BORSAGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ
Kripto para borsaları, kullanıcı sayısından yatırılan miktara ve geçirilen zamana kadar birçok veriyi elinde bulunduruyor. Kripto para piyasalarında yaşanan çöküşün bu yıl içinde nasıl bir seyir izleyeceğini de en iyi kripto para borsalarının öngörmesi bekleniyor.
Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre, 2022 yılının en popüler kripto para borsalarının, kripto para piyasalarının nereye doğru gittiğine yönelik söyleyecekleri bulunuyor. İstatistikler, geçen yılın en yaygın kripto para borsalarının kripto paraların benimsenmesi de dahil olmak üzere gelecek yıla dair trendlerin birçoğunu yansıtıyor.
Ya fiyatlandırma araçları ya da kripto borsaları
Blockworks’ten John Gilbert’ın haberine göre, insanlar 2022 yılında ayda yaklaşık 7,5 milyon kez ‘Bitcoin fiyatı’ araması yaptı. Sadece ‘Bitcoin’ kelimesi için yapılan aramalar ise aylık 3,4 milyon olarak gerçekleşti. Bu iki örnek bile, fiyata odaklanan yatırımcıların sayısının oldukça yüksek seyrettiğini dolayısıyla Bitcoin başta olmak üzere kripto para piyasalarına yatırım yapan kişilerin, ilgi duyanlara kıyasla çok daha fazla olduğunu gösteriyor.
Kripto yatırımcıları, son 12 ayı dijital varlıklarının düşen fiyatlarını kontrol ederek geçirirken, Cloudflare Radar da bu sürede yatırımcıların davranışlarını takip etti. Buna göre şirket, 2022 yılında ziyaret edilen ilk 10 kripto hizmetinden sekizinin ya veri fiyatlandırma araçları ya da borsalar olduğunu tespit etti. Bunun iki istisnası ise, Bitcoin madenciliğinin arkasındaki hash gücünün hisselerini alıp satmaya yarayan bir platform olan NiceHash ve Ethereum veri odaklı bir blockchain kaşifi olan Etherscan oldu.
Fiyat takıntısı kripto için bir endişe kaynağı mı?
Endüstriye karşı duran eleştirmenler, varlık sınıfının spekülatif bir balondan başka bir şey olmadığına dair oldukça fazla kanıt olduğunu söylüyor. Soru, yine de geçerliliğini koruyor.
İnternetin yükselişi gibi teknolojide yaşanan her devrim, bir aldatmaca ve spekülasyon döngüsüyle birlikte geliyor. Başarılı ve başarısız devrimler arasındaki fark ise spekülatif talebin gerçek talebe oranında yatıyor. Cloudflare verilerine ve benimsenme eğilimlerine daha yakından bakıldığında ise, bu hizmetlerin arkasındaki talebin zorunlu alışkanlıkların ötesine geçtiği görülüyor.
2022’nin en popüler kripto ve finansal hizmetler uygulamaları
BinanceCoingeckoCoinbaseNiceHashCoinMarketCapOKXEtherscanCrypto.comMEXCKucoin
Bu sıralama, 2022 yılında yalnızca bir büyük ve şaşırtıcı olmayan bir yer değişikliği yaşadı. Kripto para borsası FTX Kasım ayındaki iflas beyanının ardından yedinci sıradan 21. sıraya geriledi. Rakipler Binance ve Coinbase herhangi bir zemin kaybetmedi.
Yatırımcılardaki korku, belirsizlik ve şüphe duygularına rağmen, hatta kripto borsalarının öldüğünü ilan eden manşetlere rağmen, kripto para borsalarının büyük çoğunluğu etkin olmayı sürdürdü. Öyle ki, Binance, finansal hizmetler sıralamasında ilk 10'a girmeyi başaran kripto para uygulamaları arasında bile yer aldı. Coingecko verilerine göre belirlenen sıralamada, dokuzuncu ve onunculuk için yaşanan kıyasıya rekabet sonrası, sıralama şu şekilde gerçekleşti:
PayPalStripeAlipayTradingViewGoogle PayBinanceIntuitChaseAmerican Express, Bank of AmericaMerrill Lynch, CompareCards
Türkiye, Kasım 2022'de Binance'e en yüksek masaüstü trafiği gönderen ülke oldu.Türkiye liderliğinde benimsenme trendleri
Sektörde yaşanan aksilikler, on yıllık kripto benimsenme ilerlemesini silmeye yaklaşamadı bile. Chainalysis'e göre küresel benimseme, 2019 yılı boğa piyasası seviyelerinin oldukça üzerinde gerçekleşti.
Örneğin, 2022'nin ikinci çeyreğinde Bitcoin tüm zamanların en yüksek seviyesi olan 69.000 dolardan yüzde 72 oranında düşerek 20.000 dolara gerilediğinde, benimseme endeksi zirve noktası olan yüzde 51'den sadece yüzde 50'ye geriledi.
Gelişmekte olan ülkeler arasında kripto benimsenmesinin artması, bu dayanıklılığın arkasındaki itici güç oldu. Chainalysis'in 2022 benimseme sıralamasındaki ilk 20 ülkenin 10'unun ekonomisi, ‘düşük ve orta gelirli’ olarak adlandırıldı. Bu ülkeler arasında Endonezya, Hindistan, Kenya, Fas, Nepal, Nijerya, Pakistan, Filipinler, Ukrayna ve Vietnam yer aldı.
Benimsenme endeksine göre sadece iki ülke ‘yüksek gelirli’ olarak kabul edildi ve bu ülkeler sırasıyla ABD ve Birleşik Krallık oldu. Geri kalan sekiz ülke ise ‘orta üst gelir’ olarak sınıflandırıldı ve bu ülkeler arasında Arjantin, Brezilya, Çin, Kolombiya, Ekvador, Rusya, Tayland ve Türkiye yer aldı.
Türkiye, 2022'de yüzde 83'lük rekor yüksek enflasyon kaydetti. Benzer durumdaki diğer ülkeler, satın alma gücünü korumak için kripto para birimlerine yöneldi. BenzerWeb'e göre Türkiye, Kasım 2022'de Binance.com'a en yüksek masaüstü trafiği gönderen ülke oldu.
Mevcut para birimi ve finansal sisteme güvensizlik
Yakın tarihli bir ankette, Binance kullanıcılarının yüzde 38'i, borsayı kullanmalarının ana nedenlerinden biri olarak ülkelerinin mevcut para birimine ve finansal sistemine olan güven eksikliğini gösterdi.
Bu zayıf para politikasından kaçma ihtiyacı, kısmen Binance'in 2022'deki kullanıcı büyümesini açıklıyor. Kripto borsasının aylık aktif kullanıcı sayısı 2021 yılındaki 28 milyon seviyesinden 2022 yılının ikinci çeyreğinde 29 milyona yükseldi.
Bu küçük bir büyüme gibi görünebilir ancak ayı piyasasının Robinhood gibi perakende odaklı hisse senedi alım satım uygulamalarına karşı nazik olmadığı düşünüldüğünde yine de etkileyici olduğunu kabul etmek gerek. Robinhood’un aktif kullanıcıları bu süreçte, 2021 yılındaki 22,5 milyon seviyesinden 2022 yılının ikinci çeyreğinde 14 milyona geriledi.