?>

Kardeşimizin dinmeyen çığlığı: 31'inci yılında Hocalı Katliamı

Dağlık Karabağ'ın stratejik bölgeleri arasında yer alan Hocalı kasabasındaki 613 soydaşımızın Ermeniler tarafından katledilmesinin üzerinden 31 yıl geçti. O gün ana kucağında vatan toprağına götürülenler, 3 yıl önce Karabağ'ı azat etmişti.

Gündem - 2 yıl önce

HABER 7 - ÖZEL

Ermenistan ile Azerbaycan arasındaki Birinci Dağlık Karabağ Savaşı'nda 613 soydaşımızın Hocalı kasabasında Ermeni birlikleri tarafından soykırıma uğramasının üzerinden 31 yıl geçti.

25 Şubat'ı 26 Şubat'a bağlayan gece Sovyetler Birliği'nin de desteğini arkasına alarak Hocalı'ya hareket eden Ermeniler, 'insanlık tarihinin kara lekesi' olarak nitelendirilen soykırımı gerçekleştirmiş ve 106'sı kadın, 83'ü çocuk, onlarca insanımızı vahşice katletmişti. 

Bir zamanlar 12 bine yakın insanın yaşadığı Hocalı, savaştan ötürü nüfusunun önemli bir bölümünü kaybetmiş, katliamın yaşandığı kara günde 613 insanıyla savunmaya geçmişti. O gün Hocalı'yı koruyan masum insanların tamamı şehit edilmişti.

Soykırımın yaşandığı bölgeden ana kucağında kurtulabilen sabi sübyanlar ise, Hocalı'nın 28'inci sene-i devriyesinde ata yadigarı toprakları azat etmiş, babalarının ve kardeşlerinin öcünü almıştı.

Hocalı Katliamı'nın 31'inci senesinde, kardeş coğrafyanın dinmeyen acısını Azerbaycan menşeili basın kuruluşlarından Yeniçağ Medya Grubu Başkanı Agil Alesger ile Diaspora Bilgi Merkezi Başkanı Togrul Allahverdili, Haber 7'ye anlattı. İşte, Alesger ve Allahverdili'nin açıklamaları:

"BEDELİNİ ÇOK AĞIR ÖDEDİK"

Ermenilerin o dönem Rusya'dan destek alarak Hocalı'daki masum soydaşlarımıza soykırım yaptığını vurgulayan Yeniçağ Medya Grubu Başkanı Agil Alesger şu ifadeleri kullandı:

"Şöyle bir söz var, ‘Soykırımlar unutulursa yeniden yaşanır’ diye… Yani neyi unutursan onu tekrar yaşarsın. Maalesef Hocalı Soykırımı, bizim için ilk soykırım değildi. Birinci Dünya Savaşı sonrasında yaşanan katliamlar ve ondan sonra Azerbaycanlıların Ermenistan’dan, biliyorsunuz Ermenistan eskiden Azerbaycan toprağıydı, buradan zorunlu göçleri, bunlar Hocalı’daki katliamın ilk işaretleriydi. Biz Hocalı’nın bedelini çok ağır ödedik. Ermeniler o dönemde Rusya’dan aldıkları destekle, Azerbaycanlılara karşı böyle bir soykırım gerçekleştirmişti. Büyük bir vahşettir."

"AZERBAYCAN KENDİ TOPRAĞINI GERİ ALDI"

İnsanlık tarihine 'kara bir leke' olarak düşmüş Hocalı'nın bir benzerinin bir daha yaşanmaması için 'unutulmaması' gerektiğini belirten Alesger, Haber 7'ye yaptığı açıklamasını şu sözlerle noktaladı:

"Peki biz ne yapmalıyız? Hocalı’yı unutmamalıyız… Bugün malumunuz başımızda asrın felaketi var… Bunlardan ders çıkarmalıyız… Hocalı’dan ana kucağında ayrılan çocuklar bugün 31-32 yaşlarında… Artık genç bile sayılmayacak yaştalar… Ama şükür ki Azerbaycan, savaşı kazandı ve kendi topraklarını geri aldı. Bugün Dağlık Karabağ olarak adlandırılan vatan toprağının her bölgesinde Azerbaycan bayrağı dalgalanıyor. Ufak bir yer kaldı, orada inşallah diplomasiyle alınacak. Oralarda da inşallah yeniden Azerbaycan bayrağı dalgalanacaktır."

