Cumhurbaşkanı ve AK Parti Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan, partisinin Anayasa değişikliği teklifine ilişkin, "Arkadaşlarımız, hazırlıklarını tamamladığımız Anayasa değişikliği teklifimizi, Cumhur İttifakı ortağımız Milliyetçi Hareket Partisi ve Meclis'te grubu bulunan diğer siyasi partilerle görüşmeye başlıyorlar. Cumhur İttifakı olarak Milliyetçi Hareket Partisiyle arkadaşlarımız şu anda görüşmelerini yapacaklar ve bu görüşmelerden sonra inşallah bugün tamamlanacak görüşmelerin akabinde teklifimize nihai halini verip Meclis'e sunacağız." diye konuştu.
"İNANIYORUM Kİ MECLİS'TE BULUNAN HER MİLLETVEKİLİ BU TEKLIFI DESTEKLEYECEKTİR"
Bu teklifin, başörtüsü meselesini bir daha açılmamak üzere milletin gündeminden çıkarma yanında muhalefet için de bir turnusol kağıdı olacağına inandığını söyleyen Erdoğan, "Teklif görüşmeleri başlayınca; kimin demokrasiden, özgürlüklerden ve aileden, kimin de faşizmden ve sapkınlıktan yana olduğu görülecektir. Bizim beklentimiz; siyasi görüşü ve partisi ne olursa olsun milletimizin iradesini temsilen Meclis'te bulunan her milletvekilinin ben inanıyorum ki bu teklifi destekleyeceğidir." değerlendirmesinde bulundu.
"MILLETİMİZİN HAKEMLIĞINDEN ASLA KORKMADIK, KAÇMADIK"
Anayasa değişikliği teklifinin, milletin de taleplerine uygun şekilde çok geniş bir mutabakatla hayata geçmesini ümit ettiklerini kaydeden Erdoğan, şöyle devam etti:
"Şayet böyle bir tablo oluşmazsa, bir teklifim var; halk oylaması dahil diğer adımları atmaya da biz AK Parti olarak hazırız. Biz şimdiye kadar milletimizin hakemliğinden asla korkmadık, kaçmadık. Meclis'te gereken çoğunluk oluşmazsa hiç şüphesiz son söz milletimize ait olacaktır. 'Sandık' sözünü duyar duymaz CHP Genel Başkanı'nın alelacele yaptığı açıklamaları ise bu şahsın ve partisinin milli irade korkusunun yeni bir emaresi olarak görüyoruz. 2023 seçimlerine sayılı aylar kalmışken, daha cumhurbaşkanı adaylarını dahi belirleyemeyenlerin şimdiden telaşa kapıldıkları anlaşılıyor. Esasen bunların her işleri gibi helalleşme çağrıları da sadece yalan dolan ve göz boyamadan ibarettir."
MECLİS’TE EN AZ 360 OY ALMASI LAZIM
Anayasa değişikliğinin TBMM Genel Kurulunda kabul edilmesi için 360 milletvekilinin oyuna ihtiyaç var. Referandum olamadan kabul edilebilmesi için 400 milletvekilinin oyu gerekiyor. AK Parti (286) ve MHP (48) sandalye sayısı buna yetmiyor. 400’ü geçmediği takdirde Cumhurbaşkanı referanduma götürebilir.
REFERANDUMA BİRKÇA MADDE İLE GİDİLEBİLİR?
Adalet Bakanı Bekir Bozdağ Bir gazetecinin, "Tek maddelik bir teklif mi olacak?" sorusunu Bozdağ, "Şu anda çalışıyoruz? Tek madde de olabilir, birkaç madde de olabilir." diye yanıtlamıştı.
SEÇİMDE 3. SANDIK MI OLACAK?
Haber7'nin edindiği bilgiye göre referandum zamanlaması teklifin verildiği tarihler, komisyondaki ve genel kuruldaki görüşme tarihlere göre netleşecek. Referandumu seçimlerden önce yapmaktansa milletvekili genel ve Cumhurbaşkanı seçimleri ile beraber yapılması da mümkün.