Bildiğimiz üzere her kültürün kendine has değerleri var. Hal böyle olunca, bu değerlere uyum sağlamak bir firmanın başarısı için oldukça önemli hale geliyor. Küresel firmaların başarılarının bir sebebi de söz konusu kültürel farklılıkları iyi anlayıp, sundukları ürün ya da hizmetleri iş yaptıkları ülkenin kültürüne adapte ediyor olması.
Küresel firmalar tarafından bu amaçla yapılan adaptasyon çalışmaları sonucunda çeşitli yerel pazarlara sundukları ürünlere “küresel” (global) ve “yerel” (local) kelimelerinin İngilizce karşılıklarının bir araya gelmesiyle “glokal” (glocal) ürünler denmektedir. Markalar glokalleştirmeyi, hedeflenen bölgedeki toplumun söz konusu ürünleri benimsemesini kolaylaştırmak adına yapmaktadır.
Japonya için adeta bir şans tılsımı haline gelen Kit Kat, en başarılı glokalleşme örneklerinden.
Japonca “kazanç” anlamına gelen “kitto katsu” (き っ と 勝 つ) ifadesini andıran Kit Kat’a “kesinlikle kazanacak”, “asla başarısız olmayacak” gibi anlamlar yüklenmiştir. Kit Kat, Japonya’da tıpkı bizdeki okunmuş pirinç misali, önemli sınavlar, iş görüşmeleri ve benzeri anlardan önce tüketilmektedir.
Bugün Japonya’da 200’e yakın Kit Kat çeşidi olduğu biliniyor.
McDonald's ise bulunduğu her ülkeye özel yiyecekleri menüsüne dahil ederek farklı kültürlere adapte olmakta.
Örneğin McDonald's, Amerika kökenli bir firma olup kendi yiyecek kültürlerini tüm dünyaya taşısa da Japonya'da bölgeye özgü lezzetleri menülerine ekleyip yerelleşmektedir.
Birçok ülkede faaliyet gösteren Netflix, ülkeden ülkeye değişiklik gösteren içerikler sunmakta.
Netflix ana sayfanızda gördüğünüz “Türkiye’de bugünün top 10 film listesi” gibi listeler birer yerelleştirme çalışması. Ayrıca Netflix, ülkelere özel içerik planlamalarıyla da yerel kültüre adapte olmaya çalışmaktadır.
Yerel kültürün iyi analiz edilmemesinin hazin sonu: Starbucks Avustralya örneği
Avusturalya pazarına girmeden önce bölgenin kültürünü iyi analiz etmeyen Starbucks, pahalı bir genişleme çalışmasının sonucunda açtığı şubelerden 3’te 2’sini kapatarak büyük bir başarısızlık yaşamıştı.
Bunun sebebi ise Amerika müşterisinin şekerli ve büyük porsiyonlu kahveler tercih ederken Avustralya’nın çok farklı bir kahve kültürü olmasıydı.
Biraz da McTurco gibi Türkiye'deki glokalizasyon örneklerine bakalım.
Türk mutfağında önemli bir yere sahip olan lavaş ve köfteyi kendi tarzında yorumlayan McDonald's, bir dönem McTurco ürününü Türkiye'de bulunan restoranlarında sunmaktaydı.
Aslında McDonald's'ın tepkiler üzerine kaldırılan patatesli dürüm menüsü de bir ürün adaptasyonu çalışmasıydı.
McDonald's Türkiye'nin içinde bulunduğu ekonomik durumu göz önünde bulundurmuş olacak ki hem kendi tarzlarına uygun hem de ucuz olacak yeni bir ürün arayışına gitmişler.
Patso'dan esinlenilen patatesli dürümün aslında ekonomik ve Türk kültürüne uygun olması beklenirken bazı soyut gerçekleri göz önünde bulundurmayı atlamış olacaklar ki ürün gelen tepkiler üzerine kaldırıldı.