Sao Paulo Üniversitesi bünyesinde çalışmalarını sürdüren bir grup bilim insanı, HIP 104045 olarak adlandırılan bir yıldızın etrafında, Jüpiter ile Neptün'e olağanüstü derecede benzeyen iki gezegen keşfettiler. Bu gezegenler, Güneş Sistemi ile ilgili yepyeni bilgiler sağlanmasına yardımcı olabilir.
HIP 104045, Güneş'e çok benzemesi nedeniyle önemli. 4,5 milyar yaşında olduğu tahmin edilen yıldız (Güneş de 4,6 milyar yaşında), boyutları açısından da Güneş'e benzerlik gösteriyor. Bu bağlamda; kütlesi Güneş'in 1,03 katı, parlaklığı 1,11 katı ve yarıçapı ise 1,03 katı olan yıldız, adeta Güneş'in bir kopyası. Bu nedenle gökbilimciler de bu yıldızın çevresinde potansiyel Dünya olabileceğini ifade ediyorlardı. Ancak keşfedilen gezegenler, Dünya'dan çok gaz devleri Jüpiter ve Neptün'e benziyorlar.
Gezegenlerde yaşam olasılığı düşük ancak biri, yaşanabilir bölgede
*Güneş Sistemimizdeki Jüpiter
Keşfedilen iki gezegenden 'Jüpiter kopyası', benzer boyutlarda olmasına rağmen Jüpiter'in 0,498 katı, yani neredeyse yarısı kadar kütleye sahip. Yörüngesi açısından da Güneş Sistemi'ndeki Jüpiter'e yakın olan gezegen, genel olarak gaz içeriyor. Neptün'e benzeyen gezegen ise Neptün'ün 2,5 katı büyüklüğünde ve tıpkı Jüpiter benzeri gezegen gibi gaz temelli. Bilim insanları, süper-Neptün dedikleri bu gezegenin HIP 104045'in "yaşanabilir bölge"sinde olduğunu ifade ediyorlar.