Bolu'da otel faciası! Oda başına 6 bin TL ölümleri önleyecekti
GALERİNİN DEVAMI78 cana mezar olan Grand Kartal Otel, 12 Aralık'ta CHP'li Bolu Belediyesi'ne başvurdu, binanın tamamı için 'yangın güvenlik raporu' istedi.
Binada kusurlar saptanınca aynı dilekçenin üstü çizildi. Sadece 70 metrekarelik kafe denetlenerek 'yönetmeliğine uygundur' raporu verildi.
Bolu Kartalkaya'da 78 cana mal olan yangın faciasından zincirleme rapor rezaleti çıktı. CHP'li Bolu Belediye Başkanı Tanju Özcan'ın 'yetki alanımızda değil' dediği Grand Kartal Otel'in geçen ay 'yangın güvenlik raporu' almak için belediyeye başvurduğu öğrenildi. Bolu Belediyesi'nin kamuoyuyla paylaştığı belgelere göre otel işletmecisi ilk olarak 12 Aralık 2024'te otelin tamamını kapsayan 3 bin 224 metrekarelik alan için başvurdu.
SEKİZ İHMALE KAMUFLE!
Bolu İtfaiye Başkanlığı 16 Aralık'ta denetim yaptı; tahliye çıkışları, ışıklı yönlendirme levhaları, acil aydınlatma sistemi, söndürme gereçleri talimatları, algılama sistemleri, yangın alarmı, paratoner ve duman kontrolü konularında yetersizlikler tespit etti. İşletme bu kez 24 Aralık 2024'te ilk dilekçenin iptalini isteyip otel içindeki kafe-restoran için yeniden başvuru yaptı. Bolu Belediyesi yeniden dilekçe yazma gereği duymadan 3.225 metrekarelik alanın üzeri çizilerek 70 metrekare olarak düzeltti; 'revize' başvuruyu kabul etti. İtfaiye tarafından yapılan denetimde otelin yangının çıkış noktası olan kafe restoranı için 'uygunluk' raporu verildi.
ÖZCAN'IN ONAY VEREN KUZENİ DE GÖZALTINDA
Onay raporunun altında Tanju Özcan'ın belediye başkan yardımcısı olarak atayıp İtfaiye Müdürlüğü'nü bağladığı dayısının oğlu Sedat Gülener'in e-imzası var. 6 savcının yürüttüğü soruşturmada Gülener ve İtfaiye Müdür Vekili Kenan Coşkun gözaltına alındı. Aralarında otel sahibi Halit Ergül ve otel müdürünün de bulunduğu gözaltındakilerin toplam sayısı 11'e yükseldi.
YANGIN TÜPÜ YOK ALARM BOZUK
Mahsur kalanların yardıma ilk otel çalışanları koştu. Yangının geç fark edildiğini söyleyen çalışanların anlattıkları ihmaller zincirini de bir kez daha gözler önüne serdi.
Neçirvan Öner (Temizlik görevlisi): "Maskeyi ıslatıp içeri girdim. 2 çocuğu aldım, ailesine de ışık tutarak 'Beni takip edin' dedim; kurtuldular. Tekrar içeri girecektim ama dumandan zehirlenmişim. Arkadaşım fark etmesi ölecektim. Düzgün bir yangın merdiveni yok, katlarda yangın tüpleri yok, yangın alarmları çalışmıyor."
25 CAN KURTARDIK
Halil Gümüş (Otel görevlisi): İnsanlar 'Kurtarın' diye bağırıyordu. İki ekibe bölündük, pencere altlarına yorgan açtık; atlayanlar oldu. 25 kişi kurtardık."
ÇOĞU DUMANDA ÖLDÜ
Kemal Gümüş (Otel personeli): "Ahşap bir bina. Yangın alarmı vardı ama çalışmıyordu. Çoğu dumandan öldü; sağ kalanlar korkudan aşağı atladı."
CENAZE TAŞIMAK İÇİN 100 BİN TL İSTEDİLER
Kent dışından Bolu'ya gelen özel cenaze nakil araçları, yakınlarını kaybeden ailelerden Ankara ve İstanbul'a cenaze taşımak için 100 bin TL'ye yakın ücret talep etti. Skandal olay vatandaşların şikayetiyle ortaya çıktı.
22 YARALI TABURCU
Yangın faciasından yaralı kurtulan 51 kişiden 29'unun taburcu edildiği bildirildi. 22 yaralının tedavisi ise devam ediyor.
ÖLÜMDEN KAÇIŞ
Yangın anında yaşanan can pazarına ait görün- tüler de ortaya çıktı. Alt katlardaki odalarda mahsur kalan vatan- daşların camlardan sarkıttıkları çarşaflarla bina dışındaki çıkın- tıların üstüne indiği görüldü. Aşağıda üst üste yığılan yatakların üzerine atlayarak kur- tulan insanların "Bizi kurtarın" ve "İtfaiye yok mu" diye feryat ettikleri de duyuldu.
TÜM ÜLKE YASTA
Kartalkaya'da 79 kişinin hayatını kaybettiği yangın nedeniyle 1 gün milli yas ilan edildi. Tüm yurtta olduğu gibi İstanbul Çamlıca'daki dev Türk bayrağı yarıya indirildi. Bolu'daki bin 270 camide de sela okundu.