?>

'Kendini sev!' bir kültür olarak narsisizm

Günümüzde insanın kendini sevmesi, ötekini boş veren bir tutumla narsisizme dönüştü. Çeşitli gerekçelerle manevi dünyası hasara uğrayan insanlar, hayatta kalma stratejisi olarak narsisizme sarıldı.

Gündem - 2 yıl önce

Kendisinden önce yaşayanlar ve kendisinden sonra yaşayacak olanlariçin değil, yalnızca kendisi için yaşayan insanlardan oluşanbir toplumda narsisizm toplumsal bir ahlak biçimi olarak kendinigösterebilir.

Tarihselzamanla ilişkisini kaybetmiş bir toplumda narsisizmin tipik birkişilik yapısı olarak ortaya çıktığını söyleyen ChristopherLasch, içinde yaşadığımız zamanın yeni kültürünün buolduğunu söyler. Lasch’ın Narsisizm Kültürü (1) isimlieseri günümüz insanını yakından tanımak için dikkate alınmasıgereken eserlerden biridir.

ÖTEKİNİ BOŞVER!

Kendinedüşkünlüğün “özgünlük” ve “farkındalık” olarakmeşrulaştırıldığı günümüz dünyasında “Kendini sev!”ifadesi kendilik ve sevmek kavramlarına odaklanmayı ima etmektençok “Ötekini boş ver!” anlamında kullanılmaktadır. Kişiselgelişim vaizleri ötekinin olmadığı bir dünyada kaderlerininkendi ellerinde olduğunu söyleyerek insanları tek başlarınayeterli olmaya çağırırken günümüz narsisizminin bir kültürolarak yerleşmesine büyük katkı sunmaktadırlar.

Lasch,Narkissos mitini değerlendirirken “Mesele onun kendine âşıkolması değildi” der. Narkissos, kendi yansımasını tanımadığıiçin kendi ve çevresindekiler arasındaki farka dair hiçbir fikresahip olmayandır. “Ötekini boşver!” tutumu kendilikmeselesinin idrak edilmediğini bize söyler.

Ötekinintemsiliyeti olarak kamusal alanın yitirilmesi narsisizm ahlakındakamunun kişisel performans sergilenen bir alana dönüşmesine nedenolur. Kamusal alan bir tür herkesin kendine olan sevgisini ilanettiği bir mecradır. Var olmak demek kendini uluorta sevmekdemektir. Bu performansın “Ben kimim” sorusuyla kendini vitrindegöstermesi oldukça yaygın bir durumdur. Narsisizm ahlakında “Benkimim” sorusu gerçekleştirilebilir bir arayıştan ziyadezihinsel bir takıntının ifadesidir.(2)

Sözüedilen zihinsel takıntı yapay mistik eğilimlerde de kendinigösterir. “Ben kimim” sorusu günümüz narsisizminde mistik biryönelim olarak da lanse edilirken mistisizm fantastik edebiyattanedinilen imgelerle bulanık hale getirilir.

TARİHLEBAĞINI KOPARAN İNSAN

Nedenbir kültür olarak narsisizm bu denli yaygınlaşmıştır? Busoruya yanıt verebilmek için öncelikle günümüzde yaşayaninsanların gelecek zamanla kurduğu ilişkiye odaklanabiliriz.İçinde kişinin kendisinin olmadığı bir gelecek zaman artıkilgi çekmemektedir. Kendi ölümlerinden sonraki dünyaylailgilenmeyen insanların dikkati kendi yaşamlarının geleceğeuzatılmasına kaymıştır. Uzun yaşamanın hakiki kişisel başarıolarak kabul edildiği günümüzde ölmek -henüz dile getirmemişolsa da- bir beceriksizlik olarak sezilmektedir.

Geleceğeilgi duyulmaması geçmişle de ilişkiyi koparmış, günümüzinsanı tarihi kendi biyografisiyle kuşatmıştır.

