Yaz aylarında özellikle hava sıcaklığı dayanılmaz bir hâle geldiğinde, sıcaklığın kaç olduğuna bakıp “30 yazıyor ama hissedilen 38 falan herhalde…” dediğimiz oluyor.
Sahiden, neden hissedilen sıcaklık ile hava sıcaklığı birbirinden farklı oluyor? Hissedilen sıcaklığı etkileyen faktörleri anlatarak açıklayalım.
İlk sebebimiz, nem.
Nem oranının yüksek olması, hava sıcaklığını çok daha sıcak hissetmemize sebep oluyor. Terimiz, ısı ile buharlaşırken vücudun soğumasını sağlıyor ancak nem seviyesi fazla olunca buharlaşma azalıp vücudun soğuması engelleniyor.
Yani terimizin buharlaşmasını zorlaştırarak vücudumuzun doğal soğuma mekanizmasını engelliyor diyebiliriz.
Diğer bir sebep ise rüzgâr.
Hava soğukken rüzgâr olması, vücudumuzun etrafındaki sıcak hava katmanını alarak hissedilen sıcaklığı düşürebiliyor. Böylece soğuk havalarda hissedilen sıcaklık çok daha az seviyelerde oluyor.
Bu iki temel nedenin yanı sıra başka faktörler de var.
Doğrudan güneş ışığına maruz kaldığımızda, vücut sıcaklığı yükselerek hissedilen sıcaklığı artırabiliyor. Ayrıca giydiğimiz kıyafetlerin malzemesi, kalınlığı ve fiziksel aktivitelerimiz de hissedilen sıcaklığı değiştirebiliyor.
Kısacası termometrede yazan sıcaklıkla hissedilen sıcaklığın farklı olmasının ana sebeplerinin nem, rüzgâr, güneş maruziyeti ve kıyafetler olduğunu söyleyebiliriz.
Kaynaklar: Thermopro, Windyİlginizi çekebilecek diğer içeriklerimiz: