Kayropraktik, son zamanlarda her yerde videolarına rastladığımız bir uygulama. İzlerken çıkan kat küt sesi biraz rahatsız edici olsa da uygulanan kişi nasıl rahatladığını anlata anlata bitiremiyor. Bu tedavi sadece insanlara özgü değil, hayvanlara da uygulanabiliyor. Onların dili belki nasıl rahatladıklarını anlatmaya yetmiyor ama sizce de o rahatlık yüzlerinden okunmuyor mu?
Şu sıralar herkesin merak ettiği ve yaptırmak istediği bu tedaviyi uygulatanlar arasında çok ünlü kişiler de var. Bu kadar yaygınlaşan bu uygulamayla ilgili tabii ki bazı tereddütler de var. Yakın zamanda 28 yaşındaki genç bir kadın, kayropraktik uygulama sonrasında felç geçirdi. Bu da tartışmaların iyice artmasına neden oldu. Zaten çoğunluğun şüpheyle yaklaştığı kayropraktik uygulama gerçekten risk taşıyor mu sizin için inceledik.
Kayropraktik tedavinin önce biraz ne olduğundan bahsedelim.
Yunanca "cheri", el; "praktikos" ise uygulama anlamında. Bu iki kelime yan yana gelerek kayropraktik kavramı oluşturulmuş. Tarihi Yunan hekimlerine uzanan bu uygulama asıl olarak Daniel David (D.D.) Palmer tarafından 19. yüzyılda keşfediliyor. Bu uygulamada amaç, kas-iskelet ve sinir sistemindeki sorunları ilaçsız ve ameliyatsız tedavi edebilmek.
Kayropraktik uygulamada önce tedavinin yapılacağı yer belirleniyor ve kayropraktör, ellerini kullanarak bu tedaviyi uyguluyor. Bu tedavi yöntemiyle omurga, kas ve kemiklere müdahale edilebiliyor.
Kayropraktik tedavi, elle uygulanan bir alternatif tedavi şekli.
Bu tedavi uygulanırken asıl olan, elle müdahale ama bazı durumlarda masa destekli tedaviler de olabiliyor. Kayropraktik tek başına uygulanabileceği gibi fizik tedavi ya da egzersizle birlikte de yapılması mümkün.
Kayropraktik tedavi hangi durumlarda uygulanıyor?
Kayropraktik tedavinin uygulanması için bir problemin olması gerekiyor. Bu problemlerden bazıları şunlar:
Akut ve kronik boyun ve bel ağrısıBurkulmalarSkolyozAkut ve kronik yumuşak doku zorlanmalarıKronik servikal kaynaklı baş ağrısıMesleki ve sporla ilgili kas-iskelet yaralanmalarıAma yine de bu problemler olsa da uygulamanın mümkün olmadığı bazı durumlar var. Uygulanmayacak bazı durumlar ise şunlar:
Akut kırıkSpinal Kord tümörüRomatoid artritKan hastalıklarıVertebral tümörŞimdi herkesin merak ettiği soruya gelelim, kayropraktik tedavi bilimsel bir temele dayanıyor mu?
Bu uygulamaların bir bilime dayanıp dayanmadığı herkesin merak ettiği konulardan. Kimileri tarafından karyopraktik kırık çıkıklardan öteye gidemeyen bir uygulama olarak görülse de aslında alternatif bir tedavi şekli.
Aslında kayropraktik, birçok ülkede yasal olarak tanınmış durumda. Dünya Sağlık Örgütü de kayropraktiği bilimsel bir tedavi olarak kabul ediyor.
Bu tedavinin "inme"ye neden olduğu örnekler bulunuyor.
Her ne kadar kayropraktörler, araştırmalarla bu tedavi şeklinin etkisinin kanıtlandığını iddia etse de yakın zamanda meydana gelen bir olay, tedaviden şüphe edilmesine neden oldu. Ancak bu haberlere rağmen uygulayıcıları, kayropraktikle ilgili tespit edilmiş herhangi bir yan etkinin olmadığını savunuyor.