?>

Kredi çekmek artık daha zor.... Bankalar, 'tüketici' için bin dereden su getiriyor

Tüketiciler ihtiyaç kredisi taleplerinde parayı dövize aktarmayacaklarının sözünün yanı sıra artık son üç aylık imzalı kaşeli maaş bordrosu ve krediyi nereye harcayacaklarının ayrıntılı açıklamasını da bankaya bildirmek zorundalar.

Ekonomi - 2 yıl önce

Merkez Bankası’nın politika faizini yüzde 14’te sabit tutup Merkez Bankası, Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) ile Hazine ve Maliye Bakanlığı’nın aldığı makroihtiyati önlemlerle yapılan parasal sıkılaştırma tüketici kredilerinde de kendini gösteriyor. Merkez Bankası’nın son Para Politikası Kurulu (PPK) toplantı metninde de makroihtiyati önlemlere krediler kanalı da dahil edildi ve gerekirse ek önlemler alınacağı açıklandı.

"NEREYE HARCAYACAKSIN" SORUSU SORULUYOR

Dünya gazetesinden Şebnem Turhan'ın haberine göre, tüketicilere ihtiyaç kredisi taleplerinde imzalatılan döviz, altın, kripto varlık gibi alımlarda kullanmayacağına dair belgenin yanı sıra artık ‘nereye haracayacağı’nın detaylı açıklaması isteniliyor. İhtiyaç kredisi miktarı 50 bin lira olsa bile bankalar düzenleyici kurumlardan gelen telkinler doğrultusunda maaş müşterisi olmayan kredi talep eden tüketicilerden 3 aylık imzalı maaş bordrosu bile talep ediyor. Hatta bankalar kredili mevduat hesabı (KMH) limit artırımlarında da müşterilerinden elde edilecek yeni kaynağın dövize, altına veya kripto varlığa harcanmayacağına dair imzalı söz alıyorlar.

İhtiyaç kredisi faizi yüksek olsa da yüksek enflasyon, TL’nin gerileyen alım gücü ve tatil aylarında artan ihtiyaçlar nedeniyle kredi talebi artışı sürüyor. Nisanın ilk haftasında 13 haftalık yıllıklandırılmış büyümesi yüzde 14 civarında olan tüketici kredilerinde artış temmuzun ilk haftasında yüzde 67.1'e kadar yükselmişti. Alınan makroihtiyati önlemlerle kredi faizlerindeki yükseliş ve kredilere yoğun takip 13 haftalık yıllıklandırılmış artışı 19 Temmuz itibariyle yüzde 57.4 seviyesine indi.

Tüketici kredilerinde kur etkisinden arındırılmış yıllık büyüme ise 29 Temmuz haftasında yüzde 29.8 oldu. Tüketici kredilerinde ise 29 Temmuz haftasında ihtiyaç kredisi faizi hariç gerileme yaşandı. Merkez Bankası verilerine göre 29 Temmuz haftasında ihtiyaç kredisi faizleri bir önceki haftaya göre 21 baz puan artışla yüzde 34.32’ye yükseldi. Bazı bankalarda ise yüzde 37’ye yaklaşan oranlar bulunuyor. İhtiyaç kredisi faizleri temmuz ayı başından bu yana yüzde 30'un üzerinde. En yüksek oran ise 15 Temmuz haftasında yüzde 35.41 ile yakalanmıştı.

