?>

Müzelerde Sergilenen Dinozor İskeletleri Gerçek mi?

Müze denince akıllara gelen ilk unsurlardan biri kesinlikle dinozorlardır. Hepimiz çocukken bir noktada müzeye gidip dinozorların iskeletlerini görmeyi istemişizdir. Ancak büyüdükçe insanın aklına bu dinozor kemiklerinin gerçek olup olmadığı sorusu takılır. Gelin birlikte öğren

Teknoloji - 2 yıl önce

Dinozorlar harika yaratıklardı ve hâlâ insanlık olarak onları tamamen keşfedebilmiş değiliz. En azından keşfedebildiğimiz kadarını günümüzde görme şansına sahibiz ya da gerçekten öyle mi?

Müzelerde gördüğümüz, bulunan kemiklerin bir araya getirilerek bir iskelet oluşturduğu yapılar gerçekten dinozorlara mı ait? Bu soruyu yanıtlaması biraz zor zira karmaşık bir konu ancak imkânsız değil; dolayısıyla gelin, müzelerdeki dinozor kemiklerinin gerçek olup olmadığını öğrenelim.

En temelden başlayalım: Hep adını duyduğumuz ‘fosil’ aslında nedir, nasıl oluşur ve nasıl gün yüzüne çıkarılır?

Fosil, bir bitki veya hayvan olmak üzere tarih öncesi yaşamın kanıtıdır ve en az 10.000 yaşındadır. En yaygın fosil biçimleri kemikler ve dişlerdir (vücut fosilleri) ancak ayak izleri ve deri kalıntıları da (iz fosilleri) fosillere dahildir.

Fosiller; antik dere yatakları, göller, mağaralar, volkanik kül kalıntıları ve katran çukurları birçok farklı çevre şeklinden elde edilebilir. Peki fosiller nasıl oluşur? Aslına bakarsanız antik canlıların birçoğu fosile dönüşemeden başka bir organizma tarafından tüketildi veya iklim etkilerinden dolayı bozuldu.

Ancak doğru koşullar sağlandığında günümüzde gördüğümüz fosillere dönüşüyorlar, ama bu koşullar neler? Bir hayvanın fosilleşme süreci, hayvan öldükten sonra kum veya silt gibi tortularla gömülü olursa başlar. Altında gömülü olduğu tortu katmanları, hayvanı çürümeye karşı korur. Bedenin et kısımları aşınır ve geriye sadece kemikler, dişler ve boynuzlar gibi sert kısımlar kalır.

Tabii bu bahsettiğimiz süreç öyle kısa bir süre değil, bunun gerçekleşmesi için daha önce de dediğimiz gibi en az 10.000 yıl geçmesi gerekiyor. Bütün bu süreçler yaşandıktan sonra geriye fosili çıkarmak kalıyor.

Fosilleri çıkarmak için önce bulmak gerekiyor, bunun için de paleontologlar fosillerin bulunma olasılığının yüksek olduğu bölgelere keşif gezileri düzenlerler. Saha çalışmasının başarılı olması için önemli miktarda finansman ve dikkatli planlama gerekir.

Paleontologlar çoğu zaman daha önce de fosillerin bulunduğu bölgelerde saha çalışması düzenlerler ancak bulamazlarsa jeolojik haritalar ve uydu fotoğrafları kullanarak aradıkları fosilin ait olduğu çağdan kalma kayanın yerini saptamaya çalışırlar.

Paleontolog, bir fosil parçası bulduğunda o örneğin ne kadarının toprağa gömüldüğünü görmek için yüzeydeki tozu fırça ile temizler. Eğer örneğin büyük bir kısmı yerin altındaysa kazı işlemleri başlatılır. Fosil kemiği açığa çıktıkça, fosili bir arada tutmak için çatlak ve kırıklara özel yapıştırıcı sürülür.

