?>

İstanbul depremi gerçekleşirse ne olacak? "Acil müdahale" senaryosu hazırlandı

Kahramanmaraş merkezli depremlerin ardından gözler olası İstanbul depremine çevrildi. Atatürk Havalimanı'nın sahra hastanesine dönüştürülmesi ve hava ambulanslarının hızlıca görevlendirilmesini içeren afet müdahale senaryosu hazırlandı.

Gündem - 2 yıl önce

Türkiye, iki büyük deprem felaketinin yaralarını sarmaya çalışıyor. Yıkımı yol açan depremlerden sonra uzmanlardan İstanbul depremine ilişkin açıklamalar gelmeye devam ediyor.

Sağlık Bilimleri Üniversitesi (SBÜ) Savunma Sağlık Bilimleri Enstitüsü, olası İstanbul depreminde Atatürk Havalimanı'nın sahra hastanesine dönüştürülmesi ve yaralılara müdahale edilmesi ile hava ambulanslarının hızlı şekilde görevlendirilmesini içeren afet müdahale senaryosu hazırladı.

Savunma Sağlık Bilimleri Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Ali İhsan Uzar, enstitü bünyesindeki Afet ve Olağanüstü Durumlarda Sağlık Hizmetleri Yönetimi Anabilim Dalında yürütülen çalışmalar hakkında bilgi verdi.

Enstitünün olası afetlere müdahale konusunda uzun süredir çalışmalar yürüttüğünü, çeşitli afet müdahale senaryoları hazırladığını aktaran Uzar, Türkiye'nin topraklarının yüzde 65'inin birinci derece deprem bölgesi içinde yer aldığına dikkati çekti.

Bilim insanlarının sıklıkla uyardığı İstanbul'da yaşanabilecek depreme ilişkin de hazırlık planları üzerinde çalıştıklarını söyleyen Uzar, bu kapsamda, yaralılara hızlı müdahaleyi merkeze alan afet müdahale senaryosunun bir süre önce hazırlandığını bildirdi.

Deprem dışarıdan tetiklendi mi? Jeoloji profesörü açıkladı...HAARP gerçek mi?

Bakan Kurum: TOKİ 855 konut için ilk kazmayı vurdu

İTÜ'den "Sağlamlık raporu" dolandırıcılığı uyarısı

"EN AZ 100 BİN YARALI OLABİLECEĞİ DİKKATE ALINARAK HAZIRLANDI"

Prof. Dr. Uzar, söz konusu senaryonun Sağlık Bakanlığı, Türk Hava Kuvvetleri ve Devlet Hava Meydanları İşletmesi gibi ilgili kuruluşlarla paylaşıldığını belirterek "Olası İstanbul depreminde en az 100 bin yaralının olacağı belirtiliyor. Biz de uzmanlarımızla buna yönelik bir afet müdahale senaryosu hazırladık. Bu çalışmada, İstanbul'da yaşanabilecek büyük depremde hızlı bir şekilde uygun ekiplerle ve altyapısı sağlam terminal binalarıyla ilk 6 saatte yaralılara nasıl müdahale edilebileceğinin önemine dikkati çektik." dedi.

Uzar, bu süre içinde doğru müdahalenin, kişilerin hem yaşama tutunmasını hem de kol-bacak gibi uzuv kayıpları ve böbrek kaybının önüne geçilmesini sağladığını açıkladı.

"BÜYÜK DEPREMDE EN İDEAL HASTANE HAVALİMANLARI OLUR"

Büyük bir depremde en ideal hastanenin elektrik, su, tuvalet ve haberleşme kesintisi olmayacağı için havalimanlarının terminal binaları olduğunu vurgulayan Uzar, şöyle devam etti:

"Avrupa yakasında depremden en çok etkilenmesi beklenen bölgeleri dikkate aldığımızda kurulacak sahra hastaneleri yeterli olmayabilir. Bu duruma karşı hastaneye dönüştürülmesi öngörülen birinci öncelikli alan Atatürk Havalimanı. Havalimanı ve terminal binalarının sahra hastanesi haline getirilmesi, seyyar-mobilize tıbbi cihazların buraya yerleştirilmesi, yaralılarımıza ilk ve acil müdahalenin burada yapılmasını ve ardından da oluşturulacak hava koridoruyla uygun illere uçaklarla nakledilmelerini planladık. Böylece olası bir depremde ilk 6 saatte yaralılara hızlıca müdahale mümkün olabilir."

