?>

Hematoloji uzmanı uyardı: 'Lenf düğümleri büyüyorsa hekime başvurun'

Vücudun enfeksiyonlarla savaşma yeteneğinde hayati bir rolü olan lenf bezlerinin genellikle soğuk algınlığı gibi viral enfeksiyonlarda şiştiğini belirten Hematolog Dr. Soner Solmaz, lenf düğümleri sebepsiz yere çıktıysa, sert, hareketsiz bir yapısı varsa ve büyümeye devam ediyo

Yaşam - 2 yıl önce

Yetişkin Hematoloji Uzmanı Dr. Soner Solmaz, şişmiş lenf düğümlerinin genellikle bakteri veya virüslerin neden olduğu enfeksiyonun bir sonucu olarak ortaya çıktığını ve nadiren de olsa şişmiş lenf düğümlerine kanser hastalığının neden olabileceğini ifade etti.

Lenf bezleri olarak da adlandırılan lenf düğümlerinin, vücudun enfeksiyonlarla savaşma yeteneğinde hayati bir rol oynadığına dikkat çeken Dr. Solmaz “Lenfler, filtre görevi görerek virüsleri, bakterileri ve diğer hastalık nedenlerini vücudunuzun diğer bölgelerine bulaşmadan önce yakalarlar. Şişmiş lenf düğümlerini fark edebileceğiniz yaygın alanlar arasında boynunuz, çenenizin altı, koltuk altlarınız ve kasıklarınız bulunur” dedi.

'ŞİŞMİŞ LENF DÜĞÜMLERİ HASTALIK HABERCİSİDİR'

Lenfatik sistemin, vücudun her yerinde bulunan bir organlar, damarlar ve lenf düğümleri ağı olduğunu vurgulayan Solmaz, “Baş ve boyun bölgenizde birçok lenf düğümü bulunur. Sık sık şişen lenf düğümleri bu bölgede, ayrıca koltuk altlarınızda ve kasık bölgenizdedir. Şişmiş lenf düğümleri, vücudunuzda bir yerlerde bir şeylerin yanlış olduğunun bir işaretidir.

Lenf bezleriniz ilk şiştiğinde şunları fark edebilirsiniz, lenf düğümlerinde hassasiyet ve ağrı oluşur. Şişlik bezelye veya fasulye büyüklüğünde, hatta ceviz boyutlarında olabilir. Şişmiş lenf düğümlerinizin nedenine bağlı olarak, sahip olabileceğiniz diğer belirti ve semptomlar burun akıntısı, boğaz ağrısı, ateş ve üst solunum yolu enfeksiyonunun diğer belirtileri olabilir” diye konuştu.

Vücuttaki lenf düğümlerinde şişme meydana geldiğinde, HIV veya mononükleoz gibi enfeksiyonları, lupus veya romatoid artrit gibi bir romatizmal hastalıkları düşünmek gerektiğini aktaran Solmaz “Lenf bezlerinde büyüme bir kanser veya lenfomaya bağlı ise lenf bezleriniz çok hızlı şişmiş olabilir ve beklenenden daha sert ve sabit-hareketsiz yani çevre dokulara yapışık olabilir. Ateş, gece terlemeleri ve kilo kaybı eşlik edebilir” şeklinde konuştu.

'EN YAYGIN NEDENİ ENFEKSİYONDUR'

Dr. Solmaz, lenf düğümlerinin gruplar halinde bulunduğunu ve her grubun vücudun belirli bir bölgesini boşalttığını ve buna bağlı olarak şişmiş lenf düğümlerinin yerinin, altta yatan nedeni belirlemeye yardımcı olabildiğini kaydetti.

“Şişmiş lenf düğümlerinin en yaygın nedeni enfeksiyondur, özellikle soğuk algınlığı gibi viral bir enfeksiyondur” diyerek sözlerini sürdüren Solmaz “Boğaz enfeksiyonları, kızamık, kulak enfeksiyonları, diş ve dişeti problemleri, cilt enfeksiyonları, insan immün yetmezlik virüsü (HIV) - AIDS, tüberküloz, kedi tırmığı hastalığı, lupus ve romatoid artrit gibi romatizmal hastalıklar, lenfoma (lenf bezi kanseri), lösemi (kemik iliği veya kan kanseri), lenf düğümlerine yayılmış (metastaz yapmış) diğer organ kanserleri” ifadelerini kullandı.

