HABER7
İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin AK Parti döneminde hayata geçirilen İSBİKE uygulaması, İBB'nin CHP'li yönetiminde çöpe döndü. 2012 yılında İstanbulluların kullanımına sunulan Akıllı Bisiklet Kiralama Sistemi (İSBİKE), 300 istasyon ve 3 bin bisikletlik ağıyla bisiklet kullanımını yaygınlaştırıp çevre ve ekonomiye katkı sağlamak üzere şehrin birçok noktasına yerleştirilmişti. Fakat Ekrem İmamoğlu yönetiminde İSBİKE sistemi iflas ederken, bisiklet bulunmayan park noktaları çöplük olarak kullanılmaya başladı.
İBB yönetimi, paylaşımlı bisikletlerin en yoğun kullanıldığı sahillerde bile istasyonları boşalttı. İBB, İSBİKE mobil uygulamasını ise kullanıma kapattı. Yıllardır paylaşımlı bisiklet uygulaması İSBİKE’ı kullanan İstanbullular, bisikletlerin nereye gittiğini sorsa da hiçbir cevap alamıyor.
Anadolu Ajansı muhabiri Hasan Hüseyin Kul, İstanbul’da vatandaşların İSBİKE bisikletleriyle ilgili şikayetlerini haberleştirdi.
İSBİKE uygulamasının son 2 yılda çöktüğünü, bisiklet park noktalarının bakımsız ve kırık olduğunu, İBB’nin paylaşımlı bisikletleri yeniden yerine koyması gerektiğini vurgulayan vatandaşların konuya ilişkin sarf ettiği sözler şöyle:
Bayram Malgir: “Daha önce İSBİKE bisikletlerini kullanıyordum. Bostancı'dan bindiği bisikletle Caddebostan ve Kartal'a kadar gidip geliyordum. Bu sene istasyonlarda bisikletleri göremedim. Bisiklet uygulaması iyi bir hizmet ve projeydi. İstasyonlarda neden bisiklet olmadığını bilmiyorum. Acaba uygulamadan verim mi alınamadı? Bence bisiklet olması gerekiyor. En azından bisikletini sahile, buralara kadar getiremeyen vatandaşlar açısından kolaylık olabiliyor. Sahil şeridini bisikletle gezme yönünden o konuda faydalı olduğuna inanıyorum.”
Ferdi Oruç: “Bisiklet iyi bir projeydi. Neden yerlerinde olmadığı konusunda yetkililerin açıklama yapması gerekiyor.”
Yusuf Alkan, “Eskiden daha faaldi. Son iki senede bakımsız ve kırıktı. Ben sürekli her sabah buradayım. İnsanlardan gerçekten de talep vardı, kullanıyorlardı ama kör, topal gidiyordu. Son iki senede hiçbir şey yok. Yalnız şimdi dikkatimi çekti. Bu bir haftada düzenlemeye gidilmiş. Bunlar hep kırıktı. İnşallah getirirler. Çünkü insanlar kullanıyordu. Vatandaşlar bisiklet sistemini kullanıyordu ve memnundu. Ama bir gerileme var. Herhalde bundan sonra biraz daha iyi yaparlar gibi geliyor bana. Sırf bu konu değil. Bu sahiller son 4,5 senedir Ekrem Bey'in (İmamoğlu) döneminde çok bakımsız kaldı. Bakın bisiklet yolları bile düzensiz.
İstasyonlar bisikletsiz güzel görünmüyor. Bisikletler nereye gitti? Bilmiyorum, nereye gitti? Çalınacak, çırpılacak gibi bir şey de değildi. Onları topladılar herhalde. Yalnız son zamanlarda bayağı da bakımsız kalmıştı. Lastiği patlak, çatlak duruyordu. İnsanlar getiriyorlar, çıkartıyorlar, tekrar yerine koyuyorlardı. Bayağı dikkat ettiğim bir konuydu. Ondan sonra nereye gitti, ne oldu? Adalar'daki at işine benzedi bu, kayıplarda. Ama bir düzenleme var herhalde getirecekler.”
Metin Müezzinoğlu: “Bir süredir bisikletlerin yerlerinde olmadığını görüyoruz ve bu duruma çok şaşırıyoruz. Bisikletler sağlık için olmalıdır. Belediyenin bunu tekrar gündeme getirip yerine koyması gerektiğini düşünüyorum. Bisikletler eskiden çok kullanılıyordu. Eskiden buraya geldiğimizde hiç bisiklet bulamıyorduk. Arasak da bulamıyorduk. Hepsi mutlaka alınıyordu ve kullanılıyordu. İnsanlar hem kendi özel işlerinde bazen bir yere gideceği zaman ulaşımda kolaylık olması için hem sahilde spor yapmak için kullanıyordu. Neden kaldırıldı bilmiyorum ama bence bir an evvel tekrar yerlerine konulmasında büyük fayda var.
Bisikletlerin neden olmadığı konusunda bir açıklamaya denk gelmedim. Bir hafta sonu buraya geldiğimde bisikletlerin olmadığını gördüm. Hatta ben kiralanmıştır herhalde tekrar yerine konulacak diye düşünmüştüm. Ama daha sonra geldiğimde süreç zarfında bunların kaldırıldığını gördük. Şahsen bir Kadıköylü olarak ben üzüldüm bunların kaldırılmasına. Neden kaldırıldı acaba? Ben de çok merak ediyorum. Bu sorunun cevabını bulmak isterim.”
Şennur Koç: “Bisikletlerin olmaması ve istasyonların boş durması hoş bir görüntü değil. Gençler spor amacıyla bisiklet kullanıyor ve bu yüzden olması gerekiyor.”
Fehmiye Kaya: “İnsanların spora ihtiyacı olduğu için bisikletler kullanılıyor. Projenin tekrardan hizmet vermesini istiyorum.”
MOBİL UYGULAMASI ÇÖKTÜPark istasyonlarında in cin top oynayan İSBİKE'ın cep telefonu uygulaması da çalışmıyor. Mobil uygulamaya girildiğinde ekrana giren vatandaşlar, “Bilgilendirme. 2023 yılı sonu itibarıyla İSBİKE Bisiklet Paylaşım Sistemi kapanacak olup bakım-onarım dönemine girecektir. Sistemin kapalı olacağı günlerde başta bisikletliler olmak üzere tüm sistem donanımları elden geçirilerek bakım-onarım ve yazılım güncellemeleri gibi çalışmalar gerçekleştirilecektir. Anlayışınız için teşekkür eder sağlıklı günler dileriz.” ikazıyla karşılaşıyor.Uygulamadan hiçbir bisiklet kiralama işlemi yapılamıyor.OLMAYAN BİSİKLETE İKİ KAT ZAMİSBİKE sistemini iflas ettiren CHP’li İBB idaresi, 12 Haziran'daki İBB Meclisi toplantısında, İSBİKE ücretlerine yüzde 100 zam yapmıştı. Bisiklet kiralamada 1 saatlik ücret 22 liradan 44 liraya, 1-2 saatlik ücret 31 liradan 62 liraya, 2-3 saatlik ücret 44 liradan 88 liraya, yıllık ücret 574 liradan 1148 liraya yükseltilmişti. Mecliste yapılan oylamada zam teklifi, AK Parti'nin "hayır" oyuna karşı CHP'li üyelerin oylarıyla kabul edilmişti.
İBB, İSBİKE sistemini de kullanılamaz hale getirdi!
İSBİKE istasyonları çöp kutusuna döndü!