Son üç aylık kaşeli imzalı maaş bordrosu pandemide gevşeyen para politikası ve düşen kredi faizleri ihtiyaç kredilerinin de bazı yatırım araçlarına yönlendirilmesine neden oldu.Ekonomi yönetimi de sık sık kredilerin doğru kanallara aktarılmadığına yönelik açıklamalarda bulundu. Bunun üzerine BDDK’nın kredilerin nereye aktarıldığına ilişkin sıkı takip edilmesine yönelik yaptığı duyurular sonrası bankalar kredi kullandırdıklarında hem ticari hem de bireysel müşterilerine bir belge imzalatmaya başladı. Bir süredir ihtiyaç kredisi kullanan müşteriler bu kaynakla döviz, altın veya kripto varlık almayacaklarının sözünü bankalara veriyor. Ancak yeni dönemde artık bankalar işi biraz daha sıkı tutmaya başladı. Bir bankadan 50 bin TL ihtiyaç kredisi çekmek isteyen bir bireysel müşteriden banka son üç aylık kaşeli imzalı maaş bordrosu isterken imzalayan kişinin de imza sirkülerinin belgelere eklenmesini talep etti. Bunun yanı sıra kullanılacak tüketici kredisinin ne için talep edildiğinin ve sebebinin ayrıntılı olarak bankaya yazılı bildirilmesi istendi.

DAHA ÖNCE BÖYLE BİR BELGE TALEBİ YOKTU

Bankaların ihtiyaç kredisinde uyguladıkları bu durumun daha ilginci ise kredili mevduat hesaplarındaki limit artışlarında da yaşanıyor. Maaş müşterisi olduğu bankadan KMH hesabında limit artırımı talep edildiğinde onay formları arasında tıpkı ihtiyaç kredisi çekerken imzalatılan ‘döviz, altın, kripto para almayacağım’ sözü yer alıyor. Bankalar daha önce KMH limiti artışlarında böyle bir belge talep etmiyorlardı.

www.idrak34.com
Haftanın Öne Çıkanları

Filmlerini herkes biliyor: Ünlü mafya liderinin yapımcı kardeşi Yahya Kılıç kimdir?

2022-08-07 14:07 - Gündem

Mustafa Namlı kimdir, ne iş yapar Nur Tuğba Namlı eşi şirketi ne, nerenin sahibi?

2022-08-08 09:28 - Gündem

Buğra Gülsoy eşi kimdir, kiminle evli Nilüfer Gürbüz kimdir, bakın babası kimmiş

2022-08-09 09:21 - Gündem

Nihat Doğan evlendi mi kiminle evlendi eşi İranlı Arzu Doğan kimdir?

2022-08-10 08:59 - Gündem

11 Ağustos evde bakım maaşı yatan iller listesi 2022 güncel liste

2022-08-11 09:10 - Gündem

Güzel oyuncu Aslı Enver, yeni sevgilisiyle el ele görüntülendi

2022-08-08 09:44 - Magazin

2023 Dacia Duster Tanıtıldı: İşte Tasarımı ve Fiyatı

2022-08-04 14:24 - Teknoloji

Aşure yaparken tencerenin başında okunacak aşure duası hangisi

2022-08-10 12:24 - Gündem

Nur Tuğba Namlı kaç yaşında, aslen nereli? Nur Tuğba Namlı çocukları kaç tane?

2022-08-08 08:53 - Gündem

Son Dakika: Galatasaray, Dries Mertens transferini KAP'a bildirdi

2022-08-06 22:28 - Spor

İlgili Haberler

Elon Musk duyurdu! ABD'de bir ilke imza atacak! Türkiye'deki uygulamayı ABD'ye getiri

19:32 - Ekonomi

Bir hisseye kredili işlem yasağı uygulanacak

18:47 - Ekonomi

THY BIST Katılım Endeksinde neden yer almadı?

18:42 - Ekonomi

GSS borçlarının silinmesiyle ilgili yeni gelişme

18:37 - Ekonomi

Türk Eximbank'a yurt dışından finansman

18:23 - Ekonomi

Günün Manşetleri

AZ Alkmaar - Galatasaray! İlk 11'ler

20:23 - Spor

Oğlunu boğarak öldüren babaya ceza yok! Kararın gerekçesi açıklandı

20:17 - Yaşam

Sivasspor, Antalyaspor maçına hazır

19:58 - Spor

Hollanda polisinden Türk taraftarlara coplu müdahale

19:53 - Spor

Beşiktaş - Maccabi Tel Aviv! İlk 11'ler

19:47 - Spor