?>

Nükleer bomba dünyayı kurtarabilir

Dünya’yı asteroit çarpmasından korumak için en etkili yöntem nükleer silahlar olabilir

Teknoloji - 3 ay önce

Çin'de yürütülen bir araştırma, Dünya'yı asteroit çarpmalarından koruma amacıyla daha fazla savunma teknolojisi geliştirilmesi gerektiğini öne sürüyor. Araştırmada, nükleer silahların bu tür tehditlere karşı en etkili çözüm olabileceği belirtiliyor.

Çin'in derin uzay keşif programında yer alan bilim insanları, olası bir asteroit çarpmasını önlemenin en güçlü yolunun nükleer silahlar kullanmak olduğunu savunuyor. Bu yaklaşım, Dünya'yı yaşamı tehdit eden büyük çarpmalardan koruma amacını taşıyor.

Nükleer çözüm

Araştırmacılar, bazı durumlarda sadece nükleer silahların bir asteroidi Dünya'ya çarpmaktan alıkoyabileceğini ifade ediyor. Uzayda nükleer silah kullanımını yasaklayan uluslararası anlaşmaların ve nükleer serpintinin yaratabileceği yıldızlararası kirlilik riskinin farkında olduklarını belirten bilim insanları, uzun vadeli bir perspektif benimsenmesi gerektiğini savunuyorlar. İnsanlığı kitlesel yok oluştan koruyacak nükleer temelli savunma sistemleri geliştirme çalışmalarının artırılmasının önemine vurgu yapıyorlar.

Bu ay yayımlanan bir makalede Çinli bilim insanları, mevcut asteroid verilerine dayalı yapılan risk değerlendirmelerinin yanıltıcı olabileceğini ve asteroit çarpması riskinin aslında daha yüksek olabileceğini belirttiler. Araştırmacılar, Dünya'ya yönelik en büyük tehditlerden birinin "dev" asteroitlerin henüz tespit edilmemiş olması olduğunu dile getiriyorlar. 2013 yılında Rusya'da meydana gelen ve 5.000'den fazla binaya zarar veren asteroit çarpması örnek gösterilerek, bu tür tehditlerin önceden tespit edilemeyebileceği hatırlatılıyor.

Araştırma, acil durumlarda Dünya'dan nükleer başlıkların fırlatılması için kısa bir zaman penceresi içinde (yedi gün ile bir ay arasında) hedefe ulaşabilecek bir sistemin geliştirilmesinin aciliyetine dikkat çekiyor. Ayrıca, uzun menzilli uçuşlar sonrası yüksek hassasiyetle hedefi vurabilen ve uzayda 10 yıldan fazla süreyle güvenli bir şekilde depolanabilecek nükleer başlıklar geliştirilmesi gerektiği vurgulanıyor.

Farklı asteroid türlerine karşı dış güç uygulama yöntemleri de inceleniyor. Kinetik çarpma, roket veya plazma motorları, güneş ışığı veya yüksek güçlü lazer silahları gibi alternatif yöntemlerin sadece belirli koşullarda etkili olabileceği, ancak asteroit çarpmasına bir hafta gibi kısa bir süre kala nükleer başlıkların tek çözüm olabileceği belirtiliyor.

Makalede, 1 milyon tonluk bir nükleer savaş başlığının 50 metre çapındaki karbonlu bir asteroide karşı koyabileceği ifade ediliyor. Hedefin daha büyük veya bileşeninin silikon olması durumunda, nükleer başlığın daha güçlü olması veya birden fazla füzenin fırlatılması gerekebileceği kaydediliyor. Bilinen en büyük nükleer başlık, 50 milyon ton TNT gücündeydi.

NASA'nın 2022 yılında gerçekleştirdiği DART misyonunda test edilen kinetik çarpma yöntemi, 350 metre çapındaki tehditlere karşı etkili olmuştu. Ancak bu yöntemin, uyarı süresi 50 yıl bile olsa, daha büyük tehditler karşısında yetersiz kalabileceği aktarılıyor.

Uluslararası anlaşmalar, nükleer silahların uzayda konuşlandırılmasını yasaklıyor. Ancak Çinli bilim insanları, bu sınırlamalara rağmen, insanlığı koruma amacını göz önünde bulundurarak, nükleer seçeneklerin ve diğer teknolojik yöntemlerin de araştırılması gerektiğini savunuyorlar.

Haftanın Öne Çıkanları

Fatih Tekke'den Trabzonspor açıklaması!

2024-08-31 03:13 - Spor

Teoman’ın sözleri Yeşim Salkım’ı rahatsız etti

2024-08-27 20:07 - Magazin

Mehmet Ceyhan açıkladı! İşte maymun çiçeğinde en riskli il

2024-08-25 00:53 - Sağlık

CHP'li Özgür Özel ile Ekrem İmamoğlu'ndan 'Malazgirt Zaferi' ayıbı!

2024-08-26 22:33 - Politika

Dehşet veren kaza! Motosikletiyle arasında 800 metre uzaklık olduğu belirlendi

2024-08-27 21:23 - Gündem

Galatasaray'da hareketli saatler! Yönetim acil toplanıyor

2024-08-28 17:07 - Spor

Türk Yıldızları, 30 Ağustos'ta Ankara'da gösteri uçuşu yapacak

2024-08-25 17:08 - Gündem

Ekrem İmamoğlu'ndan metrobüs faciasıyla ilgili açıklama!

2024-08-29 12:08 - Politika

Bir ülkeden Türkiye'ye jest! Kırmızı bültenle aranan Binali Camgöz iade edildi

2024-08-30 01:48 - Gündem

Citroën DS Fransa Cumhurbaşkanı'nın Hayatını Nasıl Kurtardı?

2024-08-24 21:08 - Teknoloji

İlgili Haberler

X'in Algoritmasında Musk ve Cumhuriyetçiler Öne Çıkarılmış

23:52 - Teknoloji

NVIDIA'nın Yeni Yapay Zekâ Çiplerinin Aşırı Isınıyor

23:17 - Teknoloji

Huawei, Trump'ın dönüşüyle Android'e geçebilir mi?

23:13 - Teknoloji

Yeni Apple AirTag, 2025 Yılının Ortalarında Gelebilir

22:48 - Teknoloji

Karsan E-Jest İngiltere'de Sergilendi

22:33 - Teknoloji

Günün Manşetleri

Burak Elmas'tan Galatasaray yönetimine eleştiri!

23:58 - Spor

Ekipler harekete geçti! Şüpheli valiz paniği

23:53 - Gündem

Canlı yayında silahlı kavga! TikTok fenomeni tutuklandı

23:47 - Gündem

Havai fişek atanlara 232 bin TL ceza !

23:42 - Gündem

TEM Otoyolu'nda seyir halindeki araç alev alev yandı

23:37 - Gündem