?>

Kabızlık acilen nasıl giderilir? Direkt tuvalete çıkaran besinler nelerdir? Kabızlığa anında çözüm

Bağırsakların sağlıklı çalışmamasından kaynaklı meydana gelen kabızlık, genellikle yanlış beslenme alışkanlıklarından ve hareketsizlikten kaynaklı görülmektedir. Kişinin ağrı ve kramp sancıları çekmesine neden olan kabızlık, sağlıklı beslenme ve bitkisel çaylarla ç

Sağlık - 2 yıl önce

En ciddi sindirim sorunlarından biri olan kabızlık, genellikle yanlış beslenme ve stresten kaynaklı görünür. Yaş grubu ve cinsiyet fark etmeksizin herkeste meydana gelebilen kabızlık, beslenme alışkanlıklarının değiştirilmesi, egzersiz gibi doğal yöntemleri başvurulması, bu yöntemlerin işe yaramaması halinde muhakkak doktora başvurulması gerekmektedir. Kabızlık sıkıntısı çeken kişilerin uzun süre tuvalete çıkmaması zamanla başta mide olmak üzere diğer organları etkileyerek ağrı ve sızıya neden olmaktadır. Kabızlığın uzun vadede iyileşip bağırsakların düzenli çalışması için sağlıklı beslenme alışkanlığını yaşamın bir parçası haline getirmeye özen göstermek çok önemlidir. 

Rezene çayı faydalar nelerdir? İftardan sonra rezene çayı içmek ne işe yarar?

Kabızlığa İyi Gelen Besinler Nelerdir?

Bağırsakların düzenli olarak çalışması için sağlıklı ve aynı zamanda metabolizmayı hızlandıracak yiyeceklerin bol bol tüketilmesine dikkat edilmelidir. Burada önemli olan şey ise bu besinlerin bağırsakları çalıştırmak için tek bir an tüketilmesine değil her an, her gün tüketilmesi gerekir. Örneğin yeşil çay metabolizmayı hızlandırıyorsa ve bağırsaklara iyi geliyorsa her gün 1-2 fincan yeşil çay içmeye özen gösterilmelidir. İşte kabızlığa iyi gelen besinler:

Ekinezyanın faydaları nelerdir? Ekinezya çayı nasıl hazırlanır? Hangi hastalıklara iyi gelir?

Su: Kabızlığın en büyük nedenlerinden biri susuzluktur. Bundan dolayı yetişkin bir bireyin günde en az 2-2,5 litre su içmesi gerekir. 

Kayısı: Lif oranı oldukça yüksek olan kayısı, bağırsakların hareketlenmesine yardımcı olarak kabızlığa iyi gelmektedir. Özellikle sabahları aç karnına bir bardak ılık su ve 1-2 adet kuru kayısı yemek bağırsakların çalışmasına kısa sürede etki etmektedir. Kayısı meyve olarak tüketmenin dışında çayı ve kurusu da tüketilebilir. 

Rezene Çayı: Bağırsakların çalışmasında oldukça etkili olan rezene çayı, çok yemekten kaynaklı şişkinliğe anında iyi gelmektedir. Mide ve bağırsakları rahatlatan rezene çayı, 1-2 fincan kadar içilebilir. 

Yoğurt: Mayalanarak hazırlanan yoğurt, içerdiği yaralı bakteriler ve prebiyotik sayesinde bağırsak sağlığını koruyarak kabızlığa iyi gelmektedir. Özellikle akşam yatmadan önce 3 kaşık kadar yoğurt yemek bağırsak hareketliliğini hızlandırmaktadır. 

Tam Tahıllı Besinler: Mısır, yulaf, buğday, arpa gibi tam tahıllı besinler lif bakımından oldukça zengin oldukları için bağırsakların hareketlenmesinde etkilidir. Tam tahıllı ürünler tek bir öğünde değil, her gün düzenli olarak tüketilmesi halinde kısa sürede bağırsakların normal çalışmasını sağlayarak kabızlığa iyi gelmektedir. 

Zeytinyağı: Birçok sağlık sorununa şifa olan zeytinyağı, sabahları aç karnına 1 çay kaşığı kadar tüketildiğinde ve 1 saat kadar bir şey yiyip içilmemesi halinde bağırsaklar çalıştırmaktadır. 

