?>

Kırtasiye malzemelerindeki gizli tehlikelere dikkat

Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları doktoru Gökmen Alpaslan Taşkın, uygunsuz koşul ve ucuz yöntemlerle üretilen kırtasiye malzemelerinin çocuklar için olumsuz sonuçlar doğurabileceğini belirterek, Kırtasiye malzemesi tercih ederken fonksiyonel olmasını değil, kanserojen ve alerjen m

Sağlık - 2 yıl önce

Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları doktoru Gökmen Alpaslan Taşkın, kırtasiye malzemesi seçiminde anne ve babaların kullanılabilirliği ön planda tuttuğunu, çocukların ise renk ve görünümüne önem verdiğini bildirdi.

Taşkın, küçük yaştaki çocukların kalem, silgi, yapıştırıcı gibi ürünleri çiğneme, yutma ve yeme eğiliminde olabileceklerinden dolayı riskleri en aza indirebilmek için mutlaka içeriklerinin incelenmesi gerektiğini kaydetti.

FİTALAT, AZO BOYAR VE SOLVENT MADDELERDEN UZAK DURUN

Uygunsuz koşul ve ucuz yöntemlerle üretilen kırtasiye malzemelerinin çocuklar için olumsuz sonuçlar doğurabileceğini belirten Taşkın, "Kırtasiye malzemesi tercih ederken fonksiyonel olmasını değil, kanserojen ve alerjen madde barındırmamasına dikkat edin." ifadesini kullandı.

Çocukların bu ürünleri uzun vadede kullandığını, bu nedenle sağlık açısından doğru ürünlerin tercih edilmesi gerektiğini aktaran Taşkın, özellikle fitalat, azo boyar ve solvent maddelerden uzak durulması gerektiğini vurguladı.

Taşkın, zararlı ürün içerikleri ve bunların sebep olduğu hastalıklara ilişkin şunları kaydetti:

"Bu ürünlerde renk verici olarak kullanılan azo boyar maddeler ve plastik ürünlere esneklik kazandırmak için fitalat türevleri yüksek oranda kullanılır. Bu iki madde kanserojene neden olabilmektedir. Vücut tarafından hızlıca emilebilen bu maddeler çocuklarda sinir sistemi ve zihinsel gelişimde olumsuz etkilere yol açar. Fitalat türevleri cinsiyet hormonlarının dengesini bozar ve cinsel gelişimi olumsuz yönde etkiler. Dikkat edilmesi gereken bir diğer madde grubu ise ağır metallerdir. Bu maddelerin kırtasiye ürünlerinde asla kullanılmaması gerekmektedir. Alacağınız kırtasiye malzemesi antimon, arsenik, baryum, civa, kadmiyum, krom, kurşun, ve selenyum gibi maddelerden herhangi birini içeriyorsa çocuğunuzun böbreklerinde hasar oluşumu ve sinir sisteminde toksisite gibi olumsuzluklara neden olur."

Uçucu organik bileşiklerin de tehlikeli olan diğer maddelerden olduğunu bildiren Taşkın, "Ürün ambalajında VOC olarak yazılabilen bu bileşikler, solunum yoluyla vücuda girer ve akciğer, kan hücreleri, sinir sistemi, kemik iliği ve böbreklerde toksik etkilere, çeşitli hastalıklara yol açar. Özellikle boya, yapıştırıcı, mürekkep, plastik ve metal eşya ve böcek ilacı üretiminde de solvent sıkça kullanılmaktadır. Bu madde, tehlikeli atık kategorisinde olan bir kimyasaldır. Solventle temas etmiş ellerle yenilen yemek ya da direkt olarak solvent bulaşmış yiyeceklerin tüketilmesi sindirim yolu şikayetlerini tetikler. Deri tarafından da kolaylıkla emilebilen solvent alerjik riskleri barındırır." ifadelerini kullandı.

