Ülkemizin tarihinde Ali Kuşçu, Osman Hamdi Bey, Piri Reis, Farabi, Akşemseddin Cahit Arf, Kerim Erim gibi pek çok önemli bilim insanı var ve hepsi de dünya bilim literatürüne büyük katkı sağlamış insanlar. Hepsiyle ne kadar gurur duysak azdır.
Tabii ki hepsinin adını ve neler yaptıklarını bilmeliyiz ancak aralarından bir tanesi, herkes tarafından tanınıyor ve çok seviliyor: Mimar Sinan. Mimar Sinan’ın onca zelzeleden tek bir çatlak bile oluşmadan günümüze kadar gelmiş ihtişamlı yapılarını hayranlıkla izliyoruz.
Sinan’ın, mesleği gereği pergeller ile pek haşır neşir olduğunu tahmin etmek zor değildir
Her geleneksel mimar gibi Sinan da pergel ile çalışıyordu. Kendisinin yaptığı yapılarda ve hatta bazı söylemlerinde bile sık sık pergel vurgusu bulunuyor. Örneğin Tezkiretü’l-Bünyan adlı kitapta mimarlıktaki ustalığını nasıl geliştirdiğini şu sözlerle anlatır kendisi:
"Ustamın eli altında, tıpkı bir pergel gibi ayağım sabit olarak, merkez ve çevreyi gözlemledim. Sonunda yine tıpkı bir pergel gibi yay çizerek görgümü arttırmak için diyarlar gezmeye istek duydum."Kendisinin en ihtişamlı eserlerinden biri olan Süleymaniye Camii’nin bir bölümünün aslında bir pergel şekilde tasarlandığını öğrenince şok olabilirsiniz:
Mimar Sinan’ın birçok depreme karşı sütunları bile çatlamayan muhteşem eseri Süleymaniye Camii’nde de bir pergel motifi görüyoruz. Sinan, Süleymaniye’de bulunan kendi türbesini, iki tarafından sokak geçen bir V şeklinde tasarlamış ve pergel gibi inşa ettirmiş.
Evet, Mimar Sinan’ın mezarı da bir pergel şeklinde: