?>

Merkantalizm Nedir, Özellikleri Nelerdir?

16. yy. ve 18. yy. arasındaki dönemi etkisi altına alan ve en basit hâliyle "Güç zenginlikle doğru orantılıdır." felsefesini savunan merkantilizm nedir, özellikleri nelerdir? Merkantalizmin sonuçları ne olmuştur? En yalın hâliyle bu içerikte A’dan Z’ye merkantilizmi mercek alt

Teknoloji - 11 ay önce

"Merkantilizm nedir?" sorusunu detaylı bir şekilde cevaplamadan önce, ülkelerin ekonomilerini güçlendirmelerini amacıyla, ülke içi üretimi arttırarak dışa bağımlılığı azaltmayı hedefleyen bir yaklaşım olan merkantilizmin, âdeta dünyadaki tüm dengelerin değişmesine sebep olduğunu söylemekte fayda var.

Avrupa’nın büyük kısmını etkisi altına alan merkantilist politikalar sonucunda yaşanan değişimler, bugün yaşadığımız dünyanın temellerini attı. Öyleyse merkantilist yaklaşıma yönelik detayları incelemeye başlayalım.

Merkantilizmin detaylarına girmeden önce merkantilizmin nasıl ortaya çıktığını konuşalım.

Kaynaklara göre Orta Çağ’ın sonlarına gelindiğinde özellikle Batı Avrupa’da birçok değişim ve gelişimin yaşandığı görülmekteydi. Yaşanan gelişmeler karşısında kilise ve feodal düzenin gücü gitgide azalmaya başlamış ve bu sayede toplumda ideolojik değişimler görülmeye başlamıştı.

Devlet ve din işlerinin birbirinden ayrı olması görüşünden hareketle, bunu başarmak için devletin güçlü bir ekonomisi olması gerektiği görüşü yaygınlaşıyordu.

Artan deniz ticareti kolonileşmenin önünü açmış bu sayede sömürgeleşme de güç ve zenginliğin bir simgesi hâline gelmişti. Kapitalist sistemin temeli olarak görülen merkantilizm de yaşanan ideolojik değişimlerin sonucunda ortaya çıkmıştı.

Merkantilizmin ortaya çıkmasına sebep olan gelişmeleri şu şekilde özetleyebiliriz:

Haçlı seferleri ve Norman istilalarıyla Avrupa’da siyasi yapının değişmesiPusulanın keşfi ve haritanın kullanımı gibi büyük buluşların yapılmasıTicaret yollarının değişmesiPara kullanımının yaygınlaşmasıMatbaanın keşfi ve diğer teknik gelişmelerRönesans ve Reformasyon hareketleri sonucunda ideolojik yapının değişmesi

Tüm dünyanın dengesini değiştiren merkantilizm tam olarak nedir?

Merkantilizm, 1500 ila 1700’lü yılları içine alan dönemde uygulanan bir ekonomi politikasıdır.

Kaynaklara göre merkantilizm terimi ilk olarak Le Marquis de Mirabeau tarafından kullanılmış olsa da Adam Smith’in o dönemde uygulanan sistemi “merkantil sistem” olarak adlandırmasıyla popüler olmuştur.

Merkantilizme dair ilk yazılı kaynağın, Antonio Serra tarafından 1613 yılında yazılan “Maden Kaynağına Sahip Olmayan Ülkelerde Altın ve Gümüşü Bollaştıran Nedenler Üzerine Kısa Bir İnceleme” isimli broşür olduğu söylenmektedir.

Çok uzun bir süre Avrupa’yı etkisi altına alan merkantilist düşünce, aslında kapitalizmin temelini atarak tüm dünyayı kalıcı bir biçimde değiştirmeyi başarmış bir ekonomik düşünce olarak öne çıkmaktadır.

Peki merkantilizm tam olarak neyi savunur? Merkantilistlerin temel amacını anlayalım ve bu düşüncenin derinliklerine inelim.

Merkantilizmin odak noktasında ekonomilerin “sıfır toplam” ekonomi olması gerektiği vardır. Yani bir ülkenin zengin olması, diğer ülkenin mevcut zenginlikten daha az pay almasıyla gerçekleşebilirdi. Başka bir deyişle; bir kişinin ya da ülkenin kazancı, diğerinin kaybıyla mümkün olabilirdi.

Üretim sistemlerinin henüz gelişmediği o dönemlerde, zenginlik bir ülkenin sahip olduğu altın ve gümüş miktarıyla ölçülüyordu. Yani bir ülke ne kadar değerli madene sahipse o kadar zengin kabul ediliyordu. Ayrıca merkantilist yaklaşıma göre bir ülkenin zenginleşmesi ve siyasal açıdan güçlenebilmesi dış ticaret fazlası (ihracatın ithalattan küçük olması durumu) vermesine bağlıydı.