Daha sonra fosilin etrafına bir hendek kazılır ve böylece fosil bir temel üzerine oturur ancak hala kaya veya matrisle kaplı olur. Bir doktorun kırık bir kemiğe uyguladığı tarife gibi sert bir alçı oluşturmak için matrisin etrafına bir alçı bandaj tabakası sarılmadan önce fosilleşmiş kemiklerin üzerine nemli bir tuvalet kâğıdı yerleştirilir. Kalıp sertleştiğinde matrisin alttaki kayadan koparılmasıyla fosilin kazılması tamamlanır ve kalıptaki fosil, müzeye gönderilmek üzere paketlenir.

Ve gelelim asıl sorumuza: Bugün müzelerde gördüğümüz dinozor kemikleri gerçek mi?

Şu ana kadar anlattıklarımızdan anlayabileceğiniz üzere fosiller çok kırılgan yapılar. Çıkartılması ve müzede sergilenmeye hazır hale gelmesi çok ince işlemesi gereken bir süreç. Bu da haliyle akıllara bilim insanlarının, gerçek olanlar zarar görmesin diye müzelerde replika dinozor kemikleri sergileyip sergilemediği sorusunu getiriyor.

Aslına bakarsanız bu sorunun iki cevabı var: Hem evet hem de hayır. Evet, müzelerde gördüğünüz kemikler %90 oranla (bulunamayan parçalar alçıyla restore ediliyor) gerçekten tarih öncesinde yaşamış dinozorlara ait. Hayır, çünkü müzelerdeki iskeleti oluşturan ‘kemikler’ artık birer kemik değil, ondan ziyade birer kaya.

www.idrak34.com

Haftanın Öne Çıkanları

Misafirler gelir gelmez bu mezelere dalacak! İşte masayı donatan meze tarifleri

2022-08-22 14:53 - Gündem

Mardin'de 19 kişinin öldüğü kaza öncesi kalabalığın neden orada toplandığı ortaya çıktı

2022-08-20 23:07 - Gündem

Dizi gitti dostluk bitti! Sevda Erginci dizi biter bitmez sosyal medyadan partnerini sildi

2022-08-22 11:55 - Gündem

Bakan Kurum'dan CHP'li Tunç Soyer'e: Örtme çabanız boşadır

2022-08-17 17:34 - Ekonomi

Bugüne Kadar Kullandığınız En Efsane Telefon Hangisiydi?

2022-08-17 15:53 - Teknoloji

Mehmet Yalçınkaya'nın neden sol eli hep cebinde merak ettiniz mi gerçek hikayesi çok başka

2022-08-17 21:21 - Gündem

Freni patlayan tırın arasına daldığı kalabalığın neden orada toplandığı ortaya çıktı

2022-08-20 20:44 - Gündem

Gri Kurt filminin konusu nedir? Gri Kurt filminin oyuncuları kimlerdir?

2022-08-23 15:10 - Yaşam

3 yıldır hep yanında! Haluk Levent'in Emine Bulut'un kızıyla olan paylaşımı duygulandırdı

2022-08-19 11:07 - Magazin

Annesine bak kızını al! Demet Özdemir'in annesi güzelliğiyle kızını bile geçti

2022-08-18 13:21 - Magazin

İlgili Haberler

Radeon RX 9070, Call of Duty Black Ops 6'da Test Edildi

23:57 - Teknoloji

Samsung Galaxy S25 Ultra, Bir Özelliğiyle Daha Diğer Telefonlardan Sıyrılacak!

23:52 - Teknoloji

Game of Thrones: Kingsroad İçin Yeni Bir Oynanış Fragmanı Geldi: Beta Tarihi Netleşti

23:47 - Teknoloji

ABD, PUBG Mobile'ın Geliştiricisi Tencent'i Askeri Şirketler Listesine Aldı

23:18 - Teknoloji

Apple, Siri'yi Yenileyeceği iOS Güncellemesini Belirledi

22:48 - Teknoloji

Günün Manşetleri

Başkan Altay, AK Parti Selçuklu, Karatay, Meram teşkilatlarıyla buluştu

01:37 - Politika

Barcelona, İspanya Süper Kupası'nda finalde

00:52 - Spor

Başakşehir cephesinin hakem öfkesi!

00:42 - Spor

Okan Buruk'tan Eren Elmalı ve transfer açıklaması!

00:18 - Spor

Çağdaş Atan'ın rotasyon şaşkınlığı

00:12 - Spor