"AĞIR HASTALARIN NAKLİ MÜMKÜN OLABİLİR"

Uzar, yaralıların nakli için oluşturulacak hava koridorunda Türk Hava Kuvvetlerinin nakliye uçaklarının devreye girmesini de öngördüklerini ifade ederek, "Nakliye uçaklarımız Atatürk Havalimanı'na gelirken sağlık personelini, tıbbi ekipmanları alarak gelecek. Farklı illerden havalanacak uçaklarla 6-8 saat içinde ilk müdahalesi yapılan ağır yaralıların nakli mümkün olabilir." diye konuştu.

Prof. Dr. Uzar, ilerleyen zamanlarda bu çalışmanın gerçek senaryolu ilk tatbikatının İstanbul harici farklı bir ilde yapılmasını planladıklarını dile getirdi.

Hava ve uzay hekimlerinin önemine de işaret eden Uzar, enstitü bünyesindeki merkezde açılacak kurslarla uçuş hekimi sayısını artırıp her yaralı taşıyan uçağa bir uçuş hekimi verilmesini hedeflediklerini anlattı.

Haftanın Öne Çıkanları

Fenerbahçeli Melissa Vargas'ın yeni saç stili sosyal medyayı salladı

2023-02-21 22:32 - Spor

Müge Uzun Zan kimdir? Müge Uzun Zan kaç yaşında, nereli? Gökhan Zan'ın eşi Müge Uzun Zan kim?

2023-02-20 11:10 - Spor

İzmir’de veliler isyanda: Şimdiye kadar neden beklediniz?

2023-02-24 07:56 - Gündem

Kuzey Anadolu fay hattı ne durumda? Bu fay hattının geçtiği şehirler nereler?

2023-02-23 13:39 - Yaşam

Makrodaktili hastalığı nedir, belirtileri neler? Makrodaktili hastalığının tedavisi var mı?

2023-02-23 17:46 - Gündem

Ölüdeniz fay hattı nedir? Nereden geçiyor?

2023-02-21 12:56 - Yaşam

Bina sismik izolatör nedir? Neyden yapılır?

2023-02-22 15:39 - Yaşam

2024 Model Mercedes-Benz E-Serisi'nin İç Tasarımı Gösterildi

2023-02-23 18:53 - Teknoloji

Uzmanından bağışıklığı ve sinir sistemi zayıflayan depremzedelere ilişkin uyarı

2023-02-20 08:32 - Gündem

AK Partili meclis üyesi Hacer Çınar, Bolu Belediye Başkanı Tanju Özcan'a su şişesi fırlattı

2023-02-22 00:02 - Gündem

İlgili Haberler

Stajyer maaşları belli oldu: 2025 yılında stajyerlere ne kadar maaş verilecek?

16:13 - Gündem

Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan Aliyev'e başsağlığı telefonu!

16:03 - Gündem

Yunan-Rum oyunu bozuluyor! Nefessiz kalacaklar

15:53 - Gündem

İzmir'de yol çöktü: Bir araç çukura düştü!

15:48 - Gündem

Azerbaycan'da, Kazakistan'daki uçak kazası nedeniyle 1 günlük milli yas ilan edildi

15:27 - Gündem

Günün Manşetleri

MASAK: Nakit yatırılması ve çekimi sırasında belge istenmesi söz konusu değil

16:18 - Ekonomi

Stajyer maaşları belli oldu: 2025 yılında stajyerlere ne kadar maaş verilecek?

16:13 - Gündem

En lezzetli iç pilavlı tavuk tarifi: Nar gibi kızarmış ve muhteşem

16:08 - Yaşam

Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan Aliyev'e başsağlığı telefonu!

16:03 - Gündem

80 Milyar dolarlık kayıp! Türkiye’nin kapısını çalacaklar

15:57 - Ekonomi