"ÜRÜNLER YAŞINA UYGUN OLSUN"

Okul öncesi çağındaki küçük yaştaki çocukların kullandıkları her malzemeyi çiğneme, yutma ve yeme eğiliminde olabileceklerini belirten Taşkın, doğru ürün seçimi hakkında şu değerlendirmelerde bulundu:

"Kırtasiye denince çoğunlukla ilk akla gelenler defter, kalem, silgi gibi malzemelerdir. Ama sadece okul çağındaki çocuklar değil, okul öncesi eğitimi verilen yerlerde ve oyun evlerinde kalem, silgi yanında farklı kırtasiye ürünleri de kullanılır. Okul öncesi çağındaki küçük yaştaki çocuklar kullandıkları her malzemeyi çiğneme eğiliminde olabilecekleri için bu kırtasiye malzemelerini yutma ve yeme gibi risklere karşı sindirim yoluyla dışarı atılabilmesi ve kimyasal olarak zararlı hiçbir madde içermemesi çok önemlidir. Makaslar küt uçlu makaslar, yapıştırıcılar da ise solvent içermemelidir. Okul öncesinde, stop özelliği olan ve küt uçlu makaslar, hemen kurumayan oyun hamurları, el işi kağıtları, sulu ve kuru boyalar azo boyar madde içermemeli, solvent içermeyen yapıştırıcılar ve sulu boyalar, sağlam kıl yapısına sahip sulu boya fırçaları ve yumuşak uçlu ve solvent içermeyen kuru boyalar kullanılması gereklidir."

Haftanın Öne Çıkanları

Reyting rekortmeni dizinin güzeli Afra Saraçoğlu iç çamaşırsız pozuyla yıktı geçti

2022-10-10 17:21 - Magazin

Mevlid Kandili ve cuma mesajları 2022 kısa resimli hadisli kısa öz kandil sözleri

2022-10-07 09:40 - Gündem

Gürsel Tekin'in kendisinden 26 yaş küçük eşi Mehtap Özkan, paylaştığı minili pozuyla büyüledi

2022-10-07 19:45 - Magazin

Murat Yıldırım ve Iman Elbani çiftinin ilk bebekleri dünyaya geldi

2022-10-08 13:44 - Magazin

Fenerbahçe AEK Larnaca maçı canlı izle | FB AEK UEFA Avrupa Ligi EXXEN yayını seyret

2022-10-06 21:34 - Spor

Sevilen oyuncu Beril Pozam öyle bir dekolteli fotoğraf paylaştı ki! Gören bir daha baktı

2022-10-08 12:24 - Magazin

Kobra Murat mal varlığını anlattı: 18 kilo altın, 18 ev ve 4 yazlığım var

2022-10-05 15:32 - Magazin

Herkes öpüşüyor demişti Kerimcan Durmaz Mehmet Dinçerler samimiyetine cevap verdi

2022-10-09 11:18 - Magazin

İBB'nin Sultanahmet'teki hipodrom projesinin bazı detayları belli oldu

2022-10-06 01:35 - Gündem

Cinsiyet değiştiren İşte Benim Stilim Neslihan yeni sevgilisiyle paylaştı sakallı imajı olay!

2022-10-06 10:45 - Magazin

İlgili Haberler

Sağlık Bakanı Kemal Memişoğlu: Sezaryen bir doğum şekli değil, bir ameliyat

16:33 - Sağlık

Mevsim geçişlerinde hastalıktan korunmak için uzmanından tavsiyeler

11:08 - Sağlık

Kilo vermede D vitaminin etkisi nedir? D vitamini eksikliği kilo alımına sebep olur mu?

10:42 - Sağlık

Koronavirüsün yeni varyantı XEC nedir? Belirtileri neler? Türkiye'de var mı?

15:22 - Sağlık

Dünya Kalp Günü’nde Prof. Dr. Ramazan Özdemir’den ‘gizli kalp krizi' uyarısı

13:23 - Sağlık

Günün Manşetleri

Beyoğlu'ndaki skandal taciz olayında yeni gelişme!

23:38 - Gündem

Çankırı'da feci kaza: Ölü ve yaralılar var

22:42 - Gündem

Taraftarlar ayaklandı! "Ya hallet ya devret"

22:38 - Spor

Çaykur Rizespor 5 hafta sonra galibiyeti hatırladı

22:12 - Spor

Çaykur Rizespor, 5 hafta sonra gol sevinci yaşadı

22:08 - Spor