Kimileri bronzlaşma yarışına girerken, bazıları ise gölgede kalmayı tercih ediyor. Sonradan başına geleceklerinin farkında olanların gölgede olduğunu biliyoruz.
Peki her insanın cildinin güneşe verdiği tepki neden farklı?
Bronzlaşmanın arkasındaki en büyük etken melanin adı verilen pigment.
Melanin, cildimize rengini veren ve aynı zamanda güneşin zararlı UV ışınlarına karşı koruma sağlayan madde. Hepimizde melanin bulunuyor ancak miktarı ve türü kişiden kişiye farklılık gösteriyor.
Koyu tenli insanlar daha fazla melanin üretiyor ve bu da onların daha hızlı bronzlaşmasını sağlıyor. Açık tenli insanlar ise daha az melanin üretiyor ve güneşe maruz kaldıklarında genellikle kızarıyorlar, bronzlaşmak ise daha uzun sürüyor.
Cilt renginizi ve bronzlaşma hızınızı belirleyen genetik faktörler de var.
Melanin üretimini kontrol eden genlerimiz, ebeveynlerimizden bize miras kalıyor. Bu genetik yapımız, cildimizin güneşe nasıl tepki vereceğini belirliyor. Örneğin, MC1R adlı gen, melanin üretimini düzenliyor ve bazı varyasyonları açık ten ve kızıl saçla ilişkilendiriliyor.
Genetik varyasyonlara sahip insanlar, güneşe karşı daha hassas olabiliyor ve bronzlaşmak yerine yanma eğilimindeler.
Elbette bronzlaşma hızı sadece genetikle sınırlı değil.
Güneşe ne kadar süre maruz kaldığınız da önemli bir faktör. Düzenli olarak güneş altında vakit geçiren kişiler, ciltlerinin daha kalıcı bronzluk kazanmasını sağlayabiliyor. Ayrıca güneşin en yoğun olduğu saatlerde (10:00-16:00 arası) güneşe çıkmak, bronzlaşma sürecini hızlandırabiliyor. Ancak bu saatlerde güneşin zararlı etkilerine karşı ekstra dikkatli olmak gerektiğini de unutmamak gerek.
Güneş kremleri ve koruyucu giysiler kullanmak, bronzlaşma sürecini etkileyebiliyor.
Yüksek koruma faktörlü güneş kremleri, cildinize gelen UV ışınlarını azaltarak bronzlaşmayı yavaşlatabiliyor. Ancak bu, sağlıklı bir cilt için gerekli. Cildinize uygun bir güneş kremi kullanarak hem bronzlaşabilir hem de cildinizi güneşin zararlı etkilerinden koruyabilirsiniz. Ayrıca bronzlaşma sonrası nemlendirici kremler kullanmak, cildinizin daha sağlıklı ve parlak görünmesini sağlar.
Şimdi güneş gözlüklerinizi takın, şapkanızı giyin ve güneşin tadını çıkarın ama cildinizi de ihmal etmeyin!
Kaynaklar: Kids Health, Clinic Barcelona, The Tech Interactive, Health Digest, Skin Cancerİncelemek isteyebileceğiniz diğer içeriklerimiz: