Yapay zekânın hızla gelişmesiyle birlikte yapay zekâ sistemleri hayatımızın her alanında hızla kullanılmaya başlandı. ChatGPT ve DALL-E gibi yapay zekâ modellerine ek olarak Snapchat ve TikTok’ta yapay zekâ destekli filtreleri ve yüz tanıma sistemleri de hızla popülerleşti.
Ancak şu anda yapay zekâlar farklı cinsiyet, ırk, fiziksel görünüş ve engellere sahip olan bireyleri tanımakta ve algılamakta güçlük çekiyor. Meta ise bu soruna kalıcı bir çözüm bulabilmek için yeni bir araştırma düzenledi.
Yapay zekâ sistemlerinin eğitiminde kullanılacak 26.000’den fazla video kaydedildi
Siri ve Google Asistan benzeri sesli yapay zekâ sistemlerine ek olarak sohbet botları, yüz tanıma kullanan sistemler ve görsel yapay zekâ modelleri için 2021 yılında Casual Conversations (CC) isimli bir veri bankası oluşturan Meta, pek çok yapay zekâ modelinin gelişimine katkıda bulunmuştu. Şirket geçtiğimiz aylarda hazırladığı ikinci nesil CC veri bankası ile bu sistemlerin çok daha fazla bireyi algılayabilmesini amaçlıyor.
7 ülkeden 5.000 katılımcı tarafından kaydedilen 26.000 fazla videodan oluşan bu veri bankasında, farklı dış görünüşlere sahip olan ve fiziksel ya da zihinsel engelleri bulunan bireylerin de videoları yer alıyor.
Meta’ya göre ikinci nesil CC ile eğitilen yapay zekâ sistemleri çilli insanları, peltek insanları, fiziksel ya da zihinsel engeli olan bireyleri ve “alışılagelmişin dışındaki” tüm bireyleri tespit edebilecek.
Ayrıca veri bankasında Anya Taylor-Joy ve Colin Firth ünlülere görünüş ya da ses olarak benzeyen bireylerdn de örnekler alınarak yapay zekâların ünlülerle “ünlülere benzeyen bireyleri” ayırt edebilmesi de sağlanmak isteniyor.