Hiç kimse trafikte sıkışıp kalmak istemez, özellikle de bunun sağlığımız için ne kadar zararlı olabileceğini gösteren araştırmalar varken...
HABERİ GALERİ HALİNDE TAKİP ETMEK İÇİN TIKLAYIN:
İşe gidip gelmek ile kötü ruh sağlığı arasında bağlantı bulundu!
Günlük uzun yolculuklar, yoğun iş günlerinde fiziksel olarak daha az aktif ve sonuç olarak daha az uyuyan yolcular için çok az zaman bırakabilir.
İŞE GİTMEK İÇİN ÇEKİLEN TRAFİK ÇİLESİ SAĞLIĞI BOZUYOR
Geçen hafta yapılan bir araştırmaya göre, trafikte oturmak da tansiyonunuzu yükseltebilir; ancak bu durum hayal kırıklığından değil, sürücülerin soluduğu hava kirliliğinden kaynaklanmaktadır.
23,000'den fazla kişi üzerinde yapılan yeni bir araştırma, bir saatten uzun süre işe gidip gelen Güney Korelilerin depresif belirtiler yaşama olasılığının, 30 dakikanın altında işe gidip gelenlere kıyasla yüzde 16 daha fazla olduğunu ortaya koyarak bu araştırma eksikliğini gidermiştir.
Kore'deki Inha Üniversitesi'nde halk sağlığı araştırmacısı olan Dong-Wook Lee ve meslektaşları, 2017 yılında ulusal çapta temsili bir anket olan Beşinci Kore Çalışma Koşulları Anketi'nden çalışma çağındaki katılımcılara ilişkin verileri inceledi.
Anket katılımcıları, araştırmacıların ruh sağlıklarını puanladıkları beş puanlık Dünya Sağlık Örgütü refah endeksine dayalı soruları yanıtladılar.
HAFTADA 4 SAATTEN FAZLA İŞE GİDİP GELME SÜRESİNİ AŞANLARIN PSİKOLOJİSİ BOLZULUYOR
Günlük ortalama işe gidip gelme süresi 47 dakikadır. İnsanlar 5 gün çalışıyorsa bu, haftada neredeyse 4 saatlik işe gidip gelme süresine eşittir.
Ankete katılan 23.415 kişinin dörtte biri, endeks puanlarına göre depresif belirtiler yaşadığını bildirmiştir.
ÖZEL HAYATA ZAMAN AYIRILAMIYOR
Araştırmacılar, Korean Biomedical Review'a verdikleri demeçte, "Ayıracak daha az zamanı olan insanlar, stresi azaltmak ve uyku, hobiler ve diğer faaliyetler yoluyla fiziksel yorgunlukla mücadele etmek için zaman sıkıntısı çekebilir" dedi.
Analiz yaş, haftalık çalışma saati, gelir, meslek ve vardiyalı çalışma gibi kişinin ruh sağlığını etkileyebilecek faktörlere göre ayarlanmış olsa da, aile geçmişi gibi depresif belirtiler için birçok bireysel risk faktörü hesaba katılamamıştır.
BİSİKLETLE İŞE GİTMEK RUH SAĞLIĞINI İYİLEŞTİREBİLİR
Kore ulusal anket verileri, işe gidip gelenlerin kullandıkları ulaşım türlerini de belirtmemiştir. Ancak, 2018 yılında Birleşik Krallık'ta yaklaşık 4.500 katılımcıyla yapılan bir araştırmaya göre, araç kullanmak yerine bisiklete binmek ya da yürümek gibi aktif ulaşım araçlarına yönelmek işe gidip gelenlerin ruh sağlığını iyileştirebilir.
BAZI ÇALIŞANLAR İSE TRAFİKTE GEÇİRİLEN SÜREDEN MEMNUN
Daha uzun bir işe gidip gelmenin göz ardı etmememiz gereken bazı olası artıları da vardır: bazı yolcular eve uzun yolculuklarını 'kapanmak' veya işten kopmak için iyi bir zaman olarak tanımlamaktadır.
Kore'deki anketin, çalışma şeklimizde dramatik bir değişime neden olan pandemiden önce yapıldığını da belirtmek gerekiyor.
BELİRTİLER DÜŞÜK GELİRLİ KİŞİLERDE DAHA FAZLA
Araştırmacılar, "Uzun işe gidip gelme süreleri ile kötüleşen depresif belirtiler arasındaki ilişki, düşük gelirli çalışanlar arasında daha güçlü bulunmuştur" diyor.
"Ancak, evden çalışmaya geçiş beyaz yakalı ve yüksek gelirli çalışanlar arasında düşük gelirli çalışanlara kıyasla daha hızlı gerçekleşiyor".
İŞE GİDİP GELME SÜRESİNİN KISALTILMASI RUH SAĞLIĞI ÜZERİNDEKİ OLUMLU ETKİLERİNİ ARTIRABİLİR
Araştırmacılar, "İyileştirilmiş ulaşım yoluyla seyahat süresinin ve mesafesinin azaltılması, insanlar için daha iyi bir işe gidip gelme ortamı sağlayabilir ve sağlıklarını iyileştirebilir" sonucuna varıyor.
İSTANBULLAR HAFTALIK TRAFİKTE KALMA SÜRESİNİ AŞIYOR
Açıklanan verilere göre 6 gün çalışan bir İstanbullu haftada ortalama 9 saatten fazlasını trafikte kaybederken, Ankaralı vatandaşlar 7 saatini, Antalya, İzmir ve Bursa'da ise 6 saatini trafikte kaybediyor.