Bu sebeple ülkeler, bu değerli madenleri elde etmek için sömürgecilik, korsanlık ve savaşla maliyet avantajı yaratarak bu değerli madenlere ulaşmaya ve var olanı korumaya çalışmaktaydı. Ellerindeki altın ve gümüş rezervlerini korumak istemeleri sebebiyle de ihracatı ithalattan fazla tutmaya çalışıyorlardı.

Özetlemek gerekirse merkantilist ekonominin amacı, düzenli olarak dış ticaret fazlası vermek amacıyla, ülkenin sahip olduğu değerli maden rezervlerini arttırırken ülkeden çıkacak değerli maden miktarını azaltmaktır diyebiliriz.

Merkantilist yaklaşım, bu amaçlara belli başlı ilkeler çerçevesinde ulaşmayı hedefler. Merkantilizmin temel ilkelerini dört ana başlıkta ele almak mümkün. Bunlar:

MillîlikMüdahalecilikMetalist bir para sisteminin izlenmesiKolonyolistlik

Merkantilizmin temel ilkelerini basitçe açıklamak gerekirse;

Millî çıkarlarını ve zenginliğini korumak isteyen ülkeler güçlü bir ordu ve fazla bir nüfusa sahip olmalıydı. Merkantilizmde millîlik ilkesinin temelinde nüfus fazlalığının olmasının temel nedeni, fazla nüfusun hem askerî hem de ticari faaliyetlerde avantaj sağlaması olarak öne çıkıyor.

Merkantilist yaklaşımda güçlü bir ülke olmanın güçlü bir iktidar tarafından sağlanacağı görüşü yaygın olduğundan dolayı, müdahalecilik ilkesi merkantilizmin temel ilkelerinden biri oldu.

Üçüncü ilke olan metalist para sistemiyse bir ülkenin zenginliğinin, sahip olduğu değerli metallerin miktarı ile ölçülmesi sonucunda ortaya çıktı.

Bu durum da bizi, son ilke olan kolonyolistlik ilkesine götürüyor. Ülkeler sahip oldukları altın ve gümüş miktarını arttırmak amacıyla kolonileşmeye başladı ve bu zamanla sömürgeciliğe dönüştü.

Kısacası merkantilizm; ülke içinde müdahaleci, ülke dışındaysa korumacı bir yaklaşım sergileyerek zenginleşmeyi amaçlar.  

Peki hangi ülkeler, merkantilizmi ne şekilde uyguladı? O dönemde yapılan merkantilist uygulamalar nasıldı?

Merkantilist politikaların görüldüğü ülkeleri şu şekilde özetleyebiliriz:

İtalyaPortekizİspanyaHollandaFransaAlmanyaAvusturyaİngiltere

Bahsi geçen her ülke merkantilist yaklaşımı farklı bir biçimde ele almıştır. Örneğin, Fransa’nın uyguladığı merkantilizme sanayi merkantilizmi ya da “Colbertizm” denirken, Almanya’daki merkantilizm “Kameralizm” olarak adlandırılmıştır.

Devletlere göre değişen farklı merkantilist sistemleri dört kategoride ele almak mümkündür.

Hollanda ve İngiliz ekolü serbest ticareteFransız ekolü devlet eliyle sanayileşmeyeAlman ekolü devlet maliyesi konularınaİspanyol ve İtalyan ekolleriyse ülkeye doğrudan değerli maden girişini teşvik etmeye odaklanmıştır.

Merkantilizmin önemli temsilcileri kimlerdir?

16. yy. ila 18. yy. arasındaki uzun süreçte, merkantilist düşünceye sahip birçok düşünür tarihte yer bulmuştur. Bu düşünürlerden en çok öne çıkanları:

Jean BodinJohn HalesThomas MilesGerard de MalynesEdward MisseldenThomas MunJ. Baptiste ColbertWilliam Petty

Yukarıda bahsetmiş olduğumuz düşünürler, İngiliz merkantilizmi ve Fransız merkantilizmi vb. gibi farklı merkantilizm ekollerine düşünceleriyle katkı sağlamışlardır.

Peki merkantilizm sonucunda neler yaşandı? Merkantilizmin sonuçlarını inceleyelim.

Merkantilist yaklaşımın özellikle Batı Avrupa’da kendini göstermesinin ardından, bu yaklaşımın etkileri tüm dünyaya yayıldı.

Avrupa ülkeleri merkantilizmi benimseyerek, üretim ve ticarete odaklanmış, bunun yanında kolonileşmeleri de hem ticari hem de coğrafi olarak güçlenmelerine sebep olmuştur. Bu ülkelerin haritadan pay alma savaşı sömürgeciliğin ve köleliğin meşrulaştırmasına sebep olmuştur.

Peki merkantilizmin Osmanlı Devleti üzerinde nasıl bir etkisi oldu?

Kaynaklara göre Osmanlı’nın Avrupa’nın tam tersi bir ekonomi politikası izlemesi, Osmanlı Devleti’ni dezavantajlı durumda bıraktı.

