Mars hakkında daha fazla bilgi edindikçe kızıl gezegenin geçmişte yaşanılabilir bir yer olduğu ve bir felaket sonrası şu anki hâline geldiği teorisi gerçekten güçleniyor. Zira bugüne kadar gezegenin geçmişte dünyamıza oldukça benzer yapıda olabileceğine dair pek çok çalışma yürütüldü.
Mars hakkındaki bir diğer önemli haber ise son dönemlerde elde edilen verilerle güçlenen 'aktif volkanik yapı' iddialarıydı. Yeni bir çalışma ise bu iddiaları epey güçlendirerek Mars yüzeyinin altında magma olabileceğini gösterdi. Üstelik bu magma kurumuş falan da değil, aktif ve fokurduyor. Gelin detaylarına bir göz atalım.
Mars depremleri, volkanik magma ihtimalini ortaya çıkardı
(Mars’taki Kerberos Çukurunun topografik haritası – kırmızı yerler yüksek, mavi yerler derin.) .via-text { background-color: rgb(0,0,0); /* Fallback color */ background-color: rgba(0,0,0, 0.4); /* Black w/opacity/see-through */ color: white; font-weight: 300; font-size: 0.75em; position: absolute; bottom: 0%; right: 0; z-index: 2; padding: 5px !important; text-align: left; }
NASA’nın InSight keşif aracından elde edilen veriler ışığında İsviçre Federal Teknoloji Enstitüsünden (ETH Zürih) bilim insanları, Mars'ta gerçekleşen depremleri inceledi. Depremlerin incelenmesi ise Mars'ta bulunan geniş çapta dağılmış yüzey faylarının çoğunun sismik olarak aktif olmadığını ve sismisitenin çoğunlukla tek bir tektonik yapıdan kaynaklandığını gösterdi.
Cerberus Fossae isimli bu yapı aslında kızıl gezegende Cerberus bölgesinde kabuğu parçalayan fayların oluşturduğu bir dizi yarı paralel çatlaktan oluşuyor. Bölgedeki düşük frekansli sismik hareketlilik verilerini de inceleyen ekip ise 30-50 km derinlikte muhtemel bir sıcak, akışkan magma ve aktif volkanik hareket olabileceğini dile getiriyor.