Erik: Kabızlığa iyi gelen bir diğer etkili yiyecek ise eriktir. Vitamin ve mineral bakımından oldukça zengin olan erik, bağırsak sağlını koruyarak kabızlığa iyi gelmektedir. 

Armut: Bağırsakları anında çalıştıran armut, her gün düzenli olarak tüketilmesi halinde kabızlık sorununa büyük ölçüde çözüm olmaktadır. Lif bakımından da oldukça zengin olan armut, şişkinliğe anında iyi gelen en etkili besinlerden biridir. 

Baklagiller: Nohut, mercimek, bezelye, barbunya, mısır gibi lif bakımından zengin baklagiller, uzun süre tok tutmasının yanında bağırsakların çalışmasına yardımcı olarak kabızlıktan kaynaklı şişkinliğe yardımcı olmaktadır. 

Bitki Çayları: Nane, rezene, zencefil, ekinezya, karahindiba, sinemeki gibi bitki çaylarının tüketilmesi kabızlığın anında geçmesine yardımcı olan en etkili bitki çaylarıdır. Düzenli olarak günde 1-2 fincan bu bitki çaylarından birini içmek, şişkinlik, kabızlıktan kaynaklı bağırdak ve midede görülen ağrı ve krampları kısa sürede iyileştirmektedir. 

Haftanın Öne Çıkanları

Yurt time projesi ücretleri ne kadar? Yurt time projesi ücretleri belli mi?

2022-10-21 14:58 - Eğitim

Yalı Çapkını'nın başrolü Mert Ramazan Demir, yıllar önceki görüntüleriyle gündem oldu

2022-10-27 16:08 - Magazin

Eski model Sinem Üretmen, ötenazi ile yaşamına son verdirdi

2022-10-24 17:14 - Magazin

Ece Üner program sırasında mikrofonu açık unutup tuvalete gitti! Salon kahkahaya boğuldu

2022-10-27 23:01 - Magazin

Yüzüm yuvarlak hiç bir saç bana gitmiyor demeyin! İşte oval yüze gidecek saç modelleri

2022-10-24 09:55 - Gündem

Bursa'daki bombalı eylemin failini CHP üyeleri saklamış! Kan donduran detaylar

2022-10-27 14:09 - Gündem

UFC'de dünyanın beklediği maç! Islam Makhachev'in rakibi Charles Oliveira

2022-10-22 15:52 - Spor

Doğum günü partisine pelerinle katılan şarkıcı Doja Cat'in arabaya binerken göğüsleri göründü

2022-10-23 16:19 - Magazin

Akasya Durağı'nın Dilek'i yıllar sonra ortaya çıktı! Son hali, eski halinden de bomba

2022-10-23 17:55 - Magazin

Yerli Silahlı Robot Köpek 'Araklandı' İddiası Gündem Oldu

2022-10-26 17:24 - Teknoloji

İlgili Haberler

Uzmanlar uyarıyor: “Sarı serum” uygunsuz kullanımda hayati tehlike oluşturuyor

15:28 - Sağlık

Balgamı en hızlı ne söktürür: En kesin, etkili ve çabuk balgam söktürücü kür!

11:08 - Sağlık

Soğan soyarken yaşadığı korkunç olay, onu parmağından ediyordu!

10:28 - Sağlık

Boynunuzda şişlik mi fark ettiniz? O hastalığın habercisi olabilir!

08:47 - Sağlık

Boş gebelik nedir? Neden düşüğe yol açar ve ne yapılmalı?

20:12 - Sağlık

Günün Manşetleri

Hatay'da perşembe okullar tatil mi 6 Şubat? Valilik açıkladı

16:52 - Gündem

Sigortalıda aktif/pasif oranı yüzde1,62’ye indi

16:48 - Ekonomi

KPSS şartı yok: Sağlık Bakanlığı 9000 personel alımına başlıyor!

16:43 - Gündem

Valilikten açıklama geldi! 6 Şubat 2025 Gaziantep’te okullar tatil mi?

16:38 - Gündem

İslam Memiş'ten altın yatırımcılarına uyarı: Kar satışları olacak!

16:33 - Ekonomi