?>

Meta'dan 14 Mayıs hamlesi... Türkiye'deki seçimlere hazırlanıyor!

Meta, 14 Mayıs'ta gerçekleşecek olan seçimlerde asılsız bilgilerin yayılmasını belirlemek ve azaltmak için insan gücü ve teknolojiyi kullanıyor. Seçimlerin güvenli bir şekilde gerçekleştirilmesini isteyen Meta, yeni projesini uygulayacak.

Teknoloji - 2 yıl önce

Facebook, Instagram ve WhatsApp'ın sahibi Meta, Türkiye'de 14 Mayıs'ta gerçekleştirilecek Cumhurbaşkanı ve 28. Dönem Milletvekili Genel Seçimleri yaklaşırken potansiyel tehditleri gerçek zamanlı olarak belirlemek ve daha hızlı müdahale edebilmek için Seçim Operasyon Merkezi'ni etkinleştireceğini bildirdi.

Meta'dan yapılan yazılı açıklamada, 14 Mayıs Pazar gerçekleştirilecek seçimler için yapılan hazırlıklar konusunda bilgi verildi.

META'DAN 14 MAYIS GÜNÜ İÇİN YOĞUN TEMPO

Seçim günü yaklaştıkça, potansiyel tehditleri gerçek zamanlı olarak tespite ve hızlı bir şekilde aksiyon almaya odaklanan Türkiye Seçim Operasyon Merkezi'nin etkinleştirileceği belirtilen açıklamada, Meta'nın geniş çaplı bu girişiminin şirketin farklı departmanlarında çalışan mühendis, hukukçu, araştırmacı ve analiz uzmanlarını bir araya getireceği aktarıldı.

Açıklamada, Topluluk Standartlarının, Facebook ve Instagram'da hangi içeriklere izin verilip verilmediğini herkese açık şekilde belirttiği ve seçimlerle ilgili birçok alanı kapsadığı, bunlar arasında taciz ve şiddete teşvik politikalarının yanı sıra etnik köken veya din gibi konularda insanlara yönelik saldırıları yasaklayan ayrıntılı nefret söylemi politikalarının da yer aldığı, bu kuralları ihlal eden içeriklerin tespit edildiği anda kaldırıldığı anımsatıldı.

DOĞRU BİLGİYE ULAŞMAK İÇİN YETKİLİ KAYNAKLARA YÖNLENDİRİLECEKLER

14 Mayıs’ta yapılacak genel seçimlerin güvenli ve emniyetli bir şekilde yapılmasına yardımcı olmak amacıyla şirketin, uygulamalarında asılsız bilgilerin yayılmasını azaltmak ve zararlı içerikleri kaldırmak için insan gücüne ve teknolojiye yatırım yaptığına dikkat çekilen açıklamada, seçimler ve çevrim içi asılsız bilgi konusunda eğitim programları başlatarak Türkiye'de dijital okuryazarlığı geliştirmek için çalışmalarda bulunduğu kaydedildi.

Açıklamada, belirli durumlarda, olası şiddete veya fiziksel zarara katkıda bulunabilecek veya oy vermeyi engellemeyi amaçlayan asılsız bilgilerin Facebook ve Instagram'dan tamamen kaldırıldığı, buna oy verme tarihleri, yerleri, saatleri ve yöntemleriyle ilgili asılsız haberlerin de dahil olduğu duyuruldu.

Meta'nın aralarında Türkiye'den Doğruluk Payı ve Teyit'in de olduğu 90'ın üzerinde bağımsız üçüncü taraf haber doğrulama kuruluşuyla çalıştığı aktarılan açıklamada, "Diğer tüm asılsız bilgi türlerini daha az insanın görmesi için yayılmasını yavaşlatmaya ve insanları yetkili kaynaklardaki bilgilere yönlendirmeye odaklanıyoruz." ifadesi kullanıldı.

ASILSIZ İÇERİKLERİ BELİRTİLECEK

Açıklamada, Meta'nın çalıştığı doğrulama kuruluşlarının bir içeriği "asılsız" olarak sınıflandırması halinde insanların bunu görme olasılığını azaltmak için içeriğin gösteriminin önemli ölçüde düşürüldüğü bildirildi.

İçeriği paylaşan veya daha önce paylaşmış kişilerin uyarıldığı ve içeriğe, doğrulama kuruluşunun bilginin asılsız olduğuna dair hazırladığı makaleye yönlendiren uyarı etiketleri eklendiği belirtildi.

Bir içerik "asılsız", "kısmen asılsız" veya "değiştirilmiş" olarak sınıflandırıldığında bu içeriğe uyarı etiketlerinin eklendiği duyurulan açıklamada, insanların bu içeriği görme olasılığının azaltılması için içeriğin gösteriminin azaltıldığı kaydedildi.

ASILSIZ BİLGİ İLE MÜCADELE ÇALIŞMALARI HALKA AÇIK PAYLAŞILACAK

Açıklamada, WhatsApp'ta şüpheli veya yanlış gibi görünen bir mesaj geldiğinde, insanların içeriğin doğruluğunun teyidi için doğrulama kuruluşları Doğruluk Payı ve Teyit ile bu bilgilerin tekrar kontrolünün teşvik edildiği bildirildi.

