?>

Kuduz köpek tarafından ısırılan çocuğun sağlık durumu ile ilgili üzen açıklama

Bitlis'te sahipsiz köpekler tarafından ısırılan 2 küçük çocuğun sağlık durumu ile ilgili Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi Çocuk Enfeksiyon Hastalıkları Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ali Bülent Cengiz açıklamalarda bulundu.

Gündem - 2 yıl önce

Bitlis'te sahipsiz köpekler tarafından ısırılan 2 küçük çocuğun sağlık durumu ile ilgili Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi Çocuk Enfeksiyon Hastalıkları Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ali Bülent Cengiz açıklamalarda bulundu.Abone ol

Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi Çocuk Enfeksiyon Hastalıkları Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ali Bülent Cengiz, "Kuduz virüsü vücuda girmiş olsa bile erken önlemlerle bu öldürücü hastalığı önleyebiliyoruz. Isırık fark edildiği an yara temizliğinin yapılması, mümkün olan en kısa sürede sağlık kuruluşuna başvurulması gerekiyor." uyarısında bulundu.

Cengiz, Bitlis'te sahipsiz köpeklerin ısırdığı ve kuduz şüphesiyle Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesine kaldırılan 2 çocuğun sağlık durumu ve bu hastalığa karşı alınabilecek önlemler hakkındaki bilgileri paylaştı.

Hastaların ekim ayı içinde hastaneye sevk edildiğini anımsatan Cengiz, "Çocuklarımızdan biri dün taburcu edildi. Kuduz hastalığına ait bir bulgu çıkmadı, temas sonrası aşıyla koruma sürecini tamamlamak üzereyiz, bir aşısı kaldı." bilgisini paylaştı.

"Beynin etkilendiğine dair önemli bulgular var, durumu çok kritik"10 yaşındaki diğer çocuğun ise ısırıldığının geç fark edildiğini ve hastaneye geldiğinde ısırılma yerinde yanma, karıncalanma, karın ağrısı, su korkusu gibi kuduz hastalığı bulgularının başladığını vurgulayan Cengiz, "Çocuğumuz 21 Ekim'den beri yoğun bakım ünitesinde takip ediliyor, solunum cihazına bağlı. Sıvı tedavisiyle destekleniyor, kan basıncındaki yükselme ve düşüşler engellenmeye çalışılıyor. Uyutularak ağrı kesici veriliyor. Beynin etkilendiğine dair önemli bulgular var, durumu çok kritik." diye konuştu.

Prof. Dr. Cengiz, dünya literatüründe şu ana kadar kuduz olup yaşayan 15-17 arasında vaka bulunduğuna ve bu kişilerin bir kısmında aşı olurken kuduz geliştiğine dikkati çekerek, "Bu nedenle kuduz, gelişen kişilerde yaşamaları için mucizelere gereksinim duyulan bir hastalık, ne yazık ki." ifadesini kullandı.

"Kuduz vücutta sinirlere ulaşmadan durdurulmalı"

Kuduzun erken müdahale edildiğinde önlenebilir bir hastalık olduğunun altını çizen Cengiz, şöyle konuştu:

"Kuduz hastalığı, ısırılmadan hemen sonra başlamıyor, kuluçka dediğimiz bir süre var. Virüs önce ısırılma yerindeki kas dokusunun içinden sinir uçlarına giriyor ve oradan günde 1-2 santim kadar ilerleyerek beyne, omuriliğe ulaşıyor. Beyine ulaşmasıyla birlikte tekrar vücuttaki tüm sinirlere iletiliyor ve dokuları, organları etkiliyor, felç durumu gelişebiliyor. Bu nedenle hastalık sinirler içinde yayılmadan, virüs orada çoğalmaya başlamadan sürecini durdurabilirsek hastalığı önleyebiliyoruz."

"Yara yerini temizleyip sağlık kuruluşuna başvurun"

Prof. Dr. Cengiz, köpekler tarafından ısırılma, nadiren kedi tarafından tırmalanma veya kuduz bir hayvanın salyasının bir insanın göz, ağız bölgesine, derisinde yara veya çizik olan bir bölgesine temas etmesi gibi risklerde, ailelerin izlemeleri gereken adımları şu sözlerle anlattı:

"Böyle bir durumda yara yerinin çok iyi temizlenmesi lazım. Özellikle basınçlı, tazyikli su ve sabunla yara bölgesinin temizlenmesi gerekiyor. Ardından evde bulunan alkol içeren antiseptikle o bölge tekrar temizlenmeli ve en yakın sağlık kuruluşuna başvurulmalı.

Tüm bunlar ne kadar erken yapılırsa o kadar iyi. Hastalık vücuda girdikten genelde 1-3 ay sonra gelişiyor ama birkaç gün içinde semptom gösterenler olabildiği gibi 19 yıl sonra gelişen hastalığı da görebiliyoruz. Bu nedenle kuduz riskinin önlenmesi için ısırık fark edildiği an yara temizliğinin yapılması ve mümkün olan en kısa sürede sağlık kuruluşuna başvurulması gerekiyor."

