NASA'nın derin uzay araştırmalarındaki öncü projelerinden biri olan Voyager 2, geçtiğimiz günlerde yaşanan teknik bir sorun nedeniyle Dünya ile iletişimini kaybetti. Uzay araştırmalarının geleceği konusunda kritik bir öneme sahip projeyi nelerin beklediği, insanlık için büyük bir önem arz ediyor. İşte detaylar
Peki, Voyager 2 ile tekrar iletişime geçilebilecek mi?21 Temmuz tarihinde Voyager 2'ye gönderilen bir dizi komut, beklenmeyen bir şekilde uzay aracının anteninin Dünya'dan 2 derece sapmasına yol açtı. Söz konusu aksaklık, Voyager 2'nin Dünya'dan komut almasını ve Dünya'ya veri göndermesini engelliyor. İletişimin kesilmesiyle sonuçlanan bu durum, NASA'nın resmi kaynaklar üzerinden yaptığı resmî açıklama neticesinde kamuoyunun bilgisine sunuldu.
NASA'nın Derin Uzay Ağı (DSN) ile Voyager 2 arasında iletişim kopması, uzay aracının 19,9 milyar kilometrelik bir uzaklıkta bulunduğu sırada gerçekleşti. Kesintinin akabinde Voyager 2 tarafından gönderilen verilerin artık DSN'ye ulaşamıyor olmasından ötürü uzay aracı NASA'dan komut alamıyor. Konuyla ilgili olarak yapılan açıklamalarda, Voyager 2'nin programlandığı gibi hareket etmeye devam edeceği belirtiliyor. Bu program dahilinde uzay aracının anteni, her yıl birden çok kez Dünya'ya yönelik olarak yeniden konumlandırılıyor. Bir sonraki yeniden konumlandırma işleminin 15 Ekim tarihinde gerçekleşeceği ve bu tarihten sonra iletişimin yeniden sağlanmasının olası olduğu ifade edildi.
NASA, Netflix'e rakip oluyor! İşte NASA+
NASA, yakın zamanda uzay görevleri ve diğer içerikleri sunmak için kendi yayın platformu NASA+'ı kullanıma sunacak.
Voyager 2 uzay aracında karşı karşıya kalınan iletişim sorunu, uzay araştırmalarının ne kadar karmaşık ve hassas bir süreç olduğunu bir kez daha gösteriyor. Öyle ki sadece 2 derecelik küçük bir sapma, tüm projenin kaderini değiştirebilme potansiyeline sahip. Bilim insanları, biraz önce belirttiğimiz yapı sayesinde tekrar bağlantı kurulabilmesini beklemeye devam ediyorlar. Konuyla ilgili gelişmeleri aktarmaya devam edeceğiz.
Peki, sizler karşılaşılan bu iletişim kesintisi hakkında neler düşünüyorsunuz? Sizce NASA, söz konusu kesintiyi belirlenen program dahilinde çözüme kavuşturabilecek mi? Görüşlerinizi bizlerle yorumlar kısmından paylaşabilirsiniz.
nasauzayvoyager 2