?>

Ölü Hücreleri Bile Telafi Edebilen İşitme Cihazı

Gelen sesi yükselterek iç kulağa aktaran işitme cihazlarının çok daha ötesine geçen ve işitme sürecinde ölü hücreleri bile telafi edebilen koklear implanta yakından bakıyoruz.

Teknoloji - 2 yıl önce

Kulağa çok basit gelse de kaybetmediğimiz sürece değerini anlamanın zor olduğu özelliklerimizden biri şüphesiz duyma yetisi. Bu yetinin yokluğunda neler olduğunu kabaca biliyorsunuzdur. Duyma sorunu yaşayanlar ya duymalarını sağlayan fakat ne olduğunu bilmediğiniz küçük aletler takar ya da beden diliyle iletişim kurar öyle değil mi?

Aslında duyma yetisinin yokluğunda bundan çok daha fazlası gerçekleşiyor. Öyle ki dilsizlik olarak halk arasında bilinen durum da büyük ölçüde bu sebepten ortaya çıkabiliyor. Çünkü duymayan birinin konuşmayı öğrenmesi oldukça zor. Bu noktada bahsettiğimiz küçük aletlerin işlevselliği de bir yere kadar gidiyor. Fakat koklear implant, buradan çok daha fazla kapı açarak hiç duymayan kişilere bile çözüm olabiliyor.

Koklear implantın nasıl çalıştığını anlayabilmeniz için ‘nasıl duyduğumuzu’ kabaca anlatalım.

Hansaton .via-text { background-color: rgb(0,0,0); /* Fallback color */ background-color: rgba(0,0,0, 0.4); /* Black w/opacity/see-through */ color: white; font-weight: 300; font-size: 0.75em; position: absolute; bottom: 0%; right: 0; z-index: 2; padding: 5px !important; text-align: left; }

Aslında burada oldukça karışık işlemler dönse de süreci anlamanız yeterli. Öncelikle kulağın dış kısmından içeriye giren ses dalgaları, kulak kanalı boyunca ilerliyor ve kulak zarına ulaşıyor. Burada ses dalgalarıyla titreyen kulak zarının titreşimleri, aradaki kemikler aracılığıyla kokleaya iletiliyor.

Kokleanın içindeki tüylü hücreler, bu titreşimleri sinyale çevirerek işitme siniri üzerinden beyne ulaştırıyor ve beyin de bu sinyalleri ses olarak yorumluyor.

Peki duyma sorunu yaşayanlarda değişen ne?

İşitme cihazı .via-text { background-color: rgb(0,0,0); /* Fallback color */ background-color: rgba(0,0,0, 0.4); /* Black w/opacity/see-through */ color: white; font-weight: 300; font-size: 0.75em; position: absolute; bottom: 0%; right: 0; z-index: 2; padding: 5px !important; text-align: left; }

Bahsettiğimiz tüylü hücreler işlevlerini yerine getiremediğinde, yani iç kulakta bir sorun meydana geldiğinde kulak zarı titreşim hâlinde olsa dâhi ses iletilmediğinden duyma sorunu yaşanıyor. Fakat konumuzun odağındaki koklear implantların öncesinde, hepimizin aşina olduğu işitme cihazları bulunuyor.

Bu cihazların binbir çeşidi olsa da temelde yaptıkları şey aynı sayılır.

Hidden Hearing .via-text { background-color: rgb(0,0,0); /* Fallback color */ background-color: rgba(0,0,0, 0.4); /* Black w/opacity/see-through */ color: white; font-weight: 300; font-size: 0.75em; position: absolute; bottom: 0%; right: 0; z-index: 2; padding: 5px !important; text-align: left; }

O da ses titreşimlerini kulağın yapısına uyacak şekilde yükseltmek. Bunu sağlamak için de yapılarında mikrofon, hoparlör ve yükseltici bulunur. Fakat eğer kokleadaki tüylü hücreler işlevini yerine getiremiyorsa ses ne kadar yüksek olursa olsun işitme sağlanamayacaktır.

Tam da bu noktada koklear implant devreye giriyor. Peki neyi farklı yapıyor bu alet?

Lafı dolandırmak gibi olmasın fakat koklear implantın duymayı nasıl mümkün kıldığını anlamak için ne olduğunu ve nasıl çalıştığını bilmek gerekiyor. Kısaca değinelim.

Koklear implant; birinin kafa derisinin içinde, ikisinin de dışında yer aldığı üç parçadan oluşuyor. Mikrofon ve iletici dışarıda bulunurken alıcı kısmı içeride yer alıyor. Koklear implantın uygun görüldüğü kişilerde, gerekli hazırlıklar yapıldıktan sonra ameliyat yoluyla önce kafa derisinin altına alıcı yerleştiriliyor.

Ameliyattan bir süre sonra mikrofon ve işlemci de kolayca dışarıdan takılabiliyor.

İşitme cihazından farkı ise çalışma prensibinde kendini gösteriyor.

Türkçeleştirildi .via-text { background-color: rgb(0,0,0); /* Fallback color */ background-color: rgba(0,0,0, 0.4); /* Black w/opacity/see-through */ color: white; font-weight: 300; font-size: 0.75em; position: absolute; bottom: 0%; right: 0; z-index: 2; padding: 5px !important; text-align: left; }

Yazımızın başlarında “…eğer kokleadaki tüylü hücreler işlevini yerine getiremiyorsa, ses ne kadar yüksek olursa olsun işitme sağlanamayacaktır” demiştik. Koklear implantın kafa derisinin içine yerleştirilen kısmı, kokleanın içine kadar gidiyor ve buradaki tüy hücrelerinin görevini üstlenerek gerekli sinyali, beyne direkt olarak kendisi iletiyor.