"Aileler çocukların vücudundaki ısırık ve sıyrıklara dikkat etmeli"Kuduz riski bulunup sağlık kuruluşlarına başvuran kişilere, virüsün sinirlere ulaşmasını engellemek için hızla aşı uygulamasının yapıldığını anlatan Cengiz, aynı zamanda ısıran hayvanın izlenmesinin de önem taşıdığını dile getirdi.

Prof. Dr. Cengiz, kuduzun tedavisinde aşının yanı sıra doku kayıpları, deri yaralanmalarında "immunoglobulin" denilen hazır antikorların da hastaya verildiğini belirterek, "Aileler, çocuklarının vücudundaki diş izlerine, ısırıklara ve sıyrıklara karşı dikkatli olmalı. Çünkü bazen çocuklar yaşadığı durumu anlatamayabiliyor. Aile bir şüphe yaşıyorsa bile sağlık kurumuna başvurmalı." diye konuştu.

"Ülkemizde yaklaşık 250 bin riskli temas oluyor"

Türkiye ve dünyadaki kuduz görülme sıklıklarına ilişkin de bilgileri paylaşan Cengiz, şunları kaydetti:

"Ülkemizde yılda yaklaşık 250 bin kuduz riskli temas oluyor. Sağlık Bakanlığımız bu aşıları ve serumları ücretsiz olarak uyguluyor, hastaların takipleri yapılıyor. Dünyada yılda yaklaşık 36 bin kişi kuduz nedeniyle kaybediliyor, bunlar Asya ve Afrika ülkelerinde. Sağlık Bakanlığı verilerine göre, ülkemizde de yılda 1 veya 2 kuduz vakası görülüyor. Kuduz virüsü vücuda girmiş olsa bile erken uygulanacak önlemlerle, aşı ve serumla bu öldürücü hastalığı önleyebiliyoruz. Bu açıdan dikkatli olunması önem taşıyor."

Cengiz, kuduzla mücadelenin hayvanlara kötü davranılması anlamına gelmemesi gerektiğini de vurgulayarak, "Hayvanlara kötü davranılması, eziyet, işkence yapılmasına kesinlikle karşıyız. Biz insan sağlığı üzerinden korunma yöntemlerini anlatıyoruz, hayvanlara olumsuz eylemlerin ise karşısındayız." ifadelerini kullandı.

Haftanın Öne Çıkanları

Canlı maç izle! TÜM MAÇLAR! Canlı Full HD maç izleme linki! 3 Kasım GÜNÜN MAÇLARI CANLI YAYIN İZLE!

2022-11-03 21:57 - Spor

Osmanlı’da Mahidevran Sultan Kimdir? Hayat Hikayesi

2022-11-03 13:01 - Teknoloji

Canlı maç izle! TÜM MAÇLAR! Canlı Full HD maç izleme linki! 29 Ekim GÜNÜN MAÇLARI CANLI YAYIN İZLE!

2022-10-29 18:51 - Spor

Aralarındaki yaş farkı olay olmuştu! Melike Şahin'in sevgilisi, eşi çıktı

2022-10-31 16:07 - Magazin

Reklam gösterilen Netflix yolda: Hangi ülkelerde var?

2022-11-03 01:56 - Teknoloji

SPK 5 şirketin sermaye artırımı başvurusunu onayladı

2022-11-03 19:57 - Ekonomi

Wout Weghorst Beşiktaş'ta kalacak mı? Ceyhun Kazancı açıkladı!

2022-10-31 21:53 - Spor

CHP'den istifa edecek mi? Gözlerin çevrildiği Baykal suskunluğunu bozdu

2022-11-02 18:03 - Politika

Diş sızlaması nasıl geçer? Diş sızlamasına iyi gelen doğal yöntemler burada!

2022-11-01 15:54 - Sağlık

2 milimetreden küçük deniz canlısından da mikroplastik çıktı

2022-11-01 11:53 - Yaşam

İlgili Haberler

827'nci Bal Ormanı Sinop'ta kuruldu

20:37 - Gündem

İstanbul'da DEAŞ'a yönelik operasyon: 6 tutuklama

20:32 - Gündem

Sultan Sazlığı Milli Parkı'nda yangın

20:23 - Gündem

"Yenidoğan çetesi" davasının ikinci duruşması yarına ertelendi

20:13 - Gündem

160 bin yıl sonra bir ilk! Kuyruklu yıldız Dünya'nın yakınından geçecek

20:02 - Gündem

Günün Manşetleri

Stanmir Stoilov'a fair play ödülü verildi

20:42 - Spor

MİT Başkanı Kalın, Hamas ile ateşkesi görüştü

20:38 - Politika

Alex de Souza ile yollar ayrıldı!

20:22 - Spor

Çorum FK, İstanbulspor'u 3 golle devirdi

20:17 - Spor

Kocaelispor, Samet Yalçın transferini bitiriyor

19:37 - Spor