Son yıllarda yapay zeka teknolojisinde yaşanan gelişmeler, hayatımızın birçok alanını dönüştürmeye devam ediyor. Yapay zekanın sunduğu imkanlar heyecan verici olsa da, bu teknolojinin beraberinde getirdiği tehlikeler de göz ardı edilemez.
Deepfake sahte ve ses klonlama gibi yapay zeka tabanlı uygulamalar, kişisel hak ve özgürlüklerimiz için ciddi bir tehdit oluşturuyor.
CNN Türk televizyonlarına konuşan uzmanlar yapay zekanın tehlikelerinden ve yapay zeka yasasının Türkiye'de uygulanması gerektiği ile ilgili açıklamalarda bulundu.
DEEPFAKE VİDEOLAR GERÇEKLİĞİ BÜKÜYOR
Derin sahte teknolojisi, videolar ve ses kayıtları üzerinde oynamalar yaparak gerçekmiş gibi görünen sahte içerikler üretmeyi mümkün kılıyor.
Bu içerikler, siyasi propaganda, dezenformasyon yayma, itibar zedeleme ve hatta kimlik hırsızlığı gibi amaçlar için kullanılabiliyor. Bu durum, bireylerin mahremiyetini ve itibarını koruma hakkını tehdit ediyor.
SES KLONLAMA SAHTE KİMLİKLER OLUŞTURUYOR
Ses klonlama teknolojisi ise bir kişinin sesini kopyalayarak, sanki o kişi konuşmuş gibi yeni ses kayıtları üretmeyi sağlıyor.
Bu teknoloji de dezenformasyon yaymak, sahte haberler üretmek ve hatta dolandırıcılık yapmak için kullanılabilir. Bu durum, bireylerin ifade özgürlüğü ve özel hayatın gizliliği hakkını tehdit ediyor.
BÜLENT ERSOY'DAN SKYFALL PERFORMANSI...
Son zamanlarda ortaya çıkan yapay zeka videoları şaşırtmaya devam ediyor. Artık sözlerden şarkı bile üretebilen ürünlerin ortaya çıkması insanları düşündürmeye yetiyor. Son olarak ses klonlama alanında ortaya çıkan bir yapay zeka aracı görenleri hayrete düşürdü. Öyle ki bu yapay zeka aracı ile kullanıcılar Bülent Ersoy'a Adale'nin Skyfall şarkısını söylettirebildi...
YAPAY ZEKANIN KÖTÜ KİŞİLERİN ELİNE GEÇMESİ NÜKLEER SİLAHLARDAN DAHA TEHLİKELİ
CNN Türk televizyonuna konuşan Bilişim Uzmanı Gökhan Say ve Prof. Dr. Ali Murat Kırık, yapay zeka teknolojisinin kötü niyetli kişilerin eline geçmesi durumunda nükleer silahlardan daha tehlikeli bir durumun ortaya çıkacağını belirtti.
Uzmanlar ayrıca yaptıkları açıklamada yapay zeka anayasasının bir an önce Türkiye'de çıkarılması gerektiğini belirtti. Murat Kırık'ın konuyla ilgili açıklamaları bu şekilde:
Amerika'da konuyla ilgili şuan çalışmalar yapılıyor. Joe Biden'ın da bu konuda ciddi adımlar attığını görüyoruz. Şuan AB Parlamentosunun almış olduğu bir Yapay Zeka yasası söz konusu.
Yapay zekayı dört boyuta inceliyor, değerlendiriyor; çok ciddi bir risk, orta risk, az risk ve risksiz olarak değerlendiriyor. Bunlar tabi ki önemli. Eğer Türkiye'de böyle bir anayasa oluşturulacaksa ki bence ivedilikle bunun oluşturulması gerekiyor."
KÖTÜ ELLERE GEÇERSE NÜKLEER SİLAHTAN DAHA TEHLİKELİ OLUR
Yapay zeka anayasasının Türkiye'de bir an önce çıkarılması gerektiğine değinen Bilişim Uzmanı Gökhan Say'ın açıklamaları ise şu şekilde: Kesinlikle olmalı. Olmazsa çok büyük felaketlerin yaşanması ihtimali var. Yapay zekanın gerçekten tehlikeli ellerin altında olması, başımıza gelebilecek nükleer silahtan daha büyük bir felaket diyebiliriz. Yapay zeka iyiler için mi kullanılacak yoksa kötülerin eline mi geçecek, bu noktada iyilerin bile nasıl kullanacağının tanımlanması gerekiyor.
Çünkü bugün bile yaşadığımız pek çok olay, yapay zekayla pek çok suçun işlendiğini, hem de yapay zekanın bunu birtakım hatalar yaparak da işlediğini gösteriyor. Kanunla bu kodların muhakkak kontrol altında tutulması, kanunla muhakkak yapay zekanın şeffaf etik bir şekilde davranmasının sağlanması şart."
YAPAY ZEKAYA KARŞI YAPAY ZEKAYA İHTİYACIMIZ VAR
Deepfake videolarını kontrol etmek mümkün mü sorusuna çarpıcı bir cevap veren Say, soruyu "yapay zeka, yapay zekaya karşı" diyerek cevapladı;
Tespit etmek aslında birtakım araçlarla mümkün ama bunların da başarı yüzdesi yüzde 97-98 oranında değişiyor. Yani hata yüzdesi var. Yapay zekayla hazırlanmış bir görüntüyü yine yapay zekayla hazırlanmış birtakım araçlarla anlayabiliyoruz. Yani yapay zeka yapay zekaya karşı dediğimiz bir dünyayı yaşıyoruz."