HABER7
Kültür ve Turizm Bakanlığının yoğun şikayet nedeniyle halk kütüphanelerinden kaldırılmasına karar verdiği Nuri Kurtcebe’nin Nazım Hikmet’in şiirini konu edinen karikatür kitabının baştan sona müstehcen içerikler barındırdığı belirlendi.
Sözde Nazım Hikmet’in “Kuvayi Milliye Destanı” şiirini çizgilerle anlatan kitapta ağır cinsel çizimlere yer verildiği kaydedildi.
Bakanlığın “uygunsuz içerik” vurgusu yaptığı sözde kitabın 10’uncu sayfasından itibaren çıplak kadın tasvirleri bulunduğu saptandı.
Düşman işgali sürecinde Anadolu kadınlarının düşman askerlerin tecavüzüne uğradığına ilişkin çizilen karikatürlerde Müslüman Türk kadınları çırılçıplak vaziyette adeta aşağılanıyor.
Sayfaların hemen her bölümünde çıplak kadın figürü kullanılıyor.
İstiklal harbinde canı pahasına savaşan sarıklı mücahidlerin düşmanla işbirliği yapan figürler olarak çizildiği kitapta ayrıca halife, padişah gibi karakterlerin tamamı itham ediliyor.
TARİHÇİ MURAT BARDAKÇI İSYAN ETTİ
Tarihçi yazar Murat Bardakçı, Habertürk'te kaleme aldığı yazısında söz konusu kitapla ilgili sansür iddialarına değindi. Bardakçı, "Ben, Kuvâyı Milliye Destanı’nının son macerası hakkında yazılanları okurken tartışmaya sebep olan çizimleri merak ettim. Ama bu yazıyı yazdığım sırada gecenin geç vakti idi, kitabı gidip bir yerlerden bulmamın imkânı yoktu; internette Nuri Kurtcebe’nin, yani Destan’ı tâââ 2002’de çizgi roman hâline getiren ressamın bir mülâkatına rastladım, malûm resimlerin bir-ikisinin mülâkatta kullanıldığını farkedince de görüntülerini ekran alıntısı ile zaptetmeye çalıştım." dedi.
Bardakçı, "Tekrar söyleyeyim: Çizimlerin Nâzım’ın eseri ile alâkasının olup olmadığı yahut kütüphanelerin Kuvâyı Milliye Destanı’nı çocukların ulaşamayacakları yerlere kaldırmaları tartışılabilir konulardır fakat bunlar işin başka tarafıdır. Bir haberi yazarken olayın en önemli unsurunun atlanması ise daha vahim meseledir, asıl önemli olan budur ve gayet hoş bir mesleğin şimdi böyle yerlerde sürünür hale gelmesi de hayli elem vermektedir..." ifadelerini kullandı.
Sözcü gazetesinin tutumunu eleştiren Bardakçı, "Emin olun, basının basın, gazetelerin de gazete oldukları günlerde bir haberi böyle sakat ve noksan, yani asıl önemli tarafını araştırmaya tenezzül bile etmeden yazıp haber merkezine götürecek olsam, şef yahut müdür “Git ulan, şunu adam gibi toparla” deyip kafama atardı!" satırlarına yer verdi.
___________CHP’Lİ VEKİL SAVUNDU
CHP İstanbul Milletvekili Gamze Akkuş İlgezdi, Nazım Hikmet’in Kuvayi Milliye Destanı kitabının okur şikayetleri gerekçe gösterilerek halk kütüphanelerinden kaldırıldığını öne sürmüştü. İlgezdi, “Bu garabeti bir an evvel düzeltmeleri gerekiyor. Söz konusu karara imza atanlar istifa etsinler. Böyle bir skandala imza atan tüm yöneticilerin derhal istifa etmesi gerekiyor. Kültür Bakanlığı, Kurtuluş Savaşının aziz hatırasına ve dünyada en çok tanınan şairimize bu ayıbı yapamaz” sözlerini sarf etmişti.
FONLU MEDYA KÖPÜRTTÜ
Sözcü gazetesi ise manşetinin yan bölümünde Nazım Hikmet’in Kuvayı Milliye Destanı şiirinden bir bölüm ekleyerek algı operasyonu yaptı. “Bu destanın okunmasını yasakladılar... Tarih bu ayıbı affetmeyecek” denilen haberde, “Öleli 63 yıl oldu ama Nazım Hikmet’e kinleri hala bitmedi” ifadesi kullanılmıştı.
Nazım Hikmet iddialarına yalanlama!
___________DİĞER KİTAP DA REZALET
CHP'li Gamze İlgezdi ve Sözcü gazetesinin "sansür" iddiasıyla gündeme getirdiği diğer kitap ise Alberto Manguel’in “Ulises’in Dönüşü” kitabıydı. Söz konusu kitapta özellikle çocuk ve gençlerin hedef alındığı, cinsel karikatür ve anlatımlara yer verildiği saptandı.
O kitaptan bazı bölümler şöyle: