Hemodiyaliz, böbrek yetmezliği yaşayan hastalarda kullanılan bir tedaviyöntemidir. Bu işlemde hastanın kirli kanı, bir diyaliz makinesinin işlevi sayesinde temizlenirve ardından temizlenmiş kan hastaya geri verilir. Hemodiyaliz genellikle arteriyovenöz fistül,arteriovenöz greft veya merkezi bir kateter kullanılarak gerçekleştirilir. Hemodiyaliz işlemi, bir diyalizör adı verilmiş olan kılcal filtreler içeren diyaliz makinesikullanılarak gerçekleştirilir. Hastanın kanı diyalizörün içine alınır ve burada zarlararacılığıyla kanın temizlenmesi sağlanır. Hemodiyaliz işlemi genellikle belirli bir süreboyunca, haftada 2-3 kez gerçekleştirilebilmektedir. Her seansın süresi 3-5 saat arasındadeğişebilir. Bu süre içinde hastalar, diyaliz merkezlerinde bulunan diyaliz makinelerinebağlanır ve kanları temizlenirken zaman geçirirler. Hemodiyaliz, böbrek yetmezliği belirtileri olan hastaların yaşamlarını sürdürebilmeleri içinönemli bir tedavi seçeneği olarak karşımıza çıkmaktadır. Bu yöntem sayesinde vücuttakizararlı maddelerin ayrıca fazla suyun düzenli olarak uzaklaştırılması sağlanır. Hemodiyaliz,böbrek nakli yapılamayan veya nakil bekleyen hastalar için geçici veya kalıcı bir tedaviseçeneği olabilmektedir.
Hemodiyaliz Kimlere Yapılır? Kronik böbrek yetmezliği olan hastalarda, nefron denilen böbreğin en küçük işlevsel birimi,çeşitli nedenlerle geri dönüşümsüz bir şekilde azalmaktadır. Böbreklerin işlevini sağlıklı birbiçimde yerine getirememesine bağlı olarak vücutta su, elektrolit ve pH dengesindebozulmalar meydana gelmektedir. Hayati tehlikeye yol açan bu durum hemodiyazli yöntemiile düzenlenmesi sağlanır. Hemodiyaliz, böbrek nakli için bekleyen hastalara ve kronikböbrek hastalığı olan bireylerin ihtiyaçlarını karşılamak amacıyla sıklıkla tercih edilen birtedavi yöntemidir. Aynı zamanda böbreklerin geçici bir süre işlevini yerine getirmediği akutböbrek yetmezliği olan kişilerde de hemodiyaliz uygulanabilmektedir.
Hemodiyaliz hastaları nelere dikkat etmelidir? Hemodiyaliz hastaları için, diyaliz programına tam anlamıyla uyum sağlamak son dereceönemli noktalardan bir tanesidir. Bu programın düzenli olarak takip edilmemesi veyaatlanması durumunda, hastanın sağlığı açısından ciddi anlamda olumsuz sonuçlar doğurabilir.Tuz ve sıvı tüketimi, hekim tarafından belirlenen sınırlar içinde kontrol altında tutulmalıdır.
Ayrıca, fosfor ve potasyum gibi maddelerin tüketimi de özenli bir şekilde düzenlenmelidir.Kan düzeyindeki fosfor, kalsiyum ve parathormon seviyelerine bağlı olarak D vitaminitakviyesi gerekebilmektedir. Bu nedenle, hemodiyaliz hastalarının bir diyetisyene başvurmasıve kişiselleştirilmiş bir beslenme planı oluşturması oldukça önemlidir. Ayrıca, ideal kilonunkorunması, düzenli egzersiz yapılması, alkol ve sigara tüketiminin bırakılması da hastalarınyaşam kalitesini artıran önemli faktörler arasında yer almaktadır.
Gaziosmanpaşa Diyaliz Merkezi uzman nefroloji ekibi ile, hastaların bireysel ihtiyaçlarınıbelirlemesi ile en uygun hemodiyaliz programını oluşturmaktadır. Bu programda, seanssayısı, süresi ve diyalizat özellikleri hastanın durumuna göre özenle ayarlanmaktadır.Gaziosmanpaşa Diyaliz Merkezi’nin deneyimli hemşireleri ve teknisyenleri, hastalarınhemodiyaliz işlemlerini titizlikle uygular ve süreç boyunca hastaların rahatlığını vegüvenliğini sağlamaktadır.