"VAKİT BİR OLMANIN, BERABER OLMANIN VAKTİDİR"

Diaspora Bilgi Merkezi Başkanı ve Diaspor Press'in sahibi Togrul Allahverdili, 31'inci yılındaki Hocalı Katliamı'ndan şu şekilde bahsetti:

"31 yıl önce Rusya’ya bağlı Ermeni bir alay, Azerbaycan’ın silahsız sabi sübyanlarına karşı insanlık suçu işlemiş, soykırımda bulunmuştu. Bu soykırım sadece Azerbaycan Türkü’ne karşı yapılmış bir soykırım değildi. Dünyaya ve insanlığa karşı yapılmış bir soykırımdı. 31 yıl önce soykırıma maruz kalan ailelerin çocukları, annesini babasını kaybetmiş çocuklar, 2 yıl önce Dağlık Karabağ bölgesini düşman işgalinden kurtardılar. Yüreğimize su serptiler… Bunu tüm samimiyetimle diyorum, artık Hocalı’nın öcü alınmıştır… Artık geçmişe bakmanın zamanı değil. Biz Karabağ’ı kurtarmış bir milletin fertleriyiz. Şuşa’ya Azerbaycan Türk bayrağını asmış bir milletiz… Bundan sonrası için yapmamız gereken şey, Hocalı’yı dünyaya ‘soykırım’ olarak duyurmaktır. Vakit bir olmanın, beraber olmanın vaktidir…"

Haftanın Öne Çıkanları

Fenerbahçeli Melissa Vargas'ın yeni saç stili sosyal medyayı salladı

2023-02-21 22:32 - Spor

Müge Uzun Zan kimdir? Müge Uzun Zan kaç yaşında, nereli? Gökhan Zan'ın eşi Müge Uzun Zan kim?

2023-02-20 11:10 - Spor

İzmir’de veliler isyanda: Şimdiye kadar neden beklediniz?

2023-02-24 07:56 - Gündem

Kuzey Anadolu fay hattı ne durumda? Bu fay hattının geçtiği şehirler nereler?

2023-02-23 13:39 - Yaşam

Makrodaktili hastalığı nedir, belirtileri neler? Makrodaktili hastalığının tedavisi var mı?

2023-02-23 17:46 - Gündem

Ölüdeniz fay hattı nedir? Nereden geçiyor?

2023-02-21 12:56 - Yaşam

Jeolog Prof. Dr. Şener Üşümezsoy Cumhuriyet TV'de konuştu: Beklenen Marmara depremi 6.5'i

2023-02-25 17:48 - Politika

Bina sismik izolatör nedir? Neyden yapılır?

2023-02-22 15:39 - Yaşam

2024 Model Mercedes-Benz E-Serisi'nin İç Tasarımı Gösterildi

2023-02-23 18:53 - Teknoloji

Uzmanından bağışıklığı ve sinir sistemi zayıflayan depremzedelere ilişkin uyarı

2023-02-20 08:32 - Gündem

İlgili Haberler

Şeyma öğretmende acı haber!

16:18 - Gündem

Platoları yandı! Şakir Paşa Ailesi dizisinin yeni bölümü gelecek mi?

16:13 - Gündem

Emekli hemşirenin organları, 6 hastaya umut oldu

16:07 - Gündem

Muğla’da zincirleme kaza!

16:02 - Gündem

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Hanuka Bayramı mesajı

15:53 - Gündem

Günün Manşetleri

Bakan Bak, Rusya Spor Bakanı Degtyarev'le bir araya geldi

16:42 - Spor

Erdoğan'a 3 ülkenin büyükelçisinden güven mektubu

16:37 - Politika

Sigara satışından komisyon alan işletmelere uyarı: İlave ücret talep edilemez

16:32 - Ekonomi

Merkez Bankası 22 ay sonra faizleri düşürdü: 2025 için sürpriz plan geldi!

16:28 - Ekonomi

Asgari ücret sonrası memur ve emeklinin zam oranı ortaya çıktı

16:23 - Ekonomi