Merkez üssü Kahramanmaraş olan 7.7 ve 7.6’lık depremler,Türkiye’yi derinden sarstı. Şu ana kadarki can kaybı sayısı, 17 Ağustos 1999depreminde yaşamını yitiren yurttaşların sayısını bile geçti.
Bölgede OHAL ilan edilirken; arama kurtarma çalışmaları dadevam ediyor.
Son olarak Japonya Tohuku Üniversitesi Profesörü Shinjin TRTHaber’e çarpıcı açıklamalarda bulundu.
Bulunduğu konum sebebiyle büyük ve yıkıcı depremlere sıkçamaruz kalan Japonya’da deprem uzmanı Profesör, Kahramanmaraş depremlerinin “binyılda bir” görülebilecek şiddette olduğunu söyledi.
"BİN YILDA BİR GÖRÜLEBİLECEK ŞİDDETTE"
Japonya Tohoku Universitesi Uluslararası Afet BilimiAraştırma Enstitüsü Profesör Toda Shinji Kahramanmaraş merkezli ve 10 ilietkileyen 7,7 ve 7,6 şiddetindeki depremlerden meydana gelen en büyüğü olduğunuörneklerle açıkladı.
Prof. Shinji "Bin yılda bir görülecek bir deprem.Kabukta geniş bir hareket meydana geldi. Böylesi büyük kırılma ve kabukhareketi ancak bin yıl sonra görülür. Türkiye’deki depremde ortaya çıkan enerjiKobe ve Kumamoto depremlerinden 15 kat büyüktü” dedi.
Japonya’nın Kobe kentini 1995’te vuran Büyük Hanşin Depremi7,2 şiddetindeydi. 2016’daki Kumamoto Depremi de 7,0 büyüklüğündeydi.
"KARADA MEYDANA GELEN EN BÜYÜK DEPREMLERDEN BİRİ"
Profesör Toda Türkiye’deki depremlerin karada meydana gelenen büyük depremlerden biri olduğunu örneklerle açıkladı.
Prof. Shinji “Türkiye’deki son deprem Çin’deki Siçuan,Alaska, Yeni Zelanda ve Tibet depremlerinden bile daha büyük ve kötüydü.Üstelik saydıklarımın üçü kırsal kesimde oldu can kaybı azdı. Türkiye’dekilerise doğrudan yerleşim yerlerinde meydana geldi. Türkiye’de en son Erzincan 1939böyleydi” diyerek Türkiye’nin karşılaştığı felaketi gözler önüne serdi.
Prof. Shinji yıkımın bu denli büyük olmasının başlıcasebebinin merkez üssünün yüzeye yakın olduğunu söyledi.
"DEPREMDE ANADOLU VE ARAP PLAKASI ÇARPIŞTI"
Türkiye’de felakete sebep olan depremin yüzeye yakın veyüzlerce kilometrelik bir alanda meydana geldiği açıklandı.
Prof. Shinji Arap plakasının Anadolu’ya doğru hareketettiğini, çok sayıda fay hattı ve kabuktaki kırılmanın büyük artçılarıtetiklediğini kaydetti.
Prof. Shinji “Türkiye’deki depremden sonra çok sayıda artçısarsıntı oluyor, normalden büyük bu artçılar. Büyük depremler uzun fay hatlarıboyunca meydana gelir. Yapıların olduğu fay hattı 200 km uzunlukta ve buradakigerilim sonucu meydana gelen kırılma yıkımın bu denli geniş bir alanayayılmasına sebep oldu” dedi.
"YENİ DEPREM OLASILIĞINI GÖZ ARDI ETMEMELİYİZ"
Prof. Shinji 1999 yılının Ağustos ayındaki Kocaeli ve ondanbirkaç ay sonraki Düzce depremini hatırlatarak “1999 yılının Ağustos ayındameydana gelen depremde ortaya çıkan enerji büyüktü ama aslında bir kısmı dadiğer fay hattına aktarıldı. O depremde ortaya çıkan büyük gerilim sonrasıikinci deprem birkaç ay sonra yaşandı. Elbette depremin ne zaman neredeolacağını tahmin edemeyiz. Ama aynı bölgede (Kahramanmaraş) güçlü bir depremyaşanma olasılığını göz ardı etmemeliyiz” şeklinde konuştu.