Avrupa’da merkantilizmin hız kazanması, o ülkelerin zenginleşmesine ve dolayısıyla talebin de artmasına sebep olmuştu. Bu sebeple de ihracatlarını arttırırken ithalatlarını azaltmayı amaçlayan Avrupa ülkeleri, ancak gerekli talebi karşılayamadıklarında Osmanlıdan ucuz ham madde almayı tercih etmiş, aldıkları ham maddeleri de işleyerek ürettikleri ürünleri çok daha pahalıya Osmanlı Devleti’ne satmıştır.

Bu sebeple Osmanlı Devleti’nde hem mal darlığı başlamış hem de fiyatlar arıtmıştır. Bu durumun, 19. yüzyılda Osmanlı Devleti’nin ekonomik yapısının bozulmasının temel sebeplerinden olduğu söylenmektedir.

Merkantilizm nasıl ortadan kalktı?

1750’li yıllara gelindiğinde merkantilist ekonomik düşünce yavaş yavaş gücünü kaybetmeye başladı. O dönem, özellikle dış ticaretin ön plana geçerek tarımı ikinci planda bırakması sebebiyle daha özgürlükçü düşünceler gün yüzüne çıkmaya başlamıştı.

Ve bu sebeple temelleri Adam Smith’in 1776 yılında kaleme aldığı "Ulusların Zenginliği" kitabıyla atılmış, temel mottosu da “Bırakınız yapsınlar- bırakınız geçsinler.” (laises faire- laises passer) olan klasik iktisadi düşünce akımı gelişmeye başladı.

1789 yılında yaşanan Fransız İhtilali ile de feodal yapının kalan izleri iyice temizlenerek, zaten temelleri atılmaya başlamış olan kapitalizmin yerleşmesi sağlandı.

Sonuç olarak, bu içeriğimizde merkantilizm kavramı, merkantilizmin temsilcileri,  merkantilizmin nedenleri ve sonuçları gibi birçok başlığı sizlere olabildiğince yalın ve net bir şekilde aktarmaya çalıştık. Bu içeriğin, günümüzdeki ekonomik yaklaşımın temellerini attığı düşünüldüğünde, tarihte oldukça büyük öneme sahip olan merkantilizmi temel yönleriyle anlamak için bir rehber niteliğinde olmasını umuyoruz.

Kaynaklar: Dünya İktisat Tarihi- Prof. Dr. Abdullah Mesud Küçükkalay, Tubitak, Dergi Park

İlginizi çekebilecek diğer içeriklerimiz:

Haftanın Öne Çıkanları

İsrail dostu firmalardan pişkinlik: ‘Boykot listesindeki markalar hala suçlunun safında!’

2024-02-27 19:08 - Ekonomi

Ünlü oyuncu Tolga Savacı hayatını kaybetti!

2024-02-26 18:43 - Gündem

Beyin kanaması geçiren Settar Tanrıöğen'den üzen haber!

2024-02-28 22:17 - Gündem

Trabzonspor - Başakşehir kupa maçı: (CANLI YAYIN)

2024-02-28 18:12 - Spor

TÜİK açıkladı! İşte il olması beklenen 25 ilçe: '8 kriter' ayrıntısı...

2024-02-27 18:37 - Gündem

Bahçeli'den emekli maaşı açıklaması: Gerekli iyileştirmeler cömertçe yapılacak

2024-02-29 19:07 - Gündem

Fenerbahçe - Kasımpaşa maçı (CANLI YAYIN)

2024-02-24 19:03 - Spor

Murat Kurum ve Ekrem İmamoğlu arasında fark açıldı: İşte son anket sonuçları

2024-02-29 11:12 - Gündem

Kağıthane’de şüpheli motosikletliler bekçiyi vurdu

2024-02-24 04:18 - Gündem

TCDD Genel Müdürlüğüne Veysi Kurt atandı

2024-02-23 10:53 - Ekonomi

İlgili Haberler

Samsung'un Galaxy Unpacked Etkinliğinde Yaptığı Tüm Duyurular

00:22 - Teknoloji

Samsung Galaxy S25'te Gemini'ye Özel Tuş Bulunacak

00:08 - Teknoloji

Samsung ve Google'dan Artırılmış Gerçeklik Gözlüğü Geliyor

23:48 - Teknoloji

Gemini Artık Tek Komut ile Birden Fazla Uygulamada Çalışıyor

23:12 - Teknoloji

YouTube Premium Kullanıcılarına Bir Dizi Yeni Özellik Geliyor

23:03 - Teknoloji

Günün Manşetleri

PSG'den inanılmaz geri dönüş! Şampiyonlar liginde gecenin sonuçları

03:57 - Spor

MHP'li Özdemir yaşanılanları tek tek anlattı! 'İtfaiye bir saat sonra müdahale etti'

03:22 - Gündem

Bakanlık 5 markayı böyle ifşa etti! 5 peynir markasında gıda hilesi

01:43 - Ekonomi

Serdal Adalı: Böyle zaferler için buradayız!

01:17 - Spor

Fatih Terim'in takımı 2 golle kaybetti

23:57 - Spor