'BÜYÜMEYE DEVAM EDİYORSA DOKTORA GÖRÜNMELİSİNİZ'

Çoğu zaman şişmiş lenf düğümlerine bir enfeksiyon neden olduğundan enfeksiyon düzeldiğinde lenf bezlerinin de kendi kendine normale döndüğüne değinen Solmaz, “Ancak şişmiş lenf düğümleriniz tedaviden sonra halen devam ediyorsa, bilinen bir sebep olmadan ortaya çıktıysa, 2-4 haftadır mevcutsa ve büyümeye devam ediyorsa, sert veya lastik gibi hissediliyor ve bastırdığınızda hareket etmiyorsa, inatçı ateş, gece terlemeleri veya açıklanamayan kilo kaybınız varsa, yutmada veya nefes almada güçlük çekiyorsanız derhal doktorunuza görünmelisiniz” diyerek uyarıda bulundu.

Haftanın Öne Çıkanları

Oosterwolde kimdir? Oosterwolde kaç yaşında, nereli? Oosterwolde mevkiisi ne, hangi takımda?

2023-01-29 00:21 - Spor

Biri ayağını birini kolunu uzattı! Simge Sağın ve Aybüke Pusat pozlarıyla şaşkına çevirdi

2023-01-28 12:03 - Magazin

Görüntülere tepki yağıyor! Çocuğunun yanında cinsel içerikli yayın açtı

2023-01-31 00:21 - Gündem

Gonzalez: Bu ambargo ile mücadelemizde Türkiye'nin desteği çok önemli

2023-01-28 17:02 - Ekonomi

Cathie Wood: Bitcoin 2030’a kadar 1,5 milyon dolar olacak

2023-02-02 13:33 - Ekonomi

O şirket kâr payı avansı verecek

2023-01-30 15:39 - Ekonomi

Galatasaray maçı ne zaman? Şubat 2023 Galatasaray maç takvimi!

2023-02-04 00:09 - Spor

Mısır'ın tarihi yerlerinde soyunarak poz veren ünlü model Demi Rose halkın tepkisini çekti

2023-01-29 11:32 - Magazin

Avukat Nail Gönenli kimdir, kaç yaşında, evli mi?

2023-01-28 13:29 - Yaşam

Kızılcık Şerbeti'nin başrolü Evrim Alasya, sette olay çıkardığı iddiasını tiye aldı

2023-01-31 16:09 - Magazin

İlgili Haberler

Hayatını kaybeden fenomenin mezarı açıldı!

10:52 - Yaşam

Yer: Esenyurt! Yolda yürüyen genç silahlı saldırıya uğradı

16:48 - Yaşam

Samsun’da direğe çarpan Tofaş hurdaya döndü! 2 kişi yaralandı

16:37 - Yaşam

En lezzetli iç pilavlı tavuk tarifi: Nar gibi kızarmış ve muhteşem

16:08 - Yaşam

Hicaz Demiryolu'nun İstanbul-Şam ayağı restore edilecek: Tarihi hat yeniden canlanıyor

11:37 - Yaşam

Günün Manşetleri

Galatasaray'dan tarihi teklif! Sara'ya ödenen bonservis rekoru kırılabilir

11:02 - Spor

Rusya'dan düşen Azerbaycan uçağıyla ilgili ilk açıklama

10:58 - Gündem

Fenerbahçe'de 7 ismin bileti kesildi! Sürpriz ayrılık yaşanabilir

10:42 - Spor

Sayaçların 2025 yılı tamir ve ayar ücretlerini belirledi

10:37 - Ekonomi

Başvurular başladı: TOKİ 3+1 daire satacak! İşte son başvuru tarihi...

10:32 - Ekonomi