Kullanıcıların, çevrim içi ortamda asılsız haberleri tespit etmelerine ve bunlara karşı harekete geçmelerine yardım için "Asılsız Bilgi ile Nasıl Mücadele Edebilirsiniz?" başlıklı kampanyanın hayata geçirildiği aktarılan açıklamada, bu kampanya çerçevesinde asılsız bilgilerin nasıl tespit edildiğine ve bu durumda ne yapılması gerektiğine dair bilgiler paylaşan reklamlar için yerel radyo istasyonlarıyla ortaklık kurulduğu bilgisi paylaşıldı.

Açıklamada, WhatsApp’ta viral mesajlara da değinilerek geçen yıl bir kez iletilen herhangi bir mesajın, bir seferde yalnızca bir gruba iletilebileceğinin açıklandığı anımsatıldı.

2020’de aynı özelliğin iletilme oranı yüksek olan mesajlar için de kullanıma sunulduğu işaret edilen açıklamada, WhatsApp'ta gönderilen bu mesajların sayısının yüzde 70'ten yüksek bir oranda azaldığının görüldüğü belirtildi.

SİYASİ REKLAMLARA DOĞRULAMA ŞARTI GETİRİLİYOR

Açıklamada, Meta'nın uygulamalarında seçimlerle veya siyasetle ilgili reklamlar yayınlamak isteyen reklam verenlerin, kim olduklarını ve hangi ülkede yaşadıklarını kanıtlamak için bir doğrulama sürecinden geçmeleri gerektiği vurgulanarak şeffaflık ilkeleriyle paralel olarak paylaşımların üzerine reklam verenin kim olduğunu gösteren etiketlerin eklendiği aktarıldı.

İnsanların, seçimler ve siyasetle ilgili daha az reklam görmelerini sağlayan kontroller de eklendiği bildirilen açıklamada, kullanıcıların bu kontrolleri kullandığında etiketlenmiş reklamları görmediği ifade edildi.

Açıklamada, seçimlere müdahaleyi engellemek için uzmanlaşmış ekiplerin de oluşturulduğu, bu ekipler sayesinde sofistike ağlar kullanarak kamusal tartışmaya müdahale etmeye çalışan bazı sayfalar, gruplar ve hesaplara, yani koordineli kötüye kullanım konusuna odaklanıldığı vurgulandı.

Koordineli kötüye kullanımlar nedeniyle 2017'den bu yana dünya çapında 200'den fazla ağın kaldırıldığı, şirketin platformlarında bu tarz bir faaliyetin tespiti halinde özellikle de seçimlerle ilgili durumlarda aksiyon aldığı bildirildi.

Açıklamada, tespit edilen koordineli kötüye kullanım ağlarının takibine, kaldırılmasına ve detayların herkese açık paylaşılmasına devam edileceği belirtildi.

Haftanın Öne Çıkanları

Kartal Anadolu İmam Hatip Lisesi Mezunları'ndan Kılıçdaroğlu iddiasına sert tepki

2023-04-05 18:52 - Gündem

Düğün için geri sayım başladı! Bekarlığa veda partisi yapan Şeyma Subaşı'dan ilk kareler geldi

2023-04-03 14:57 - Magazin

Karadağ'ın sekizinci cumhurbaşkanı 37 yaşındaki Milatovic oldu

2023-04-03 00:38 - Gündem

Şarkıcı Yudum aslen nereli, kaç yaşında, kiminle evli? Şarkıcı Yudum çocukları

2023-04-01 16:45 - Gündem

Meral Akşener kiminle evli bir dönem solcu olan eşi Tuncer Akşener kimdir?

2023-04-03 12:27 - Gündem

Türk Dizi Tarihindeki En Meşhur Evler

2023-04-03 20:13 - Teknoloji

2023 dul ve yetim maaşı ne kadar? Zamlı bayram ikramiyesi kaç TL, ne zaman yatacak?

2023-03-30 14:38 - Ekonomi

Bakan Soylu son rakamları paylaştı: Depremde can kaybı 50 bin 399 oldu!

2023-04-05 09:42 - Gündem

Kılıçdaroğlu'nun seccadeye bastığı karedeki isim konuştu: Antika kilim gibi düşündüm

2023-04-03 11:53 - Politika

Paris'te İkinci Eyfel Kulesi: "Bebek Eyfel" İle Tanışın!

2023-04-03 23:38 - Teknoloji

İlgili Haberler

Google’dan Önce Ne Vardı? Arama Motorunun Atasının Hikâyesi

21:58 - Teknoloji

Xiaomi'den 2025'e özel SUV çıkartması! İşte tasarımı

21:48 - Teknoloji

Çoğumuz Bilmiyoruz: Yılanlar Neden Derilerini Değiştiriyor?

21:43 - Teknoloji

Samsung'un Exynos 2600'ü Üretim Zorlukları Nedeniyle İptal Etmeyi Düşündüğü Ortaya Çıktı!

21:38 - Teknoloji

Google, Yeni "Chrome" Çıkaramayacak

21:33 - Teknoloji

Günün Manşetleri

ATM'de unutulan 5 bin lira sahibine teslim edildi

23:07 - Gündem

Kayıp olarak aranan fenomen Mersin'de ölü bulundu

22:48 - Gündem

Engin Altan Düzyatan'a dolandırıcılık şoku!

22:43 - Gündem

Galatasaray'dan kırılması zor rekor: 12 maç 34 puan!

22:38 - Spor

Okan Buruk'tan galibiyet sonrası stat eleştirisi: Hesaplar yapılmış

22:22 - Spor