Günümüzde artan kur ve vergi oranları sebebiyle birçok kullanıcı 2. el otomobillere yönelmiş durumda. Talepteki bu denli artış 2. el otomobil dolandırıcıları içinde iyi bir fırsat doğurmuş oldu. Otomobil satın aldıktan sonra üzülmemeniz için işte “İkinci (2.) el otomobil alırken dikkat edilmesi gerekenler” listemiz…
2. el otomobil alırken dikkat edilmesi gerekenler listesi!1- Marka model araştırması yapın!Satın alacağınız otomobile karar vermeden önce hangi marka ve modeli alacağınıza karar vermelisiniz. Daha sonrasında internet üzerinden bu marka ve modelle ilgili araştırmalar yapın. Her aracın kronik problemleri vardır. Bu kronik problemlerin neler olduğuna ve aracın bu sorunlar sebebiyle arıza yapması halinde size ne kadar masraf açacağını önceden bilin. Aksi halde otomobili satın aldıktan sonra sanayide çok geniş bir çevre edinebilirsiniz.
2- Satıcı ile iletişime dikkat edin!Otomobil hakkında araştırmamızı yaptık ve satın alacağımız otomobili bulduk. Daha sonra satıcı ile iletişime geçeceğiz. Unutmayın ilk aşamada soracağınız sorular çok önemli.
Aracı neden satmak istiyor ?Ne zamandan beri aracı kullanıyor ?Önemli bir kazası var mı ? Hiç hasarı oldu mu ?Hasar kaydı var mı? Varsa ne kadar? Ağır hasar kaydı mı?Araç genel olarak ne durumda ?Motor durumu nasıl ?Son bakımı ne zaman yapıldı ve hangi parçalar bakıma alındı ?Özellikle bakım listesini iyice öğrenin. Ağır bakımları gelmiş bir otomobil serviste size ciddi masraflar açabilir. Ayrıca satıcı ile otomobil başına geldiğinizde satıcının dediklerinin aksi bir durum çıkması halinde masrafların nasıl karşılanacağını telefonda önceden anlaşın. Ekspertizde kötü bir sürpriz görmek istemezsiniz.
3- 5664 Tramer Kaydı, Hasar Durumu ve Kilometre SorgulamaAraç sahibiyle konuştuktan sonra araç sahibinden ruhsattaki şasi numarasını rica edin. Bu numara ile 5664 üzerinden tramer, hasar ve kilometre sorgusunu yapın. Kilometre sorgusunu aracın muayene kayıtlarından da kontrol edebilirsiniz. Bir önceki muayeneye göre aracın kilometre bilgisi düşükse aracın kilometresi düşürülmüş olabilir.
4- Araç başına geldiğinizde otomobilin temiz olmasına dikkat edin!Araç sahibiyle anlaştınız ve otomobilin başına geldiniz. Öncelikle araca yüzeysel bir kontrol yapmanız gerekli. Ancak araç sahibi aracı kirli bir vaziyette getirdiyse gözle yapacağınız ilk kontroller çok sağlıklı olmayacaktır. Araç sahibine aracı yıkatmasını ve aydınlık bir yerde otomobile bakmak istediğiniz belirtin. Kirli bir araca ve karanlık bir ortamda baktığınızda kaportdaki birçok çizik ve göçüğü fark edemeyeceksiniz.
5- Araç ile test sürüşüne çıkın!Araç sahibiyle birlikte aracı test sürüşüne çıkartın. Aracın yolda gidişi, motor sesleri, vites geçişlerindeki titreşim ve ses gibi özelliklerine bakın. Özellikle otomatik şanzımanlı otomobillerde aracın ilk kalkışı, vites değişimleri gibi anlarda seslerine dikkat edin. Araçta anormal şeyler tespit etmeniz durumunda aracı sağa çekin.
6- Ruhsatta yer alan motor ve şasi numaraları ile araç üzerindeki numaraları kontrol edin!Bazı dolandırıcılar otomobillerin şasi ve motor numaralarını değiştiriyor. Bu sayede araçta herhangi bir hasar kaydı çıkmıyor ancak araç normalde pert kayıtlı olabilir. Aracın numaraları ile ruhsat numaraları uyuşmazsa otomobili kesinlikle satın almayın.
7- Son kontroller için ekspertiz!Aracı ister çok yakınınızdan ister düşmanınızdan satın alacak olun ekspertiz yaptırmadan almayın. Aracı alacağınız bölgeye gitmeden önce orada yer alan kurumsal ve güvenilir ekspertizleri bulun. Araç sahibinin tanıdığını söylediği ekspertizlerden kaçının. Kendi bulduğunuz ekspertizlere götürün. Araç sahibiyle ekspertize gitmeden önce araçla ilgili söylenen şeylerin haricinde bir şey çıkması durumunda anlaşmazlık yaşanmaması için eksper masraflarının nasıl karşılanacağı konusunda anlaşın.
8- Noter satışında güvenli ödeme yöntemini kullanın!Araç ekspertizden çıktıktan sonra her şey yolunda gittiyse ve satıcı ile anlaştıysanız artık noter aşamasına geldiniz. Otomobilin satışını verecek olan kişinin kesinlikle ruhsat içerisinde ismi yazan kişi olduğuna dikkat edin. Vekalet ile otomobil satışı yapan kişilerden kaçının. Ayrıca ödeme yaparken banka ve noter aracılığıyla güvenli ödeme sistemini kullanın. Son olarak aracın ücretini yolladığınız banka hesabının aracın ruhsatta yazan sahibine ait olan banka hesabı olduğuna emin olun.
Elon Musk'ın Çin'de unuttuğu sıfır Tesla Roadster'ler satılık: Peki neden bunca yıldır oradalar?
Çin'de kim tarafından ithal edildiği belirsiz olan ve 13 yıldır hareket etmeyen Tesla Raodster model otomobiller satılık. İşte detaylar...
“İkinci el otomobil alırken dikkat edilmesi gerekenler!” listemizi beğendiniz mi? Görüşlerinizi yorumlar kısmında belirtmeyi unutmayın…