Kripto yatırımcılarının yakından izlemesi gereken 4 gelişme

Kripto yatırımcıları bu yılın geri kalanında 4 kritik gelişmeye odaklanıyor.

Ekonomi - 3 gün önce

BORSAGUNDEM.NET - DIŞ HABERLER SERVİSİ

Kripto para piyasalarında düşüş derinleşse de yatırımcılar yılın geri kalanı için umutlu.

Borsagundem.net’in derlediği bilgilere göre, kripto para piyasası yıl başından bu yana oldukça hareketli bir dönem geçirdi ve yatırımcılar bazı öne çıkan gelişmelerin piyasaların seyrini olumlu yönde etkilemesini bekliyor.

4 gelişme

MarketWatch’tan Frances Yue’nun haberine göre, uzun soluklu rallinin ardından düzeltmeye giden kripto para piyasalarında hareketlilik devam ediyor. Dow Jones Market Data'ya göre Bitcoin, Mart ayında 73.798 dolar ile tüm zamanların en yüksek seviyesine ulaştı ve o zamandan beri yüzde 20'den fazla düştü. Bitcoin şu an 58 bin dolar seviyesinden işlem görüyor.

Ocak ayında, ABD'deki ilk spot Bitcoin borsa yatırım fonları alım satıma başladı ve Mayıs ayında ABD düzenleyicileri, Ether ETF'lerini onaylama yönünde büyük bir adım attı. Nisan ayında, Bitcoin ağı dördüncü ‘halving’ etkinliğini gerçekleştirdi ve madencilerin bir bloğu başarıyla tamamlamaları karşılığında aldıkları ödül, daha önceki 6,25 Bitcoin’den 3,125 Bitcoin'e düştü.

Dow Jones Market Data'ya göre, yılın ilk yarısında Bitcoin yaklaşık yüzde 46, Ethereum ise yüzde 50 artış kaydetti. Bu kazanımlar, Bitcoin'in yüzde 83,6 ve Ethereum'un yüzde 60,7 oranında yükseldiği 2023'ün ilk yarısındaki performansın gerisinde kaldı.

Bu yılın geri kalanında ise kriptoda nelere dikkat edilmesi gerektiği noktasında 4 gelişmeyi yakından izlemek gerekiyor.

Faiz indirimleri

Makroekonomik ortamın yılın ikinci yarısında kripto fiyatlarında önemli bir rol oynamaya devam etmesi muhtemel. ETC Group Araştırma Başkanı André Dragosch, küresel yavaşlamaya ilişkin endişelerin muhtemelen Bitcoin üzerinde ağırlık yaratacağını ancak merkez bankalarının potansiyel faiz indirimlerinin dijital varlıklar için olumlu bir etki yaratacağını belirtiyor.

Dragosch, “Geçmişte, para arzı büyümesinin arttığı dönemlerin Bitcoin boğa piyasalarıyla ilişkili olduğunu, para arzı büyümesinin azaldığı dönemlerin ise ayı piyasalarıyla ilişkilendirildiğini gördük” diyor.

CCData'daki analistler de bu noktayı yineliyor. Analistler yakın tarihli bir raporda, “Faiz indirimleri olmazsa ekonomik büyüme yavaş kalacak ve spekülatif piyasalara dış yatırımlar sınırlanacak” diye yazıyor.

CME FedWatch Tool'un verilerine göre yatırımcılar şu anda Fed'in bu yılın sonuna kadar iki faiz indirimi yapmasını fiyatlıyor ve ilkinin Eylül ayında gerçekleşmesi bekleniyor. Ancak politika yapıcıların Haziran ayında yayınlanan ‘nokta grafiği’ tahminine göre, Fed yetkilileri yıl sonuna kadar yalnızca bir faiz indirimi öngörüyor.

Mt. Gox geri ödemesi

İflas eden dijital varlık borsasının, on yıldan fazla bir süre önce feshedilmiş platformun hacklenmesi sonucu varlıklarını kaybeden alacaklılara Temmuz ayında kriptolarını geri ödemeye başlayacağını açıklamasının ardından, kripto yatırımcıları Mt. Gox'un alacaklıları tarafından satılan Bitcoin miktarını izleyecek.

Yatırımcılar Mt. Gox'un alacaklılarının aldıkları Bitcoin’leri satmayı seçebileceklerinden endişe ederken bunda Bitcoin’in artık bir düzine yıl öncesine göre çok daha yüksek bir fiyattan işlem görmesinin etkisi bulunuyor.

2010 yılında kurulan Mt. Gox, eski kripto borsalarından biriydi ve bir zamanlar dünyanın en büyük dijital varlık borsasıydı. 2011'deki saldırıda 600.000'den fazla Bitcoin çalındı ​​ve platform 2014'te iflas etti. Geçen yıl, Adalet Bakanlığı, iki Rus vatandaşını Mt. Gox'u hackleyerek Bitcoin’leri aklamak için komplo kurmakla suçladı. Borsa, geçen yılın Eylül ayında, temel geri ödemeler, erken toplu geri ödemeler ve ara geri ödemeler için son tarih olan 31 Ekim 2024 ile karşı karşıya olduğunu açıklamıştı.

Bazı Mt. Gox yatırımcıları bu yılın başlarında çalınan varlıklar için zaten bir miktar nakit ödeme aldıklarını ancak Bitcoin ve Bitcoin Cash cinsinden geri ödemelerin bu ay başlayacağını belirtmişlerdi. Arkham Intelligence'ın verilerine göre, Çarşamba günü itibarıyla borsada yaklaşık 8,5 milyar dolar değerinde 141.687 adet Bitcoin bulunuyordu.

