Türkiye genelinde hâlihazırda 28 tsunami istasyonundan gelen verilerle sadece ülkemize değil, Ege, Akdeniz, Karadeniz ve bağlantılı denizlerde 15 farklı ülkeden 21 kuruma erken uyarı mesajı gönderiliyor.
Boğaziçi Üniversitesi sitesindeki habere göre, Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü (KRDAE), Marmara çevresi ve adalarda konumlanacak 20 yeni “Çok Disiplinli Tsunami Gözlem ve Erken Uyarı İstasyonu” için çalışmalarına başladı.
MARMARA'DA 20 GELİŞMİŞ TSUNAMİ İSTASYONU KURULUYOR
İstanbul Valiliği İstanbul İl Afet Risk Azaltma Planı (İRAP) kapsamında Cumhurbaşkanlığı Strateji ve Bütçe Başkanlığı tarafından sağlanan destekle hayata geçirilecek istasyonlarda yer alan gelişmiş tsunami erken uyarı sistemleriyle, Marmara Denizi’nde depremler sonrası oluşabilecek tsunamiler daha yakından çok disiplinli bir yaklaşımla 7/24 takip edilecek. Yeni istasyonların ilki Kartal Belediyesi’nin katkılarıyla, Kartal Belediyesi Su Sporları Merkezi'nde faaliyetlerine başladı.
"MARMARA'DAKİ TSUNAMİLERİ DAHA DA YAKINDAN TAKİP EDECEĞİZ"
KRDAE Müdürü Prof. Dr. Haluk Özener, “Çok Disiplinli Tsunami Gözlem ve Erken Uyarı İstasyonları” ile ilgili olarak şunları söyledi:
“Türkiye genelinde hâlihazırda 28 tsunami istasyonundan gelen verilerle sadece ülkemize değil, Ege, Akdeniz, Karadeniz ve bağlantılı denizlerde 15 farklı ülkeden 21 kuruma erken uyarı mesajı gönderiliyor. Enstitümüz ‘Ulusal Tsunami Uyarı Merkezi’ olarak 1 Temmuz 2012'den bugüne toplam 45 tsunami uyarı mesajını AFAD başta olmak üzere abonelerine iletti.
İRAP kapsamında kurmakta olduğumuz yeni istasyonlarımızla İstanbul başta olmak üzere tüm Marmara Bölgesi’nde deniz seviyesi değişiklikleri 7/24 izlenecek. Çok disiplinli istasyonlarımız deniz seviyesi sensörü, ivmeölçer, meteorolojik sensörler ve GNSS alıcısından oluşuyor. Amacımız olası bir Marmara depremi sonrası oluşabilecek tsunami potansiyelini gözlemek, bu konuda erken uyarı mesajı ileterek olası can kayıplarının önüne geçmek.”