Tıp dünyasında kansere karşı halen tam anlamıyla etkin bir tedavi yöntemi oluşturulamamışken bugün, umut verici bir haber geldi. Londra Üniversitesi’ne bağlı Kanser Araştırma Enstitüsü’nden bilim insanları, genetiği değiştirilmiş herpes simpleks virüsünün gelişmiş kanser hücrelerini bile öldürebildiğini ortaya koydu.
Bilim insanları, insanlarda uçuğa neden olan herpes simpleks virüsünü kullanarak geliştirdikleri tedavi yönteminin Faz 1 çalışmasını sonlandırdı. Bu çalışmada yöntem, onlarca kanser hastası üzerinde test edildi. Elde edilen sonuçlar fazlasıyla olumlu oldu.
Sadece tedavinin güvenliğini ölçmek için yapılan testte bile tedavi büyük oranda işe yaradı:
Yeni haliyle “RP2” ismini taşıyan genetiği değiştirilmiş virüs, 9 kanser hastasına tekil olarak verilirken 30 hastaya immünoterapi nivolumab ile kombinasyon halinde uygulandı. Faz 1 çalışmasının amacı, tedavide RP2’nin dozajını doğru bir şekilde ayarlayabilmek ve virüsün kanser hücresini ne kadar küçültebildiğini görmekti.
Sadece RP2 uygulanan 9 hastadan 3’ünde tümörlerin küçüldüğü gözlemlendi. Üstelik bu hastalardan birinde mucizevi bir şey yaşandı. Tümör, RP2 virüsü sayesinde tamamen yok olmuştu. Bu mucizevi olay, RP2 tedavisinin başlangıcından sonraki 15 ay içinde gerçekleşti.
İmmünoterapi nivolumab ile RP2’nin birlikte uygulandığı 30 hastanın 7’sinde de iyileşme görüldü. Üstelik virüs, farklı kanser türlerinde de etkisini gösterdiğini kanıtladı. 30 kişilik grup içinde yer alan kanser hastaları ve bu virüs sayesinde gelişme görülen kişilerin oranı şu şekildeydi:
Melanom cilt kanseri olan dokuz hastadan dördü,Göz kanseri uvea melanomu olan sekiz hastadan ikisi veBaş boyun kanserli her üç hastadan biri, tümörlerinin büyümesinin durduğunu ve hatta küçüldüğünü gördü.Üstelik bu tedaviler uygulanırken hastaların yorgunluk gibi yan etkilerden çok hafif etkilendikleri gözlemlendi. Bilim insanları, Faz 1 sürecinde böylesine başarılı sonuçlar görmenin pek alışıldık bir durum olmadığını belirterek çalışmalarına devam edeceklerini açıkladı.
Elde edilen sonuçlar, Kanser Araştırma Enstitüsü tarafından paylaşıldı.
www.idrak34.com