NYDIG Küresel Araştırma Başkanı Greg Cipolaro'ya göre yine de gerçek satışın etkisi piyasanın beklediği kadar önemli olmayabilir. NYDIG, geri ödeme gerçekleştiğinde yaklaşık 1,5 milyar dolar değerinde Bitcoin'in piyasaya girmesini bekliyor.

Cipolaro paylaştığı notta şöyle diyor: "Önemli bir miktar olsa da, USD cinsinden kote edilmiş Bitcoin için 1 ila 1,5 milyar dolar ve USDT cinsinden kote edilmiş Bitcoin için 4 milyar dolar arasında değişen günlük işlem hacmi göz önüne alındığında, bunun, Bitcoin fiyatı üzerinde büyük bir etkisi olmayabilir.”

ABD başkanlık seçimi

Kripto yatırımcıları, Kasım ayında yapılacak ABD başkanlık seçimlerinin sonuçlarını ve seçilen yönetimin dijital varlıklarla ilgili politikasını nasıl şekillendireceğini yakından izleyecek.

Görünüşe göre kripto bu seçim döngüsü sırasında giderek daha önemli bir tema haline gelmiş durumda. Muhtemel Cumhuriyetçi başkan adayı Donald Trump, kripto konusundaki duruşunda vites değiştirdi; eski başkan, geçmişte varlığı önemsizleştirmiş olsa da şimdilerde sektörü kucaklıyor.

Trump kampanyası mayıs ayında kripto para cinsinden bağış kabul etmeye başlarken Trump, kripto madenciliği şirketlerinin yöneticileriyle bir araya geldi ve kendisini ‘kripto para başkanı’ olarak tanıttığı bildirildi.

Bu arada, mayıs ayında Temsilciler Meclisi'ndeki Demokratların birçoğu sektör destekli bir düzenleme yasa tasarısını onaylamak için oy kullandı; bu hareket, Demokrat milletvekillerinin oy veren halkın partilerini kripto karşıtı olarak görmesini nasıl istemediğinin bir sinyali olarak algılandı.

Kripto ETF'leri

Çeşitli medya kuruluşlarına göre SEC'in ilk spot Ethereum borsası yatırım fonlarını Temmuz ayı ortasında onaylayabileceği bildiriliyor.

Mayıs ayında SEC, New York Menkul Kıymetler Borsası, Nasdaq ve bir Cboe yan borsasından, spot Ether ETF'lerini listelemelerine olanak sağlayacak kural değişiklikleri talep eden başvuruları onayladı. Ancak ajans, potansiyel ihraççıların kayıt beyanlarını henüz onaylamadı.

Ether ETF'lerinin Bitcoin ETF'leri kadar fazla talep görme ihtimalinin düşük olduğu konusunda fikir birliği olsa da analistler bu tür ürünlerin gelişinin Ethereum fiyatını önemli ölçüde artırmasını ve genel olarak kripto alanına daha fazla talep getirmesini bekliyor.

Yatırımcılar ayrıca Bitcoin ETF'lerinin yatırım akışlarını da izlemeye devam edecek. Kraken'de strateji başkanı olan Thomas Perfumo, “ABD'de Bitcoin ETF'leri mevcut olsa da bu, insanların, özellikle de kayıtlı yatırım danışmanlarının veya müşterilerinin şu anda elde edebilecekleri riske maruz kaldıkları anlamına gelmiyor” diyor.

Haftanın Öne Çıkanları

İsrail uçağı Antalya'ya acil iniş yaptı! Yakıt verilmedi yalanının altından bakın ne çıktı

2024-07-01 06:43 - Gündem

Ekrem İmamoğlu'ndan CHP açıklaması: Partiyi yoran yüklerden kurtulmalıyız

2024-06-29 14:33 - Politika

EURO 2024'te gündem Ferdi Kadıoğlu

2024-07-03 09:47 - Spor

Ekrem İmamoğlu’ndan 'çarpık yapılaşma' açıklaması

2024-06-28 22:22 - Gündem

Microsoft'un Kurucularından Paul Allen'ın Teknoloji Müzesi Kapanıyor!

2024-06-27 19:58 - Teknoloji

İtalyan basını Zaniolo'yu duyurdu! Galatasaray'a dev gelir

2024-07-04 00:17 - Spor

Galatasaray'dan resmi İlkay Gündoğan açıklaması!

2024-06-28 10:03 - Spor

Ekrem İmamoğlu: İstanbul'un 1/100.000'lik planlarını ilan edeceğiz

2024-07-02 15:22 - Gündem

Ferdi Kadıoğlu paylaşılamıyor! Dünya devi peşine düştü

2024-06-30 10:13 - Spor

İletişim Başkanı Altun: Provokasyonlar yakından takip edilmektedir

2024-07-01 21:32 - Gündem

İlgili Haberler

SGK'nin "emekliler.gov.tr" internet sitesi erişime açıldı

21:13 - Ekonomi

Samsung, kârının yüzde 1.400'den fazla artmasını bekliyor

19:38 - Ekonomi

Bakan Şimşek imzayı attı! İşte yeni zam ve tavan ücretler

18:57 - Ekonomi

Otomotivden 6 ayda 17 milyar 701 milyon dolarlık ihracat

18:02 - Ekonomi

Erzurum patentte 23. sırada

17:52 - Ekonomi

Günün Manşetleri

Gelinlik ve damatlıkla milli maç heyecanı

07:13 - Gündem

De Vrij: Türkiye'nin çok hızlı ve teknik oyuncuları var

07:08 - Spor

Brezilya'ya Copa Amerika'da şok! Yarı finaller belli oldu

06:53 - Spor

Cumhurbaşkanı Erdoğan Almanya'dan ayrıldı

03:52 - Politika

Koeman'dan Türk futbolcuya: Harika bir oyuncu!

02:47 - Spor