Teknoloji hızla ilerlerken önce 4G sonra da 5G’nin çıkışıyla internet üzerinden veri aktarmak gittikçe kolaylaştı. Tabii ki bunun bir artısı olarak akıllı ve otonom cihazların birbirleriyle haberleşme süreleri de oldukça azaldı. Ancak teknolojinin daha da ilerleyebilmesi ve etrafımızda çok daha akıllı cihazları görebilmemiz için 6G teknolojisi bir zorunluluk haline geldi.
Nokia da Barselona’da düzenlenen Mobil Dünya Kongresinde 6G’nin en büyük kullanım alanlarından birisi olması beklenen 6G Algılama (Sensing) adı verilen teknolojinin kullanım alanlarını birer kısa sunumla kullanıcılara gösterdi.
Bu teknoloji sayesinde otonom araçlar insanları çok daha hızlı ve net algılayacak
Tweeti görünteleyemiyorsanız buraya tıklayabilirsiniz.Mobil Dünya Kongresinde Nokia tarafından yapılan 2 farklı sunumda; 6G Algılama teknolojisinin insanları ve engelleri algılamada ne kadar geliştiği katılımcılara gösterildi. Dijital piyano ve forklift sunumlarında ekranın önündeki 6G Algılama teknolojisine sahip sensörlerin, karşılarındaki insanları ve engelleri 5G teknolojisine kıyasla çok daha hızlı ve net algıladığı belirtildi.
27 GHz bandında faaliyet gösteren bu sensörler, günümüzdeki frekans bantlarına göre çok yüksek bir değerde veri aktarabildiği için büyük ve detaylı taramalar, neredeyse sıfır gecikmeyle otonom araçların ve cihazların bilgi işlem birimlerine gönderilebilecek. Ayrıca cihazların uzaktan kontrole tepki süresi de neredeyse 0 gecikmeye düşebilecek.
Ayrıca Nokia, yaptığı sunumda 2021 yılında Ay’a 4G şebekesi kurmak için NASA’dan aldığı 14.1 milyon dolarlık fonu kullanarak Ay’a 4G yerine 6G teknolojisi kuracağını ve kullanılacak özel baz istasyonları sayesinde Ay ile Dünya arasında kesintisiz iletişim kurulabileceğini de açıkladı.
Projenin detayları hakkında bilgi verilmese de Nokia’nın Ay’a telefon şebekesi kurma fikri yaklaşık 2 yıldır şirketin gündemindeydi.