?>

Maymunlar Neden Papağanlar Gibi Konuşamıyor?

İnternetin birçok farklı köşesinde maymunların, spesifik olarak şempanzelerin genetik açıdan insanlara en yakın tür olduğu bilgisini görmüşsünüzdür. Peki bu tür bize böylesine yakın olmasına rağmen neden bizler gibi konuşup iletişim kuramıyor? Ayrıca bize hiç benzemeyen p

Teknoloji - 2 yıl önce

Aslında insana en yakın hayvan olarak bilinen maymunlar şaşırtıcı derecede benzer özelliklerini zaman zaman sergiliyor. Bunu hem bireysel aktivitelerinde hem de aile yapılarında görebiliyoruz. Fakat bizi biz yapan bazı noktalardaki ayrımlarımız da kafa karışıklığına sebep olabiliyor.

Konuşma yetilerinin henüz bizimki kadar gelişmemiş olması, geçtiğimiz yıllara kadar kafa karışıklığına sebep olan söz konusu ayrımlarımızdan biriydi. Bunu takip eden bir başka kafa karıştırıcı konu ise, bize benzerlikleri olmamasına rağmen bazı kuşların bizim çıkardığımız sesleri çıkarabilmesi oldu. Gelin, iki konu hakkındaki kafa karışıklığını da çözelim.

Bağırdıklarını ve farklı sesler çıkardıklarını biliyoruz. Fakat bu, maymunların neden konuşamadığını öğrenmek için biraz geriye gitmemiz gerek:

Maymunların konuşamamasının sebebi, uzun yıllar boyunca boğazlarında gerekli yapılara sahip olmamaları olarak bilindi. 1960 ve 70’li yıllarda yapılan deneyler sonucunda bu kanıya varıldı. Bilim insanları bu deneyde doğal yollarla ölmüş bir maymunun boğaz yapısını inceleyerek hesaplamalarla bilgiler edindiler. Bunun yanında uyuşturulmuş bir maymun da kullanıldı. Bir insanınkine göre oldukça küçük olan bu boğaz yapısı, sesli harflerin çıkarılamayacağına işaret ediyordu.

Yıllar sonra, 2016’da yapılan bir araştırmada ise asıl gerçek ortaya çıktı:

Az önce bahsettiğimiz deney Philip Lieberman tarafından yapılmıştı. Bu araştırma da daha gelişmiş tekniklerle aynısını taklit etti diyebiliriz. Söz konusu deneyde yine aynı tür (makak) maymunlar yer aldı. Fakat bu sefer hepsi canlıydı.

Söz konusu maymunların boğaz yapısı, birbirleriyle iletişim kurarken, bir şeyler yerken ve ses çıkarırken röntgen sayesinde canlı olarak izlendi. Bunun sonucunda çok sayıda görüntü elde edildi ve bu boğaz yapısının üç boyutlu modeli ortaya çıkarıldı. Daha sonra buradan geçen hava farklı pozisyonlarda simüle edildi ve sonuç olarak da çıkarabilecekleri sesler teorik olarak ortaya çıktı.

Bir makak maymunu size “Will you marry me?” (Benimle evlenir misin?) deseydi buna benzer bir şey duyacaktınız:

Yeterince farklı sesli harf içerdiği için bu cümle seçilmiş.

Şimdi gelelim asıl konumuza: Madem imkânları var, neden konuşmuyorlar?

Çünkü sorun boğazlarında değil, beyinlerinde. Söz konusu beyin, sesleri taklit edebilmelerini sağlayacak kadar gelişmiş değil. İçinde bulundukları durumu belirli seslerden anlayabilirler ve buna göre sesler üretebilirler fakat iş bunu bizim gibi ses tellerini kullanıp bir dile çevirmeye geldiğinde beyinleri yetersiz kalıyor.

Yani sonuç olarak konuşabilmek için tüm sete sahipler fakat beyinleri tarafından sınırlanıyorlar. 2016’daki araştırmanın baş yazarı W. Tecumseh Fitch, eğer onlarınki yerine bir insan beyni olsaydı maymunların konuşabileceklerini belirtmişti.

Papağanlar konuşmasa bile güzel sesler çıkarabiliyor. Peki burada farklı olan ne?

Papağınınız küfretmeyi öğrenebilir, selam vermeyi öğrenebilir ve sürekli maruz kaldığı farklı sözcükleri de hafızasında tutabilir. Fakat unutmayın, onlar bu sözcüklerin çok büyük bir kısmının anlamını hiçbir zaman bilmez. Yani sadece taklit ederler.

‘P’ ve ‘b’ seslerini dudaklarımızı kapatmadan çıkaramayız. Peki dudağı olmayan bu papağanlar nasıl çıkarıyor?