HAYATTAKALMA STRATEJİSİ OLARAK NARSİSİZM

Tümbu olan bitenlerin arkasındaki gerekçe nedir? İnsanlar neden yaşamdenilince yalnızca kendi yaşamlarına dikkat kesilmişlerdir? Hiçşüphesiz ki sayısız gerekçe bulunmaktadır. Bu gerekçelerdenbazıları yaşanan iki dünya savaşı, dini geleneklerin insandönüştürücü karizmalarının bizzat temsilcileri tarafındanhasara uğratılması, modern kurumların küresel risk yaratabilmegücü ve dünyanın sonu içerikli distopyaların edebiyat, sinemave özellikle siyasette aktif rol alması gösterilebilir.

Distopikdünyanın riskleri insanları hayatta kalma stratejilerine itmişgörünmektedir. Lasch, narsisizmi “Çocuksu bir öfkeyle kendinisavunma, ayrıcalıklı benliğin her şeye muktedir olmafantazilerini ödünleme girişimi” olarak görür.

Çocuksuöfkeyle kendini savunan benlik ister istemez dünyanınbiçimlendirilmemiş durumuna, tarih öncesine geri çekilir.Narsisizmin bir kültür olarak yaygınlaşmış olmasınınarkasında bu çocuksu durum yatmaktadır. Narsisizm ahlakındakişiler hayatta kalma stratejisi olarak “Kendini sev”mektedirler.

1- ChristopherLasch – Narsisizm Kültürü – Alfa Yayınları

2- AnthonyGiddens – Modernite ve Bireysel Kimlik -Say Yayınları

Haftanın Öne Çıkanları

Bitcoin 5 ayın zirvesinde: Kripto para piyasalarında son durum (21 Ocak 2023)

2023-01-21 20:10 - Gündem

Akın akın geliyorlar! Almanya yerine Türkiye'yi seçtiler

2023-01-17 12:58 - Ekonomi

Turgut Özatay öldü mü, kaç yaşında vefat etti? Turgut Özatay ne zaman öldü, hastalığı neydi? Turgut

2023-01-17 22:39 - Spor

Serenay Sarıkaya'nın yılanla kendini tatmin ettiği sahne Şahmaran dizisine damga vurdu

2023-01-21 16:09 - Magazin

Kısmetse Olur Yaren düşen poposu hakkında konuştu!

2023-01-16 23:51 - Gündem

Poposu düşen Kısmetse Olur Yaren iddialar karşısında sessizliğini bir bozdu pir bozdu

2023-01-15 17:13 - Magazin

22 Ocak 2023 hava durumu raporu... Meteoroloji açıkladı: Bugün ve yarın hava nasıl olacak?

2023-01-22 08:23 - Gündem

Hafsanur Sancaktutan, bileklerini keserek intihara teşebbüs ettiği iddiasını yalanladı

2023-01-16 10:39 - Magazin

Demet Özdemir ve Engin Akyürek'in başrolü paylaştığı Adım Farah dizisinden ilk kare geldi

2023-01-20 12:23 - Magazin

Sigara fiyatlarına ikinci indirim

2023-01-17 13:51 - Ekonomi

İlgili Haberler

Kuvvetli geliyor! Meteoroloji'den yeni hafta için son dakika uyarısı

08:03 - Gündem

Bursa’da feci kaza: 4 yaralı

01:22 - Gündem

Türkiye'den Nijerya'ya taziye mesajı

01:18 - Gündem

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Slovak Başbakanı Fico’yu kabul edecek

01:12 - Gündem

Sabiha Gökçen Havalimanı'nda uçakta bomba paniği!

01:08 - Gündem

Günün Manşetleri

DEM Parti, ikinci İmralı ziyareti için bugün başvuru yapacak

08:32 - Politika

Ankara'dan Trump'a 4 dosya! Türkiye bu konuların acil çözülmesini istiyor

08:28 - Politika

Merkez Bankası'ndan "KKM" duyurusu: Vadeler kısıtlandı

08:23 - Ekonomi

Kuvvetli geliyor! Meteoroloji'den yeni hafta için son dakika uyarısı

08:03 - Gündem

Koray Aydın'ın babası son yolculuğuna uğurlandı

02:33 - Politika