Sindirimden bağışıklık sistemine kadar insan vücudunun en düzgün haliyle çalışmaya devam edebilmesi için su vazgeçilmez bir öğedir. Günlük su ihtiyacını karşılamak sağlıklı bir birey olmaya, karşılamamak ise belirli hastalıklara kapı aralamaktadır. Ancak her zaman su içmek sağlıklı olmayabilir. Peki ne zaman su içilmez?
İnsanın en temel gereksinimi olan su, vücutta yeterli miktarda olmadığı takdirde akla gelmeyecek hastalıklar baş göstermeye başlar. Su, vücudun bir yakıtıdır. Bir araba nasıl yakıt olmadan çalışmazsa su olmadan da insan yaşamına devam edemez. Ancak su içmenin zamanı da oldukça önemli.
Su içmek sağlık için ne kadar önemliyse, bazı zaman dilimlerinde su içmek sağlığa da zarar verebilir. Belirli durumlarda su tüketiminin yarardan fazla zararının olduğu bilinmektedir.
Ayrıca yanlış zaman dilimlerinde su içmekten kaçarak ve su tüketimini doğru yöneterek kilo vermek de kolaylaşmaktadır. Günlük su ihtiyacını karşılayacak suyu aşağıda sıraladığımız su içme teknikleri ile tüketildiği takdirde zayıflamak da daha mümkün hale gelecektir. İşte, suyun tüketilmemesi gerek o zaman dilimleri...
1. Uyku arasında
Uyku arasında su içilmesi beyni etkilemektedir. Ayrıca gece vücut nasıl dinleniyorsa, organların da dinlenmeye ihtiyacı vardır. Uyku arasında içilen su organların daha yoğun bir şekilde çalışmasına neden olacaktır. Bu da böbrek ömrünü kısaltabilir.
2. Meyve yedikten sonra
Meyve yedikten sonra da su içilmesi oldukça zararlıdır. Meyveler zaten su oranları yüksek gıdalardır. İçeriğinde de şeker ve maya olduğundan dolayı meyveden sonra su içildiğinde mide asidi ortaya çıkmaktadır. Sindirimi yavaşlar ve midede gaz birikir (karbondioksit ve alkol üretimi gerçekleşir). Bu da şişkinliğe sebebiyet verir.
3. Kustuktan sonra
Kustuktan sonra su içmek yeniden midenin bulanmasını tetikleyecektir. Ayrıca kusmanın ardından su içmek vebaya da sebep olur. Bundan dolayı kustuktan sonra mideyi bir süre dinlendirmek sağlıklı bir karar olacaktır.
4. Yemek sırasında
Yemek sırasında içilen su gastrik asidin (protein, karbonhidrat, yağ, salatanın sindirilmesini kolaylaştıran asit çeşidi) görevini yerine getirmesini; yani hazmı zorlaşacaktır. Ayrıca yemekten hemen önce içilen su mide hacminin büyümesine ve uzun zaman içinde de kilo alınmasına neden olur.
5. Tatlı yedikten sonra
Tatlıdan sonra içilen su , tatlıdaki şekerin daha hızlı kana karışmasını sağlar. Tatlı yedikten sonra su içildiği takdirde kişinin şekeri iki kata daha fazla yükselecektir. Aynı zamanda ani baş dönmesi, halsizlik ve uyku hali gibi durumlara sebebiyet vermektedir.
6. Banyodan sonra
Banyo yaptıktan sonra su tüketmek güvenli kabul edilmemektedir. Duştan sonra içilen su organların yorulmasına ve daha hızlı bir şekilde yaşlanmasına sebep olur. Diğer yandan sinir ağırlarının oluşmasına ve kemik iliğinin zarar görmesine neden olur. "Banyodan sonra ne zaman su içilir" sorusuna ise 'yarım saat bekledikten sonra' cevabı verilebilir.
7. Koştuktan sonra
Koştuktan veya fazla efor sarf ettikten hemen sonra su içmek de oldukça tehlikelidir. Koşmanın ardından içilen su, karaciğer ve dalağın büyümesine neden olacaktır. Sonrasında ise ciddi hastalıklar baş gösterecektir. Bundan dolayı hemen su su içmemek daha doğru bir karar olacaktır.
8. Acı yedikten sonra
Acı yemek normal şartlarda çok faydalıdır ancak üstüne içilen su ile zararlı hale gelebilmektedir. Acı yedikten sonra midede ve diğer organlarda acının etkisi artacak ve ardından reflü, üllser, gastrit ve bağırsak rahatsızlıkları ortaya çıkacaktır.
9. Yemekten hemen önce
Yemekten hemen önce tüketilen su mide asiditesini azaltmaktadır. Midedeki asit oranı da yetersiz olunca gıdaların midedeki sindirimi oldukça zorlaşır. Bağırsaklara gittiğinde ise gaz ve şişkinlik ortaya çıkar. Bunun içinde yemekten önceki yarım saat içinde su içilmesi önerilmemektedir.
10. Yemekten hemen sonra
Yemek yedikten hemen sonra su içmek sağlıklı bir alışkanlık değil. Yemekten hemen önce su içilmesi ile yemekten hemen sonra su içilmesi aynı kabul edilmektedir. Ayrıca İslam literatüründe de birçok alimin yemekten hemen sonrasında su içilmesini doğru karşılamadığı bilinmektedir.