Vox .via-text { background-color: rgb(0,0,0); /* Fallback color */ background-color: rgba(0,0,0, 0.4); /* Black w/opacity/see-through */ color: white; font-weight: 300; font-size: 0.75em; position: absolute; bottom: 0%; right: 0; z-index: 2; padding: 5px !important; text-align: left; }

Papağanlar konuşacakları zaman ciğerlerinden gelen havayla oynar ve bu sayede belli sesler çıkarırlar. Solunum sistemini ters bir sapan gibi düşündüğünüzde bizim ses tellerimiz boğazımızda, gırtlak boşluğundadır. Fakat papağanın ses üretmesini sağlayan kısım ciğerlere açılan çatalın orada yer alır.

Biz ses tellerimizdeki hareketlerle havaya yön verir ve ses çıkarırız. Papağanlar ise bahsettiğimiz ayrım noktasında kaslara sahiptir. Bu sayede o ayrımdaki bir yolu kapatarak belli bir sesi, diğer yolu kapatarak da farklı bir sesi çıkarabilirler. Bu bağlamda ‘p’ ve ‘b’ seslerini, havayı sıkıştırıp bir anda bırakarak oluşturduklarını söyleyebiliriz. Buna ek olarak gaga ve dil pozisyonunu ayarlayarak da sese şekil verebiliyorlar.

Doğuştan sosyal hayvanlar olduklarını unutmayalım:

Vahşi doğada kuş sesinden ileri gidemeyeceklerini söyleyebiliriz. Evde olduklarında ise sahipleriyle bağ kurdukları için onları taklit edeceklerdir. Bu da elbette papağanınızla aranızdaki bağa göre belli olur. Yine de her papağan konuşacak diye bir kural olmadığını belirtelim.

www.idrak34.com

Haftanın Öne Çıkanları

OnlyFans modeli Daisy Delacroix süpermarkette cinsel tacize uğradı

2022-08-26 19:29 - Magazin

Zehra Taşkesenlioğlu eşi Ünsal Ban kimdir? Milletvekili Zehra Taşkesenlioğlu nereli kaç yaşında?

2022-08-25 16:59 - Politika

İlteriş Kağan kimdir? İlteriş Kağan mezarı nerde? İlteriş Kağan ve 17 arkadaşının hikayesi...

2022-08-24 17:12 - Gündem

Ertan Saban kimdir, kaç yaşında? Ertan Saban filmleri ve kariyeri...

2022-08-25 18:41 - Gündem

Konyaspor Fenerbahçe maçı canlı izle | beIN Sports HD1 Süper Lig Konya FB seyret

2022-08-29 18:59 - Spor

STK’lerin tercihi Bornova STK Yerleşkesi oldu

2022-08-25 12:28 - Gündem

Beşiktaş Sivasspor maçı canlı izle | beIN Sports HD1 BJK Sivas internet yayını seyret

2022-08-29 21:04 - Spor

Kurtlar Vadisi'nin Polat Alemdar'ı Necati Şaşmaz'ın son hali sevenlerini şaşırttı

2022-08-27 00:40 - Magazin

Gelinlikten daha çok konuşuldu! Oğuzhan Koç'un damat ayakkabısı düğüne damga vurdu

2022-08-29 11:41 - Magazin

Yüzüklerin Efendisi ve Hobbit Serisi Hangi Sırayla İzlenir?

2022-08-26 22:45 - Teknoloji

İlgili Haberler

İnternetin geleceği olarak görülüyordu! İlgi her geçen yıl azalıyor

00:48 - Teknoloji

iPhone SE 4, iPhone 16'nın İşlemcisi A18 ile Gelecek

23:43 - Teknoloji

OpenAI, Yeni Yapay Zekâ Aracı Operator'ü Tanıttı

23:37 - Teknoloji

Apple Watch Kordonlarında 'Sonsuz Kimyasallar' Kullandığı İddia Ediliyor

23:12 - Teknoloji

EA SPORTS FC 25 Satışları Önceki Oyuna Kıyasla Ciddi Oranda Düşük

22:47 - Teknoloji

Günün Manşetleri

Manchester United, Rangers'ı 90+2'de devirdi! Kupa 2'de gecenin sonuçları

03:17 - Spor

İnternetin geleceği olarak görülüyordu! İlgi her geçen yıl azalıyor

00:48 - Teknoloji

Kartalkaya'daki facia ile ilgili itfaiye ön raporu yayımlandı!

00:42 - Gündem

Pierre Sage: Rekabet gücü yüksekti

00:38 - Spor

Jose Mourinho'dan kırmızı kart isyanı

00:32 - Spor