İnsanlığın geliştirdiği en önemli şeylerden biri olan James Webb Uzay Teleskobu (JWST), 25 Aralık 2021 tarihinde evrenin sırlarını açığa çıkarmak için uzaya fırlatılmıştı. Görevine başlayan teleskoptan ilk fotoğraflar geçtiğimiz ay gelmişti. Bunun yanı sıra Jüpiter’in göz kamaştırıcı görselleri de yakın zamanda bizlerle buluşmuştu.
Şimdi ise Webb’ten yepyeni bir görüntü geldi. Reddit üzerinden bir astronomi yüksek lisans öğrencisi tarafından paylaşılan ve görüntü, çığır açıcı teleskobun 12 milyar ışık yılı uzaklıktaki bir ‘Einstein Halkası’nı yakaladığını gösterdi.
İşte Einstein halkasının göz kamaştırıcı fotoğrafı:
Ünlü fizikçi Albert Einstein’ın fikirleriyle ortaya atılan Einstein halkası, uzak bir galaksiden gelen ışınların araya giren büyük kütleli bir cisim (bu başka bir galaksi olabilir) nedeniyle halka benzeri bir görüntü oluşturmasına deniyor. Kütleçekimsel merceklenmenin bir örneği olan bu durum, uzaktaki gök ada, daha yakındaki galaksi ve gözlemci (bu durumda James Webb) hizaya geldiğinde ortaya çıkıyor. Spaceguy44 isimli kullanıcı tarafından paylaşılan görüntüdeki söz konusu galaksi de 12 milyar ışık yılı uzaklığındaki SPT-S J041839471.8.
Açıklamalara göre Einstein Halkası hiç olmasaydı bu görüntüye ulaşmamız mümkün olmazdı çünkü ışığı büken bu durum, normalde görülmesi imkansız galaksilerin incelenmesine olanak tanıyor. Gerçek hayatta bu durumu tecrübe etmek isteyenler, bir şarap kadehinin üstünden tabanına bakarak bunu görebilir.
Son olarak bu görüntünün Webb’in orta-kızıl ötesi (MRI) kamerası ile çekildiği ifade ediliyor. Aynı bölge daha önce yine Webb tarafından görüntülenmişti; ancak o görüntünün şu anki kadar net olmadığını da belirtelim. Ayrıca Webb’ten önce Hubble Uzay Teleskobu da geçtiğimiz yıllarda bir Einstein Halkası yakalamayı başarmıştı.
www.idrak34.com