İş ortamının kapasitesi "yapısal adımlar" ve "dijital dönüşüm" ile geliştirilece

Ekonomi - Türkiye, bir yandan iş ortamının kapasitesini güçlendirmek, diğer yandan nitelikli uluslararası doğrudan yatırımların artırılmasını sağlamak amacıyla yapısal adımlara ve dijital dönüşüm uygulamalarına odaklandı.

Ekonomi - 1 hafta önce

AA muhabirinin, 2025-2027 yıllarına yönelik hazırlanan Orta Vadeli Program'dan (OVP) yaptığı derlemeye göre, kurala dayalı, öngörülebilir, şeffaf ve kolaylaştırıcı kamu politikaları çerçevesinde, iş ve yatırım ortamının iyileştirilerek, büyüme ve istihdamın desteklenmesi amaçlanıyor.

Program döneminde, iş ve yatırım süreçlerinin iyileştirilmesi için şirket kurma ve tasfiye süreçlerinin iyileştirilmesi, bürokratik işlemlerin azaltılması, kolaylaştırılması, hızlandırılması ve maliyetlerin düşürülmesi hedefleniyor.

Bu amaçla şirket ve ticaret sicili işlemlerinde dijital uygulamalar yaygınlaştırılacak, yatırımlara ilişkin izin, lisans, ruhsat gibi işlemlerin çevrim içi platforma taşınması sağlanacak. Kurumsal tek durak ofisleri aracılığıyla iş sonuçlandırma süreçleri kısaltılacak, uluslararası doğrudan yatırımcılara şirket kurulma aşamasında ve sonrasında verilecek destek hizmetleri için bir model oluşturulacak.

Yeni yılın ilk çeyreğinde yatırımcıların faydalanması için "yatırım yeri envanteri" hazırlanacak.

YENI İHTİSAS MAHKEMELERİ OLUŞTURULACAKİş ve yatırım ortamında düzenleyici çerçeve iyileştirilerek, yatırımcı güveni, öngörülebilirlik ve istikrar artırılacak.

Yargılama süreçlerinin etkinleştirilmesi ve alternatif uyuşmazlık çözüm yöntemlerinin daha da güçlendirilmesi sağlanacak. Yargıda ihtisaslaşmanın geliştirilmesi kapsamında hakim ve savcılarla bilirkişi ve arabulucuların nitelik ve nicelik açısından geliştirilmesine yönelik çalışmalar yapılacak, ihtisas mahkemeleri güçlendirilecek.

Bu mahkemelerin etki analizi yapılarak, yeni ihtiyaç alanları belirlenecek ve yenileri oluşturulacak.

Kadastro mahkemelerindeki yargılamalar, makul sürede yargılanma hakkı çerçevesinde geliştirilecek. İcra ve iflas mevzuatı güncellenecek.

Avrupa Birliği (AB) dijital ekonomi düzenlemeleri doğrultusunda, ilgili mevzuatta müktesebata uyum süreci tamamlanacak.

"PİYASA GÖZETİM VE DENETİM KURUMU" OLUŞTURULACAKFarklı idareler tarafından yürütülen piyasa gözetim ve denetim faaliyetlerinin toplulaştırılması, uygulama yeknesaklığının sağlanması ve mükerrerliklerin engellenmesi amacıyla Piyasa Gözetim ve Denetim Kurumu kurulacak.

Öncelikli sektörler ve bölgesel koşullar dikkate alınarak, özel kesim yatırımlarının artırılması amacıyla başta yeni girişimciler olmak üzere yatırımların finansman imkanları geliştirilecek, yatırım yeri arzı artırılacak ve tahsisi sistemi güçlendirilecek.

Ülke çapında yeni sanayi alanlarının tespiti amacıyla Sanayi Alanları Master Planı çalışması tamamlanarak, sanayi alanlarının yaşam alanlarına erişilebilirlik, beşeri ve sosyal imkanlar gözetilerek geliştirilmesi, artırılması ve tahsis süreçlerinin kolaylaştırılması sağlanacak.

Hazine arazileri uzun dönemli yatırım ihtiyaçları çerçevesinde çevresel ve sosyal etkiler dikkate alınarak, bölgesel, sektörel ve ölçek bazında planlanarak yatırımcılara arz edilmek üzere ilana çıkarılacak.

