ABD'de hizmet vermekte olan Kaliforniya Üniversitesi bünyesinde çalışmalarını sürdüren bilim insanları, leber konjenital amorozisi (LCA) isimli "genetik körlük" ile ilgili dikkat çeken bir araştırma yaptılar. Yapılan araştırmalar sonucunda, bebeklikte uygulanan retinoid tedavisinin yetişkin bireylerde de işe yarayabileceği anlaşıldı. Uzmanlar, bu araştırmanın bebeklikte müdahale edilmeyen körlüğün yetişkinlik döneminde tedavi edilebileceği anlamına geldiğini söylüyorlar.
LCA, genler yoluyla aktarılan kalıtsal bir hastalık. Retinadaki bir gen bozukluğundan kaynaklanan hastalık, bebeklik döneminde çok az görme veya hiç görememe olarak kendini gösteriyor. Müdahale edilmediği takdirde de kalıcı körlüğe yol açıyor. İşte yapılan son araştırma, LCA için uygulanan tekniklerin yalnızca bebeklik çağına özel olmadığını gözler önüne sermiş oldu. Bu durum, görme yetisi olmayan insanlara yeni bir umut olabilir.
Araştırmanın ne kadar etkili olduğu henüz anlaşılamadı
Yetişkin fareler üzerinde çalışma yapan bilim insanları, bebeklik döneminde uygulanan tedavi yöntemini yetişkinlere uyarladılar. Göze sentetik bileşenler enjekte eden uzmanlar, bu süreci bir hafta boyunca devam ettirdiler. Tedavi tamamlandıktan sonraki 27 gün boyunca farelerdeki davranışları inceleyen uzmanlar, tedaviden sonraki dokuzuncu gün itibarıyla sonuç almaya başladılar. Genetik körlük yaşayan yetişkin fareler, ışığa tepki vermeye başlamışlardı. Kaliforniya Üniversitesi'nden Sunil Gandhi, elde edilen bulguların şaşırtıcı derecede iyi olduğunu ifade ediyor. Öyle ki farelerin görmesini sağlayan sinirlerin aktivitesi ilk aşamada 2 kat, tedaviden bir süre sonra ise 5 kat artmıştı.