İnsansız Su Altı Sistemleri Yarışma Finalleri başlıyor!

TEKNOFEST kapsamında ASELSAN’ın düzenlediği İnsansız Su Altı Sistemleri Yarışması, gençlerin uzaktan kumandalı veya otonom su altı araçları tasarlayıp geliştirmesini hedefliyor.

Teknoloji - 2 gün önce

TEKNOFEST Havacılık, Uzay ve Teknoloji festivali kapsamında, ASELSAN yürütücülüğünde düzenlenen İnsansız Su Altı Sistemleri Yarışması, gençlerin tasarladıkları uzaktan kumandalı veya otonom görev icra edebilen su altı araçlarının üretilmesini ve geliştirilmesini amaçlıyor.

2018 yılından beri düzenlenen yarışmaya 2024 yılında 1.110 takım başvuru yaptı. Bu takımlardan süreci başarıyla tamamlayan 45 takım finalist olmaya hak kazandı. Mersin Olimpik Yüzme Havuzu’nda 17-20 Eylül tarihlerinde gerçekleşecek final sürecinde 16 ilden finalistler yarışacak.

SU ALTI DÜNYASININ GELECEĞİ GENÇLERİN ELLERİNDE ŞEKİLLENİYOR

Günümüzde su altı araştırmaları sivil ve askeri uygulamalarda özellikle doğal kaynakların korunması ve incelenmesi ile ülke güvenliğinin sağlanması amacıyla büyük önem kazanıyor. Bu ihtiyaçlardan hareketle düzenlenen İnsansız Su Altı Sistemleri Yarışması, ülkemizde özgün otonom su altı araçlarının geliştirilmesine katkı sağlayarak alanında yerli ve milli üretime öncülük ediyor.

TEKNOFEST 2024 kapsamındaki yarışma bu yıl 3 görev teması içeriyor. Bu temalar Temel ve İleri Kategori takımları için aynı olurken, iki kategorinin otonomi seviyeleri farklılık gösteriyor.

TEMA 1: TORPİDO FIRLATMA

Yarışmacı takımlar bu görev ile su araçlarının hassas konumlanma ve nişan alma yeteneklerini sergileme fırsatı bulacaklar. Belirlenen hedeflere doğru isabetli bir şekilde yapacakları atışlarla tasarladıkları fırlatma mekanizmalarının yeteneklerini göstermeleri takımlardan beklenen bir diğer yetenektir.

Bu görev, su altında hareket kabiliyeti ve atış hassasiyetini bir araya getirerek yarışmacı takımların bu konudaki teknik becerilerini ve mühendislik yeteneklerini değerlendirmektedir.

TEMA 2: SU ALTI KABLOLARI TAKİBİ VE ANOMALI TESPİTİ

Su altı kabloları sayesinde elektrik enerjisi, iletişim hatları gibi önemli unsurların transferleri gerçekleştirilebilmektedir.

Takip ve anomali tespit sistemleri, deniz altındaki altyapıların sürdürülebilirliğini artırmak ve teknik sorunların önceden tespit edilerek çözülmesinin bir modellenmesi bu görev ile oluşturulmuştur. Bu yarışma, deniz altı keşif ve bakım

teknolojilerinin geleceğine katkı sağlamak amacıyla genç mühendisleri teşvik ederken, bu alandaki yenilikçi çözümleri desteklemeyi hedeflemektedir.

TEMA 3: RENK TESPİTİ VE KAPIDAN GEÇİŞ

Yarışmacı takımlar, tasarladıkları insansız su altı araçları üzerine entegre edilmiş renk algılama sistemleri kullanarak, su altındaki bir kapının rengini doğru bir şekilde tespit edip, belirlenen renk kriterlerine uygun olduğunda kapıdan geçme yeteneklerini göstereceklerdir.

Bu teknik görevde, katılımcılardan su altında karşılaşılabilecek değişen ışık koşullarına ve suyun renk varyasyonlarına uyum sağlamaları beklenmektedir. Renk tespiti, su altındaki görsel algılama yeteneklerini en üst düzeye çıkarmayı gerektirirken, kapıdan geçiş aşamasında su altı aracının hassas kontrolünü ve manevra kabiliyetini gerektirmektedir.

Bu görev, su altı keşif ve navigasyon teknolojilerindeki ilerlemeleri vurgulayarak, katılımcıların su altında gerçekleştirilen hassas operasyonlarda kullanılabilecek teknik yeteneklerini öne çıkarmayı amaçlamaktadır.

Puanlama ve değerlendirmenin her bir kategoride farklı şekilde gerçekleştirildiği yarışmada Temel Kategoride dereceye giren takımlara birincilik ödülü 150 bin TL, ikincilik ödülü 120 bin TL, üçüncülük ödülü ise 100 bin TL değerinde olacak. İleri Kategoride birincilik ödülü 200 bin TL, ikincilik ödülü 150 bin TL, üçüncülük ödülü ise 120 bin TL olacak.

Haftanın Öne Çıkanları

Nevzat B.'nin ifadesi ortaya çıktı! 'Yoksa seni ve aileni öldürürüm'

2024-09-11 00:52 - Gündem

Narin cinayetinde çarpıcı gelişme: Arka koltuktaki gizem!

2024-09-10 07:38 - Gündem

İmamoğlu'nun diploma gerçeği... Üniversiteyi kazanamayınca Kıbrıs formülü nasıl işletildi?

2024-09-15 16:03 - Politika

Eskiden Telefon Numaralarının Başında Neden Harfler Vardı?

2024-09-12 08:38 - Teknoloji

Galatasaray'a Zalewski'den kötü haber!

2024-09-09 16:47 - Spor

İstanbul Fatih'te 3 katlı bir bina çöktü!

2024-09-12 23:43 - Gündem

Galatasaray - Çaykur Rizespor / Canlı anlatım

2024-09-14 19:13 - Spor

Narin Güran soruşturmasında yeni gözaltı!

2024-09-13 20:43 - Gündem

Yeşil Yalova FK, Yeni Çanspor'u 3 golle kupanın dışına itti

2024-09-11 18:17 - Spor

Narin'in babası Arif Güran'la Salim Güran'ın eşinin ifadesinden çarpıcı detaylar

2024-09-13 10:03 - Gündem

İlgili Haberler

PS5 ve PS5 Pro'nun Grafik Karşılaştırması

00:08 - Teknoloji

Bir Tesla, Kaza Geçirdikten Sonra Bomba Gibi Patladı

23:47 - Teknoloji

Otomotiv sektörünün yarısı işini kaybedebilir! Korkutan açıklama

23:13 - Teknoloji

Microsoft ve Google, Mini Nükleer Reaktörler Kullanacak

23:08 - Teknoloji

HTC Vive Focus Vision tanıtıldı! İşte fiyatı ve özellikleri

22:53 - Teknoloji

Günün Manşetleri

Makarna fabrikasındaki patlamada çok sayıda gözaltı

01:17 - Gündem

Dışişleri Bakanı Hakan Fidan'a sorulacak sorular açıklandı

01:13 - Gündem

Vali atama kararnamesi Resmi Gazete'de! 16 ilin valisi değişti

00:38 - Gündem

Yayladere, ‘Türkiye güzeli’ doktoru bekliyor!

00:32 - Gündem

Nuri Şahin, Devler Ligi'ndeki ilk sınavından 3 puan aldı

00:22 - Spor