İlk zamanlar kasabada, neredeyse 800 kişi varken birdenbire tüm dünyanın duyduğu, gitmek için can attığı bir yere dönüştü Las Vegas.
Las Vegas’ın tozlu çöl kasabasından modern bir kumar ve eğlence merkezine dönüşen eşsiz hikâyesine gelin birlikte göz atalım.
Nevada eyaleti, kumarı 1931’de yasallaştırmıştı.
Boulder City'deki Hoover Barajı inşaatında çalışan işçiler, işten arta kalan zamanlarında eğlenmek için Las Vegas'a akın ediyordu. Sıcak çöl havasından uzaklaşmak ve biraz eğlence aramak için bu 40 kilometrelik yolculuk, onlar için hafta sonu kaçamağının bir parçası hâline gelmişti.
Her gelen işçi, Vegas'ın büyümesine katkı sağlarken şehrin vergi gelirlerini de artırıyordu. Ancak buranın bir kumar cenneti olması için daha fazlası gerekiyordu.
Los Angeles'ta kumar oynama yasağı getirilince işin rengi değişti, gözler Vegas'a çevrildi.
Kumar tutkunları, şanslarını denemek için bu kasabaya akın etmeye başladı. Vegas’ın kaderini değiştirecek polis memuru Guy McAfee de buraya gelmişti. McAfee, görev yerini Vegas’a aldırmış ve 1941’de burada bir kumarhane işletmeciliğine adım atarak Vegas'ın geleceğini şekillendirecek önemli bir isim olmuştu.
Bu kumarhane, ülkenin dört bir yanından müşterileri cezbetmeyi başardı ve Vegas'ın yıldızı daha da parlamaya başladı. Tabii bir de sahneye mafyalar çıkmıştı.
Las Vegas'ın tarihindeki dönüm noktalarından biri, mafya Benjamin Bugsy Siegel'di.
Siegel, öldüğü ana dek şehirde büyük yatırımlar yaparak kumar endüstrisine yön vermişti. Ancak onun ölümünden sonra mafya grupları, Vegas'taki etkinliklerini daha farklı yöntemlerle sürdürdüler.
Haraç ve tehdit gibi karanlık yöntemlerle yeni açılan işletmeleri sindirmeye çalıştılar ve bu işletmelerden "koruma parası" adı altında önemli miktarlarda para talep ettiler.
Ülkenin dört bir yanından gelen mafyalar, büyük miktarlarda kara para getirerek bu parayı kumar yoluyla aklamak ve işletmek için Vegas'ı tercih ettiler. Bu durum, hem kumar endüstrisi hem de mafya grupları için ciddi gelir kaynakları sağladı.
1950’lere gelindiğinde Vegas artık çok gelişmişti.
Nüfus ve gelir açısından kumar işi, şehre önemli faydalar sağlarken burası artık yalnızca kumarhanelerle değil; eğlence ve gösterilerle anılmaya başlandı. 1957’de ise Las Vegas’ın “Günah Şehri” olarak anılmasını sağlayan olay yaşandı.
The Dunes işletmesinde, eğlence menüsüne çıplak kadınlar eklenmişti. Bu da şehrin o günden bu yana günah şehri olarak anılmasına sebep oldu.
1960’lı yıllardan sonra Las Vegas, kumar kimliğini daha da geliştirerek çeşitli eğlence mekânları ve yatırım fırsatlarıyla dikkat çekmeye başladı. Bugün ise Las Vegas yalnızca kumarla değil, eğlence ve tatil mekânlarıyla da tercih ediliyor.
Kaynaklar: CBS, Britannicaİlginizi çekebilecek diğer içeriklerimiz: