek adına önemli bir adım atmayı amaçlıyor. Rüsselsheim Mühendislik Merkezi’ndeki uzmanlar, yapay zekâya (AI) dayalı araç ortamını tanımlamayı daha da geliştirme ve otonom sürüş esnasında koşullara özel tepkiler verme noktasında önemli bir rol üstleniyor.

22 proje ve geliştirme ortaklı konsorsiyum projesi, Almanya’nın Renningen kentindeki Robert Bosch GmbH kampüsünde tanıtıldı. Bu doğrultuda Opel, 2025 yılı sonuna kadar kentsel alanlarda karmaşık çevre tanımlama özelliğine sahip yenilikçi bir prototip göstermeyi hedefliyor.

MİLİSANİYELER İÇİNDE KARAR

Açıklamada görüşlerine yer verilen Stellantis İnovasyon Almanya Başkanı Frank Jordan, şöyle konuştu:

“Alman markamız Opel, Stellantis adına STADT:up projesine katılarak kent trafiğinde otonom sürüşü daha da ileriye taşıyor.

Rüsselsheim Mühendislik Merkezi’ndeki mühendisler, bu alanda uzun yıllara dayanan deneyime sahip.

Aynı zamanda, şirket dışındaki araştırma kurumlarıyla iş birliğimizi güçlendiriyor ve genç bilim insanlarını destekleme taahhüdümüzü sürdürüyoruz.” 

STADT:up, gelecekteki kentsel ulaşım için uçtan uca, ölçeklenebilir çözümler hedefliyor. Araçların, karmaşık şehir içi trafik senaryolarını güvenli bir şekilde yönetebilmesi ve her türlü senaryoda milisaniyeler içinde uygun yanıtı verebilmesi gerekiyor.

Otonom sürüşün görevleri, çevrenin kapsamlı algılanmasından, diğer araçlarla tahmin, etkileşim ve işbirliğine kendi aracının davranış ve manevra planlamasına kadar uzanıyor. Yayalar, bisikletliler, farklı araçlar ve yerel toplu taşımadan oluşan karma trafiğin nasıl gelişeceği sorusu da merkezi bir öneme sahip. Buna bağlı olarak, geleceğe uygun konseptler ve kullanıcıların ihtiyaçlarına cevap veren çözümler de proje kapsamında geliştiriliyor.

YAPAY ZEKÂ İŞBİRLİĞİ

Kamera, LiDAR, radar gibi araç sistemlerinin olası tüm senaryolara göre hazırlanması, programlanması ve bilgisayar sisteminde tamamen entegrasyonu çok büyük öneme sahip. Bu noktada Rüsselsheim tesisindeki yapay zekâ (AI) uzmanları devreye giriyor.

Dr. Nikolas Wagner ve proje yöneticisi Frank Bonarens liderliğindeki ekip, algılama ve birleştirme için yapay zekâ algoritmalarını iyileştirmenin yanı sıra özellikle zorlu trafik koşullarının analizine ve yönetimine önem veriyor.

Araştırma faaliyetlerinin amacı, dayanıklılığı artırırken aynı zamanda derin sinir ağlarının kararlarının izlenebilirliğini artırmak ve bunları otonom sürüş sistemini kontrol etmek için kullanmak. Bunun amacı, yüksek oranda otonom sürüşte çevre tanımlama için önemli yapı taşları sağlamak ve güvenlikle ilgili yapay zekâ (AI) işlevlerinin verimli bir şekilde test edilmesine ve doğrulanmasına katkıda bulunmak.

Stellantis araştırma ağının parçası olan Rüsselsheim yapay zekâ (AI) uzmanlarının katılımıyla, Opel’in uzun süredir devam eden işbirliği geleneği devam ediyor. Diğer araştırma projelerinde olduğu gibi önde gelen üniversiteler ve araştırma kurumlarından bilimsel ortaklar ve Rüsselsheim tesisindeki doktora programlarının işbirliği temel sütunları oluşturuyor.

HEDEF 2025

Bosch liderliğindeki konsorsiyum projesinde otomotiv firmalarının yanı sıra önde gelen tedarikçiler ve teknoloji ortakları, üniversiteler ve araştırma kurumları yer alıyor. 2025 yılı için STADT:up’ta geliştirilen çözümlerin ortak sunumu planlanıyor. Opel, çevre tanımlama sisteminin performansını kendi test aracıyla göstermeyi hedefliyor.

Haftanın Öne Çıkanları

2023 Peugeot 408 Türkiye'de: İşte Fiyatı!

2023-03-14 13:33 - Teknoloji

Çiçeği burnunda çift Hande Erçel ve Hakan Sabancı, kuzey ışıklarına gitti

2023-03-11 15:52 - Magazin

Survivor Asena kimdir? Asena Demirbağ kimdir, nereli, kaç yaşında? Asena Demirbağ evli mi?

2023-03-11 16:27 - Gündem

Romantik Kıvanç Tatlıtuğ! Eşi Başak Dizer ve oğlunun doğum tarihini dövme yaptırdı

2023-03-17 15:08 - Magazin

İmha edilen PKK'lı terörist Hamiyet Yalçınkaya'nın karanlık geçmişi ortaya çıktı

2023-03-11 20:17 - Gündem

Kızılcık Şerbeti Nursema gerçek adı kim kaç yaşında meğer evliymiş

2023-03-17 21:52 - Gündem

Sel felaketini yaşayan Şanlıurfa'da yılanlar ortaya çıktı

2023-03-15 15:52 - Gündem

Murat 124 ile Tofaş Serçe Arasındaki Farklar Neler?

2023-03-17 21:27 - Teknoloji

Sinangil Unları ile bilinen Eksun Gıda halka arz oluyor

2023-03-14 15:17 - Ekonomi

Bakan Varank: Elbistan 6. bölge teşviklerinden yararlanabilecek

2023-03-11 17:37 - Ekonomi

İlgili Haberler

TOKİ 1398 konutu hak sahiplerine teslim etti! Bakan Kurum'dan paylaşım

22:43 - Gündem

Son dakika: Haham katillerine MİT'ten tarihi operasyon! BAE'den, Türkiye'ye teşekkür

22:18 - Gündem

Mersin açıklarında yan yatan yük gemisi için tahliye işlemi başlatıldı!

22:08 - Gündem

BM, Lübnan'da ateşkes için taraflara fırsatı değerlendirme çağrısında bulundu

22:07 - Gündem

Bilecikli Osman usta 84 yılını geçirdiği çömlekçi çarkına veda etti

22:03 - Gündem

Günün Manşetleri

TOKİ 1398 konutu hak sahiplerine teslim etti! Bakan Kurum'dan paylaşım

22:43 - Gündem

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası Başkanı Basso'yu kabul etti

22:38 - Politika

Arda Turan ve Volkan Demirel, PFDK'lık oldu

22:23 - Spor

Son dakika: Haham katillerine MİT'ten tarihi operasyon! BAE'den, Türkiye'ye teşekkür

22:18 - Gündem

Herkes merak ediyordu! Giovanni van Bronckhorst'un tazminatı belli oldu

22:13 - Spor