Düşündüğümüzün aksine, kediler dokuz canlı değildir ve nereden düşerlerse düşsünler dört ayak üzerine inmezler. Beladan kolayca sıyrılacak bir çevikliğe ve zekâya sahip oldukları inkâr edilemez ancak özenle bakılması gereken biricik canları vardır.
İlk olarak, kedilerin nasıl dört ayak üzerine düştüklerini açıkladıktan sonra onlara neden dokuz canlı dendiğini ve bu sözün nasıl ortaya çıktığına bakalım.
Adeta yer çekimine meydan okuyan birer büyücüler.
Onları yerçekimi yasasından üstün kılan birer büyülü patileri mi var yoksa? Tabii ki hayır. Bilim insanlarının bu konuda açıklamaları elbette var. Doğrultma refleksi olarak adlandırdıkları doğuştan gelen yeteneğin düşme sırasında hızla aşağıdan yukarıya doğru hareket etmelerini ve vücutlarını dört ayak üzerine inecek konuma getirmelerini sağladığı bir gerçek.
Bir kedi, düştüğünde hangi yönün yukarı olduğunu belirlemek içini kulağındaki denge sistemini kullanır. İnanılmaz bir denge duygusuna sahip olmalarının yanı sıra son derece esnek omurgaları olması üst vücutlarını hızla aşağıya bakacak şekilde döndürmelerine olanak tanır. Alt bedenleri de dört ayak üzerine inmelerine izin verir.
Ayrıca, küçük bedenleri havada hızla dönebilir ve hafif kemik yapıları ve kalın kürkleri, düşmenin etkisini yumuşatmaya yardımcı olur. Ancak ne yazık ki kediler her zaman dört ayak üzerine düşmezler. Yüksek bir mobilyanın üstünden veya camdan düşmeleri onlar için ciddi sorunlar yaratabilir.