İmalat sanayisine yönelik büyük ölçekli ve stratejik yatırımların yatırım yeri tahsis süreçlerinin hızlandırılması amacıyla yeni tahsis modelleri geliştirilecek.

Uluslararası yatırımcıların yer temini taleplerini karşılayabilmek amacıyla rezerv sanayi alanlarının belirlenmesine yönelik pilot şehirler özelinde çalışmalar yapılacak.

Yerli firmaların yabancı firma satın almaları veya ortak olmalarına yönelik mevcut destek programları geliştirilecek.

YEŞİL DÖNÜŞÜMDE "YERELDEN TEDARİK" ARTIRILACAKYeşil ve dijital dönüşümü destekleyecek nitelikte yatırımların artırılmasına yönelik işbirlikleri geliştirilerek, küresel tedarik zincirine eklemlenmeye ağırlık verilecek.

Yeşil dönüşüme yönelik yatırımlarda yerli tedarik ekosistemi geliştirilerek, yerelden tedarikin artırılması sağlanacak. Yeşil ve dijital dönüşümle tedarik zincirlerinin geliştirilmesi konularında AB ile yeni bir diyalog mekanizması hayata geçirilecek.

KOBİ'lerin kurumsal kapasitesini güçlendirmek ve uluslararası doğrudan yatırımların tedarik zincirine dahil olma imkanlarını artırmak amacıyla tedarikçi geliştirme programları oluşturulacak.

Tedarik zincirlerinin güçlendirilmesini teminen, rekabet edebilirlik ve sürdürülebilirlik potansiyeli taşıyan, ulusal düzeyde önemi haiz kümelenme teşebbüsleri desteklenmeye devam edilecek.

Haftanın Öne Çıkanları

Oğuz Murat Aci'nin babasından özel bilirkişi raporuna sert tepki

2024-09-04 19:07 - Gündem

İmamoğlu bir kez daha merhum Kadir Topbaş’ın eserini açtı... Yine metro yine AK Parti

2024-09-01 18:42 - Politika

Brent petrolün varil fiyatı 76,33 dolar

2024-09-02 10:27 - Ekonomi

Meteoroloji'den 7 il için uyarı: Çok kuvvetli geliyor...

2024-09-02 01:08 - Gündem

Kerem Aktürkoğlu resmen Benfica'da! Serbest kalma bedeli dudak uçuklattı

2024-09-03 03:28 - Spor

Selçuk Bayraktar: Dünya maalesef çok korkunç bir karanlığa doğru gidiyor

2024-09-07 18:58 - Teknoloji

CHP'nin cumhurbaşkanı adayı Ekrem İmamoğlu mu? Cemil Tugay konuştu

2024-09-05 10:33 - Politika

Ümit Milli Takım gruptan çıkma şansını kaybetti

2024-09-06 22:18 - Spor

Ahu Tuğba'nın ölümü şüpheli bulundu

2024-09-04 09:58 - Magazin

Nothing Phone (2a) için Nothing OS 2.6 güncellemesi!

2024-09-06 07:43 - Teknoloji

İlgili Haberler

Boeing'ten grev önlemleri

23:37 - Ekonomi

Bakan Şimşek açıkladı: 3 kalemde vergi artışı düşünmüyoruz

22:17 - Ekonomi

Bakan Şimşek'ten eleştirilere yanıt: Ciddi bir karalama var

22:08 - Ekonomi

Bakan Şimşek, enflasyon için tarih verdi

21:52 - Ekonomi

Hamsinin fiyatı 50 lira birden düştü!

21:48 - Ekonomi

Günün Manşetleri

Adana Demirspor'un hocası maç sonu fenalaştı

00:32 - Spor

Galatasaray - Gaziantep FK! Muhtemel 11'ler

00:27 - Spor

Mehmet Aurelio: Son saniyeye kadar pes etmedik

00:17 - Spor

Rafa Silva'ya yapılan fauller Portekiz'de gündem oldu!

23:53 - Spor

Narin'in mezarı yapıldı; başucuna Türk bayrağı dikilecek

23:38 - Gündem