Geçtiğimiz aylarda OpenAI tarafından üretilen DALL-E isimli yapay zekâ internetteki milyonlarca görseli tarayarak “sanat yapmayı” öğrendi ve ortaya çıktığı ilk günden itibaren milyonlarca kez çeşitli görseller hazırladı. Bu sistem her ne kadar bir yapay zekâ olsa da çoğu zaman sanatçılara taş çıkartabilecek seviyede eserler üretmeyi başarıyor.
Microsoft ise DALL-E’nin altyapısını kullanarak tamamen sanatçılara özel bir yapay zekâ sistemi geliştirdiklerini açıkladı. Ancak pek çok sanatçı yapay zekâların sanat alanına girmesi hakkında etik şüphelere sahip.
Yeni yapay zekâ, Microsoft Designer ile birlikte sunulacak
Bugün yapılan Surface basın etkinliğinde Microsoft, bir zamanlar PowerPoint uygulamasında slayt tasarlamanızı sağlayan Designer eklentisini çok yakında ayrı bir uygulama olarak sunacaklarını açıkladı. Tasarımcılara özel olarak hazırlanan programın hem ücretsiz hem de ücretli sürümlerinin olacağını belirten yetkililer, her iki sürümde de yapay zekâ görsel üretimi yazılımının kullanılabileceğini açıkladı.
“Tasarımcıların saatlerce boş bir sayfaya bakmasını engelleyip onlara ilham verebilmesi için bu yapay zekâyı tasarladık” diyen Microsoft yetkilileri, tasarımcıların zor işi yapay zekâya bırakarak yeteneklerini sergileyebilecekleri bir ortam yaratmak istediklerini açıkladılar. Yapılan sunumda bu yapay zekânın yakın zamanda Bing arama motorunda ve Microsoft Edge tarayıcısında da olacağı söylendi.
Sanatçılar ise bu yapay zekâların etik olmadığını düşünüyor
DALL-E ve Microsoft’un yeni yapay zekâ görsel yaratıcısı aslında kelimeleri sanat eserlerine dönüştürmek için internetten yararlanıyor. İnternet üzerindeki telifli veya telifsiz milyonlarca görseli tarayan bu algoritma yığınları, sisteme girdiğiniz kelimeleri tarattığı görsellerin açıklamaları ve betimlemelerinden yardım alarak oluşturuyor. Bu noktada belirli aramalar ve doğru kelime öbekleri kullanıldığında DALL-E gibi sistemlerin oluşturduğu görseller, özgün işler üreten tasarımcıların ve sanatçıların eserlerine birebir benzeyebiliyor.
Bu noktada sanatçılar, kendi kalemlerinden çıkan görsellerin izinsiz kullanılmasıyla ortaya çıkan ve kendi kalemlerinden çıkmış gibi duran bu görseller üzerinde hak iddia edebileceklerini belirterek, yapay zekâ sistemlerinin “emeklerini hiçe saydığını” belirtiyor.
Örneğin karakalem çizim konusunda dünyaca ünlü bir sanatçının çizimlerini tarayan DALL-E, doğru kelimeler kullanıldığının sanatçının eserlerinin neredeyse aynısını saniyeler içinde oluşturabiliyor. Bu noktada ne yazık ki sanatçının saatlerce hatta belki de günlerce emek verdiği bu sanat eserlerinin toplum nezdinde hiçbir değeri kalmayabiliyor.