Yani bu süreçte, iç kulakta gerçekleşen olaylar atlanıyor ve direkt olarak tüy hücrelerinin olduğu kısma geçiliyor.

Çalışma mantığı ise şu şekilde:

Dışarıdaki mikrofon, sesleri alarak iletici kısma aktarıyorBuraya gelen dalgalar, kodlanmış sinyal şeklinde alıcıya gönderiliyorKafa derisinin içindeki alıcı, bu sinyalleri alıp elektrik sinyallerine çeviriyorElektrot düzeneğiyle bu sinyal, kokleanın içine kadar taşınır

Kokleanın belirli yerlerinde belirli frekanslar daha iyi algılanır

Kokleadaki düzenek, bu bağlamda gelen sesin frekansına göre farklı yerleri tetiklerBu sayede sinyal, tüylü hücrelerle değil, elektrot yoluyla beyne iletilir ve söz konusu ses duyulur

Bahsettiğimiz tüylü hücrelerin sayısı çok fazla olduğundan sağlıklı bir birey, ses ayrımını daha rahat yapabilir.

Fakat koklear implantta bu kadar çok sayıda alıcı olmadığından ses ayrımı o kadar da keskin sayılmaz. Yine de bu, duyma sorunları yaşayan veya hiç duyamayanlar için mucizevi bir alet olduğu gerçeğini değiştirmiyor.

Doktorların söylediğine göre bu alet ilk takıldığında, beynin alışma süreci sebebiyle ses bir tık boğuk algılanıyor. Zaten adaptasyonun en hızlı ve en kolay şekilde gerçekleşebilmesi için erken yaşın daha ideal olduğu da belirtiliyor.

Korkmaya gerek yok:

Associates of Otolaryngology .via-text { background-color: rgb(0,0,0); /* Fallback color */ background-color: rgba(0,0,0, 0.4); /* Black w/opacity/see-through */ color: white; font-weight: 300; font-size: 0.75em; position: absolute; bottom: 0%; right: 0; z-index: 2; padding: 5px !important; text-align: left; }

Sonuçta bu konuda elinizi ne kadar hızlı tutarsanız duyma yetisine de o kadar hızlı kavuşursunuz. Gözünüzde karışık bir operasyonmuş gibi de görünmesin. Alanında yetkin isimlerin söylediğine göre, koklear implant uygun görüldükten sonra kolayca yerleştirilebiliyor.

Okurumuzdan gelen istek üzerine bilinçlendirme amacıyla hazırladığımız bu içeriğin, koklear implanta karşı ön yargılı olanlara ve bu konuda eksik bilgi sahibi olanlara farklı bir bakış açısı kazandırmasını umuyoruz. Siz de bu gibi konuları ister sosyal medya kanallarımız isterseniz de yorum aracılığıyla önerebilirsiniz. Her birine bakıyor olacağız.

Kaynaklar: Medicana, NIDCD, Cochlear, NDCS

Haftanın Öne Çıkanları

Cumhurbaşkanı Erdoğan: AK Parti'den aday olmak isteyenler önce AFAD'A bağış yapacak

2023-03-10 15:45 - Politika

Oyuncu Bora Akkaş ve Oben Alkan çiftinden bebek müjdesi! Haberi böyle duyurdular

2023-03-05 12:17 - Magazin

Bayern Münih PSG maçı CANLI izle! Bayern Münih PSG maçı canlı yayın izle! Bayern Münih PSG nereden,

2023-03-08 21:28 - Spor

CHP'de seçim kampanyasının hazırlıklarına başlandı

2023-03-08 11:52 - Gündem

Samsung Galaxy A54 ve A34'ün Duvar Kağıtları Sızdırıldı

2023-03-08 20:57 - Teknoloji

Sakine Haksever hırsızlık yaparken yakalandı! "Kleptomani" savunması şaşkına çevirdi

2023-03-10 09:33 - Magazin

Aile dizisindeki öpüşme sahnesi izleyicinin tepkisini çekti

2023-03-08 00:27 - Magazin

NATO toplantısında tartışma yaratan görüntüler: Korgeneral Göksel Kahya boş bardakları topladı

2023-03-10 00:22 - Gündem

Çiçeği burnunda çift Hande Erçel ve Hakan Sabancı, kuzey ışıklarına gitti

2023-03-11 15:52 - Magazin

Survivor Asena kimdir? Asena Demirbağ kimdir, nereli, kaç yaşında? Asena Demirbağ evli mi?

2023-03-11 16:27 - Gündem

İlgili Haberler

Atlas ve Pasifik Okyanusu'na Akan Dünya'nın Tek Gölü: Isa

15:22 - Teknoloji

Samsung Galaxy S25 Slim'in Özellikleri Ortaya Çıktı

14:57 - Teknoloji

Honda Jazz fiyat listesi! – Kasım 2024

14:28 - Teknoloji

Öğretmenler Günü Dünyada 5 Ekim'de, Bizde Neden 24 Kasım'da?

14:27 - Teknoloji

Musluk suyunda tanımlanamayan madde keşfedildi! Bilim adamlarından endişe verici açıklama

14:22 - Teknoloji

Günün Manşetleri

Sinema emektarı Prof. Dr. Sami Şekeroğlu vefat etti

15:28 - Gündem

Sultan Çiğdemi çiçeğini koparmanın cezası 387 bin TL

15:23 - Gündem

Bakan Fidan, BM Medeniyetler İttifakı 10'uncu Küresel Forumu'na katılacak

15:13 - Politika

Başkentray 20 Kasım'da 94 bin 84 yolcuya hizmet vererek rekor kırdı

15:07 - Ekonomi

Öğretmenler Günü'nde büyük acı: Emekli öğretmen kanserden hayatını kaybetti!

15:02 - Gündem